Gašić: Nećemo vratiti obavezan vojni rok!

Poplave u Srbiji otvorile su i pitanje ponovnog uvođenja redovnog služenja vojnog roka, međutim, ministar odbrane ističe da se o tome ne razmišlja u MO i VS jer je odluku o ukidanju donela Skupština Srbije, ali i zato što je srpska vojska 2006. ušla u proces modernizacije i profesionalizacije

  • 25

Vojska Srbije je u katastrofalnim poplavama koje su zadesile Srbiju pokazala visok nivo obučenosti i spremnosti, ocenio je ministar odbrane Bratislav Gašić, poručivši da je VS spremna i da ima dovoljno sredstava da odgovori na sve eventualne izazove kada je reč o elementarnim nepogodama.

Gašić je, u razgovoru za Tanjug, podsetio da su pripadnici srpske vojske tokom nedavnih poplava bili uz građane Srbije, pomažući u očuvanju njihove imovine i života.

Kako je najavio Ministarstvo odbrane i VS nastaviće da rade na poboljšanju kapaciteta i spremnosti svojih pripadnika kako bi se što bolje suočili sa novim izazovima.

- U ovom trenutku imamo dovoljno sredstava da možemo da odgovorimo na sve nove izazove, ali naravno da je svako novo sredstvo, koje bi došlo u Vojsku Srbije, dobrodošlo. Nikada nema dovoljno takve opreme, kao što su helikopteri, koliko je VS to stvarno potrebno - rekao je Gašić.

Ono što se pokazalo kao problem tokom poplava, prema njegovoj oceni, jeste praktično odsustvo civilne zaštite u gotovo svim gradovima Srbije, koju bi u nekom obiku trebalo vratiti.

- Radimo intezivno na novoj organizaciji civilne zaštite, jer je to preko potrebno. Da je bila dobro organizovana i da je uopšte postojala kao takva, sigurno da bismo mnoge posledice poplava lakše prevazišli - rekao je Gašić.

Prema njegovim rečima proces vraćanja civilne zaštite nije lak ni jednostavan, najavljujući za prvu polovinu 2015. intezivan rad na tome i obezbeđivanju finansijskih sredstava i načina za njihovo funkcionisanje.

- Očekujemo i novi Zakon o vanrednim situacijama, odnosno o samoj organizaciji Službe za vanredne situacije, da li tako da ostane MUP-u, da li da postane posebna organizacija ili će delom biti vraćena u VS, a o tome bi trebalo da najpovoljnije rešenje nađe više ministarstava. Da nađemo optimalno rešenje da bismo sutra mogli da odgovorimo na svaku, eventualnu elementarnu nepogodu - objasnio je Gašić.

Poplave u Srbiji otvorile su i pitanje ponovnog uvođenja redovnog služenja vojnog roka, međutim Gašić ističe da se o tome ne razmišlja u MO i VS jer je odluku o ukidanju donela Skupština Srbije, ali i zato što je srpska vojska 2006. ušla u proces modernizacije i profesionalizacije.

On je dodao da među mladima postoji veliko interesovanje za dobrovoljno služenje vojnog roka, zbog čega su ove godine uvedena dva dodatna uputna roka.

- Prema interesovanju već razmišljamo da 2015. udevemo još dva uputna roka, što je u ovom trenutku sasvim dovoljno - rekao je Gašić.

Ministar odbrane naglasio je i da su potencijali i kapaciteti VS, kada je reč o broju vojnika koji dolaze na dobrovoljno služenje vojnog roka, apsolutno dovoljni za mnogo više "jer smo nekada bili vojska koja je imala više od 120.000 pripadnika i bili sposobni da držimo taj nivo operativne gotovosti".

- Raduje nas tako veliko interesovanje mladih ljudi za služenje vojnog roka i učinićemo sve da niko ne bude vraćen. Naravno da se jedan broj njih koji pokaže značajne rezultate dobrovoljim služenjem kvalifikuje i za ostanak sutradan u redovima VS na profesionalnim dužnostima. Sigurno je da će im to biti jedna od referenci koja će biti cenjena, ako se budu opredelili da budu profesionalni vojnici - rekao je Gašić.

Odgovarajući na pitanje šta se konkretno čini kada je reč o nabavci nove opreme, pre svega o modernizaciji, konkretno kada će biti nabavljeni novi lovci za zaštitu vazdušnog prostora Srbije, Gašić je istakao da ta nabavka mora da se posmatra u širem kontekstu.

- Nikako ne možete da posmatrate robni kredit, koji je pre dve godine započeo sa Ruskom Federacijom, kao deo samo MO i VS. U širem kontekstu potrebna je i velika saglasnost čitave Vlade Srbije, jer je to novo kreditno zaduženje koje Srbija, posle toliko godina konstantnog zaduživanja, prosto ne može da izdrži - rekao je Gašić.

On je dodao da država ne odustaje od nabavke novih vazduhoplova, i da će se na tome raditi u narednom periodu.

- Radićemo na tome da preko namenske industrije probamo da taj robni kredit otplatimo. Bitno je i mišljenje Ministarstva finansija u narednom periodu, sagledavajući sve teške trenutke kroz koje Srbija, kada je ekonomija u pitanju, prolazi. Naravno da bi nam oni (avioni) bili veoma potrebni - rekao je Gašić.

U tom smislu ni nabavka akumulatora za dva MIG-a 29, kako kaže, nije jednostavno pitanje.

- Morate da prođete sve procedure. Ovde se ne radi o nemanju i imanju para. Mi sredstva imamo na našem računu, međutim procedura kod Rosoboroneksporta i kod nas su, kada je kupovina takve opreme u pitanju, veoma kompleksne i traže vreme. Pritom vi nikada ne znate kada će ti akumulatori prestati da rade - rekao je Gašić i dodao da se veoma brzom rešenju problema s akumulatorima.

Dodao je i da je nebo nad Srbijom zaštićeno, da ga štite naši avioni, te da Srbija nema samo MIG-ove 29.

- Bez obzira na svu zluradost naših političkih protivnika, nema Srbija samo taj par 29-ki, već ima širi spektar aviona - istakao je Gašić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srle

    1. avgust 2014 | 14:18

    Steta sto ne vratite sluzenje vojnog roka tim se stice neko iskustvo koje moze da koristi coveku kroz zivot a za ove tatine i mamine maze kome im sve tesko pada i nemaju nikakvu radnu naviku za njih bi to posebno trebalo

  • Berane

    1. avgust 2014 | 14:28

    rado ide srbin u vojnike....e moj gasicu nema drzave ako nema vojske...ovoj mojoj srbiji i cg treba cizma...

  • Pravoslavac

    1. avgust 2014 | 14:09

    Pametan ministar. Sta ce nama vojska? Nas ce cuvati Nemci, nasi prijatelji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA