INTERVJU NEDELJE - JELENA TRIVAN: Kandidatura je istorijski uspeh i šansa Srbije

Novi premijer sigurno neće biti ni Tomislav Nikolić ni Mlađan Dinkić. O Kori Udovički sam čitala u novinama. SNS ima samo tri profilisana političara i jednog kandidata za sve, kaže za Telegraf potpredsednica DS

  • 0

Potpredsednica DS Jelena Trivan u intervjuu za Telegraf.rs govori o tome šta kandidatura za EU znači za Srbiju, koliko će para ući u budžet, zašto ne veruje SNS i Tomislavu Nikoliću, šta zamera Vuku Draškoviću i Mlađanu Dinkiću, da li će njena partija s LDP formirati novu Vladu i, konačno, da li će izbori biti spojeni i održani u maju.

Intervju ćemo pustiti u dva dela - danas i sutra.

Demokratska stranka proslavila je pre nekoliko dana dobijanje kandidature. Da li stvarno mislite da građani time nešto dobijaju?

- Kandidatura je istorijski dobitak za Srbiju. Ona donosi konkretne šanse za nove investicije, za pristup fondovima, za 14 milijardi evra u novom budžetu. Zemlje u okruženju su se razvile upravo zahvaljujući tim sredstvima. Nadam se da Srbija neće prokockati šansu i da ćemo nakon izbora krenuti u proces dobijanja datuma za pregovore.

Smatrate li da je DS izneverila ili ispunila obećanja koja je dala građanima pre četiri godine?

- Početak proizvodnje 30.000 automobila u Srbiji u vreme najveće krize govori o tome da smo sposobni da uradimo najteže. Čak 1,6 milijardi automobila za izvoz i kooperantska industrija koja će se na tome razvijati injekcije su života za srpsku privredu. Zajedno s kandidaturom, to je najbolji znak drugim investitorima da dođu u Srbiju.

Hoće li predsednički izbori biti održani kada i republički, pokrajinski i lokalni? Telegraf je juče prvi objavio da je vrh DS doneo odluku da spoji izbore, koji će biti održani 6. maja.

- Ne znam zašto je ta tema tako snažno nametnuta iako je legitimna. Međutim, to nije bila tema unutar DS. Redovno se spremamo za parlamentarne i lokalne izbore, koji će biti raspisani 13. marta, i to je jedino što je istina u ovom trenutku.

Možda do spajanja izbora dolazi zbog istraživanja koja govore da je SNS u prednosti nad DS i da bi jedino ime Borisa Tadića moglo da garantuje dobar rezultat vašoj stranci?

- Pogledajte arhivu i videćete da su uoči prethodnih izbora analitičari žestoko grešili. Veštačka je ta tema da bi DS morao da poveže izbore da bi ih dobio. Prošli put ih nismo povezivali, pa smo ih ubedljivo dobili.

Naprednjaci su izašli s kandidatom za premijera, DS nije. Kada će?

- Oni su, koliko mi je poznato, izašli s jednim kandidatom za predsednika, premijera, ministra za Kosovo, ministra za evropske integracije. Ukratko, kandidatom za sve.

Njihov kandidat za premijera je Tomislav Nikolić.

- Stranka koja govori da je najveća i da može da vodi Srbiju nudi jednog kandidata za sve, otud moja ironija. Oni nameću ideju izbora kao podele plena i zadovoljavanja lične ambicije. Mi na parlamentarne izbore izlazimo da bismo glasali za parlament i zato ćemo dati listu od 250 najboljih kandidata. Logično je da stranka koja ima samo tri imena za koje javnost zna želi da njihova lista bude percipirana kao lista pojedinca, zato što ne mogu da ponude dovoljan broj osvedočenih i priznatih ljudi.

Na koga tu mislite?

- Ja znam da je ta stranka profilisala tri ličnosti, i vi znate koje su. Mi, s druge strane, imamo listu od 250 kandidata s imenima koja imaju neku vrednost. Zato ne želimo da na isti način tretiramo izbore - kao trku za jednog čoveka i njegovu funkciju. Za nas su izbori trka za svaki grad, za svakog čoveka u Babušnici, Somboru, Leskovcu… U prvih deset na našoj listi će biti oni koji su najpopularniji i najuspešniji političari po svim parametrima.

Da li je Kori Udovički u najužem krugu kandidata za novog premijera?

- Naša koncepcija podrazumeva da ne delimo funkcije nego poslove. Nismo razgovarali o premijeru, o Kori Udovički sam i sama čitala u novinama.

Koliko će vas koštati kampanja i odakle ćete obezbediti novac?

- Novi Zakon o finansiranju stranaka donet je upravo zbog toga da bi finansiranje partija, posebno u predizborno vreme, bilo vrlo transparentno. Agencija za korupciju radi svoj posao. Kao i do sada, najveći izvor prihoda za DS biće budžet iz kojeg će najmanje stići oko tri miliona, a ostalo od priloga i donacija.

S kim ćete u koaliciju?

- Zasad je izvesno da će to biti stranke Rasima Ljajića i Nenada Čanka, kao i stranke nacionalnih manjina.

Ima li prostora za postizbornu saradnju sa LDP, imajući u vidu prozivke koje svaki čas dolaze od Čedomira Jovanovićana račun DS i predsednika Tadića?

- U kampanji će biti oštrih i teških reči, pa se može pomisliti da niko ni sa kim neće moći da formira vlast. A ona se formira na osnovu programa koje neko prihvati ili ne. Podsećam vas da smo i sa SPS imali razmimoilaženja, ali smo se saglasili oko osnovnih pravaca. Da bi se neko kandidovao da bude naš partner u novoj Vladi treba da se saglasimo oko zajedničkog, a ne stranačkih programa.

LDP smatra da Srbija treba da prizna Kosovo, DS je protiv toga. Kako to pomiriti?

- Predsednik Tadić bio je kritikovan da je prokockao mogućnost dobijanja kandidature za EU u decembru, ostajući tvrdoglavo na Rezoluciji 1244, a danas imamo i kandidaturu i Rezoluciju na snazi. Dakle, nemojte očekivati da naša stranka odustane od suvereniteta i politike da je Kosovo bilo, jeste i da će biti Srbija.

Da li je DS razočaran ponašanjem Vuka Draškovića, koji je tri i po godine bio u vlasti, a sada je nemilice kritikuje?

- Nema razloga da on bude jedini apostrofiran kada tu vrstu nekorektnosti pokazuju i drugi dojučerašnji partneri iz Vlade, u naivnoj ideji da se kritikovanjem vlasti posle godina sedenja u njoj može abolirati sopstvena odgovornost.

Tu mislite i na Dinkića?

- To je politički put koji su neki izabrali, a mi ne želimo da učestvujemo u takvim raspravama, upravo da ne bismo ličili na njih. Bilo smo korektan i solidaran partner i tako ćemo se ponašati u kampanji.

I Dinkić i Dačić prozivaju DS da konačno kaže hoće li formirati vlast sa SNS posle izbora?

- Podsećam, a to je proverljivo, da je predsednik Tadić u nekoliko navrata oštro demantovao mogućnost saradnje sa SNS. Učiniće to ponovo ako bude bilo potrebno. Sa SNS nema postizborne koalicije, a premijer sigurno neće biti ni Tomislav Nikolić, ni Mlađan Dinkić, ukoliko tu Vladu sastavlja DS. To je naš decidirani stav od koga nećemo odstupiti. Neke stranke ne samo da nemaju šansu na izborima, nego nemaju ni ideju šta bi trebalo da rade, pa svoju kampanju kreiraju na prozivkama DS.

Saša M. Stajić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA