VUČIĆ ODGOVORIO NA DEMARŠ EU: Srbija je suverena zemlja koja čuva prijatelje!

Premijer Srbije odgovorio je na "demarš upućen iz EU", a koji se tiče pitanja izvoza srpske robe u Rusiju, rečima da Srbija neće izdati svoje prijatelje ali i da ne radi ništa protiv Evropske unije

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije u Nemanjinoj 11 uputio je jasan odgovor na tzv. "demarš Srbiji iz Evropske unije" i tom prilikom istakao da je Srbija samostalna i suverena zemlja koja poštuje svoje prijatelje.

- Želim da kažem građanima Srbije da sam pre dva dana u Obrenovcu od Oskara Benedikta dobio DEMARŠ gde se obaveštavamo da treba da se suzdržimo od bilo kakve veće i značajnije trgovine sa Rusijom. To bi smatrali kao nefer i neprijateljsko ponašanje Beograda. Mi ćemo se ophoditi odgovorno, ali nikako ni jednog sekunda nećemo podceniti ovaj demarš . Srbija ničim i ni na koji način nije ugrožena.  Poštovaćemo volju EU. Srbija je na putu evrointegracija i istovremeno Srbija ije i neće uvesti sankije EU - rekao je premijer.

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da EU od Srbije traži da državnim merama ne podstiče izvoz na štetu Unije, što će Vlada Srbije pažljivo razmotriti i o tome zauzeti stav.

- Srbija nije ni uvodila bilo kakve posebne mere kojima bi podsticala takve aktivnosti. Mi ćemo pažljivo razmotriti to obraćanje EU i o tome će vlada zauzeti stav - rekao je Dačić za RTS.

Vučić je izjavio da očekuje da Evropska unija održi svoje obećanje i da se do kraja godine otvore poglavlja 32 i 35 u pregovorima sa Unijom i podvukao da je Unija najveći partner Srbije.

"Dok sam na čelu vlade postovaćemo tuđe interese, ali brinućemo svoje brige. Srbija vodi računa o interesima građana, ne vređa nikoga, poštuje sve. Srbija je na putu evropskih integracija, ali očekujemo da EU održi obećanje i da pre kraja godine otvorimo poglavlja 32 i 35", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je poručio izvoznicima da se ne "igraju" i ne prepakuju proizvode iz EU kako bi ih izvezli na rusko tržište.

"Nemojte da se igrate da mislite da možete nešto da prepakujete i da varate Rusiju i EU. To neka niko ne misli da radimo. Mi svoju proizvodnju i izvoz nećemo da zaustavljamo, a da li ćemo nove subvencije da uvodimo, nećemo. Nama je najveći partner EU", poručio je Vučić.

On je kazao i da Srbija kada je počeo sukob u Ukrajini nije izvezla nijedan avion, brod niti tenk. "Brodove i avione nemamo, tenkove imamo pa ne prodajemo. Nikome nismo prodali", kazao je Vučić.

Tanjugu je u Vladi Srbije potvrdjeno da je demarš juče stigao u Vladu, a u sedištu EU u Briselu Tanjugu nisu mogli da potvrde da je Srbiji upućen demarš.

- Evropska unija žali zbog objave mera Ruske Federacije o zabrani uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz Evropske unije. Da bi se obezbedilo jedinstvo međunarodne zajednice i poštovanje međunarodnog prava, Evropska unija očekuje od trećih zemalja i zemalja kandidata da se uzdrže od mera koje su usmerene na iskorišćavanje novih trgovinskih mogućnosti nastalih nakon uvođenja ovih mera – navodi se u tački 11 zaključka sa sastanka Saveta ministara Evropske unije 15. avgusta.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Činjenice

    22. avgust 2014 | 13:49

    Da gsp .Vučić živi i radi u EU kao ti vrlo brzo bi našao riješenje, ovako mora razmišljati o sudbini svoje zemlje i njenih građana..

  • Bole

    22. avgust 2014 | 12:43

    I kakav je to greh što šaljemo Rusima hranu,ajd da im šaljemo naoružanje i da ih obučavamo vojno pa da nam nešto sporečkaju.

  • Panta

    22. avgust 2014 | 12:28

    Kako ljudi ne shvataju da EU ne zeli da Srbija stane na noge i bude samostalna....trebaju im robovi da rade za nista. Kina unisti EU i US ekonomski

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA