Drašković: Hoću da budem novi šef diplomatije!

- Velika je odgovornost za žalosnu činjenicu da još nije razotkrivena ta mašinerija smrti, na čijem čelu je bio Milošević, i na demokratskim liderima koji su preuzeli vlast 5. oktobra - kaže lider SPO-a

  • 26

Komentarišući vest koja je juče krenula iz medija, da se privode kraju istrage političkih ubistava u Srbiji iza kojih je stajao Slobodan Milošević, lider SPO-a je u Kažiprstu B92 rekao da ga takva vest, s jedne stane, nije iznenadila jer je to sve već opšte poznato.

- Izneadilo me u pozitivnom smislu što sam se ponadao i nadam se da je to najava odlučnosti ove valsti da do kraja razotkriju mašineriju smrti iz vremena Slobodana Miloševića i da se pravdi privedu svi oni koji su učestvovali u političkim likvidacijama. Ako je to tako, to je doba vest i ja to podržavam - kazao je Drašković.

Preme njegovim rečima, jasno je da nema političke likvidacije koju nije naručio šef države a to je bio Milošević, kao što je jasno da nije on nikoga ubio. Ali, kako kaže, on je stajao na čelu zla.

- Ništa nećemo raditi ako kažemo da je ta ubistva on naredio i tačka. Moraju se aktivno kazniti svi oni koji su aktivno učestvovali u pripremama i izvršavanju tih ubistava - dodao je on.

Na pitanje da li se sada suočavamo s prošlošću, Drašković kaže da je od 5. oktobra do danas, Milošević već uveliko rehabilitovan, kao i njegov period, zločini, ali i neki mediji u kojima je i preko kojih je predstavljeno da Milošević nije kriv ni za šta. Sada, kako kaže "sve više političara ide na Miloševićev grob, a Aleksandar Vulin samo što se nije rasplakao".

- Velika je odgovornost za žalosnu činjenicu da još nije razotkrivena ta mašinerija smrti, na čijem čelu je bio Milošević, i na demokratskim liderima koji su preuzeli vlast 5. oktobra. Međutim, uoči 5. oktobra prvi čovek DOS-a, Zoran Đinđić, sklapa pakt sa prvim čovekom Miloševićeve mašinerije smrti Miloradom Ulemekom Legijom. Dogovor je bio izdajte Miloševića i sve će vam biti zaboravljeno. Bukvalno će vam Srbija biti predata da po njoj radite šta hoćete, ubijate, što je i bilo - rekao je Drašković.

On dodaje da ne treba zaboraviti da su tada, posle promene vlasti 2000. za oslobodioce proglašeni upravo Legija, "zemunci", Nebojša Pavković, Rade Marković.

- Kada je shvatio razmere tog užasa pakta koji je sklopio i kada je krenuo da se s njima razračuna, Đinđić je ubijen - istakao je Drašković i dodao da je akcija Sablja, koja je potom usledila, bila nada da će se sve to razotkriti, ali je sve zataškano, jer je Državna bezbednost bila netaknuta.

Nakon toga je, podseća lider SPO-a, koji je i sam bio dva puta meta atentata, 2008. godine potpisuje se deklaracija pomirenja DS-a i SPS-a. tada je na konferenciji rečeno da lideri te dve stranke imaju zajednički bol za dvojicom predsednika.

 

- Tako je stavljen znak jednakosti između Đinđića i Miloševića - smatra Drašković.

On kaže i da, kada je reč o razrešavanju političkih ubistava u Srbiji, politička volja postojala još od 5. oktobra 2000. ali je do ove godine prošlo 14 godina.

- I sve se znalo i mogli su da se uhapse odgovorni. Ko je branio Đinđiću da to uradi, ko je branio Koštunici? To je tek uradila ovo vlada. Ja govorim o činjenicama - kaže lider SPO-a.

- Netaknute, nerasformirane, podzemne, nadzemne komunističke snage bezbednosti, to je vladajuća ideologija u Srbiji - ističe Drašković i dodaje da te snage "vladaju, zastrašuju, podmećum, tuže, okreću medije protiv medija, imaju mreže po tužilaštvima, u vladi"

- Dakle, dok se to sve ne razmontira i ne otvore dosijei, a to ne možemo sami bez Evrope, mi ćemo se vrteti u krug - smatra on.

Odgovarajući na pitanje da li je od lidera SNS-a Aleksandra Vučića u budućoj vladi tražio neki resor iz kog bi mogao da utiče upravo na rasvetljavanje političkih ubistava i otvaranje dosijea, Drašković kaže da to nije ono što bi on želeo da radi. A na pitanje šta bi želeo da radi u novoj vladi, on je rekao da bi veoma uspešno vodio spoljnu politiku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milovan

    1. april 2014 | 12:14

    HAHAHA, ovo je ocito prvoaprilska sala! I ja bih da budem guverner Kalifornije! Draskovic bi mogao da bude samo ministar spoljnih poslova nelegalne drzave Kosovo ciji je jedan od najistaknutijih lobista! Mada ne verujem da bi cak i Albanci trpeli da im se po celom svetu u ambasadama ustolii rodbina Danice Draskovic sa planina iznad Bjelog polja

  • Milica

    1. april 2014 | 13:04

    marš bre Draškoviću ti da budeš šef Diplomatije ti koji si isprljo obraz na sve strane, ti koji si se zalagao za NATO fuj bre šleperu.

  • Dusan

    1. april 2014 | 12:07

    Vuk Draskovic je i sam bio u vladi kojom je rukovodio Slobodan Milosevic. Malo vise je vec dosadan sa svojim politickim pricama. Bolje neka se vrati pisanju koje mu odlicno ide

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA