SNS TVRDI: Pala je pokrajinska vlada! PASTOR: Sastanak je bio uspešan

Predsednik Skupštine Vojvodine izjavio je nakon današnjeg sastanka da su otvorene teme formiranja vlade koju bi činili predstavnici svih stranaka iz parlamenta, a predsednik Saveta za Vojvodinu SNS-a smatra da je sastanak pokazatelj da je pokrajinska vlada pala

  • 17

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da je današnji sastanak sa delom političkih stranaka koje čine pokrajinski parlament bio uspešan zbog atmosfere, zaključaka i odgovornosti iskazane na njemu, dok predsednik Saveta za Vojvodinu SNS Igor Mirović smatra da je sastanak pokazatelj da je pokrajinska vlada već pala i da nema kapacitet, te da je neophodno pokrenuti mehanizme za izlazak iz krize.

Sastanku u Skupštini Vojvodine, pored SVM prisustvovali su i predstavnici SNS, DSS, koalicije oko SPS i SRS, dok se predstavnici DS; LSV i NDS nisu odazvali pozivu.

Pastor je rekao da su na sastanku otvorene teme formiranja vlade koju bi činili predstavnici svih stranaka iz parlamenta, ali su se čula i druga pitanja o kojima treba da se razgovara. Po njegovim rečima, svi učesnici današnjih razgovora bili su saglasni da se problemi u Vojvodini mogu rešiti isključivo dijalogom.

- Svi učesnici u razgovoru izrazili su želju i nadu da će se u nastavku razgovora priključiti i ostale stranke koje danas nisu bile prisutne - rekao je Pastor novinarima nakon sastanka.

On je istakao da je dogovor da se sledeći krug razgovora održi za desetak dana.

- Ono što je najvažnije jeste da nijedan učesnik nije bio isključiv i da ni o jednoj temi nije rekao da može da se reši na ovaj i nijedan drugi način - kazao je Pastor.

Očekujući da će se na sledećem sastanku pojaviti i one stanke koje danas nisu prisustvovale razgovorima, on je kazao da je odmah nakon sastanka o njegovom toku obavestio predstavnike DS.

- Smatrao sam potrebnim da lično pozovem predsednika poslaničkog kluba DS Borislava Novakovića i da ga obavestim o toku razgovora - kazao je Pastor.

Na pitanje da li će na isti način obavestiti i predstavnike LSV i NDS, on je rekao da neće.

Mirović je nakon sastanka istakao da je nedolazak NDS, DS i LSV pokazatelj nepoštovanja skupštine i građana i političke nekulture i nekorektnosti.

- SNS je za kompromis, ali ne za truli već za kompromis oko formiranja vlade koju bi činile sve stranke iz parlamenta - rekao je Mirović.

On je istakao da na sastanku nije bilo reči o kadrovskim pitanjima, ali da je stav naprednjaka da je neophodno formirati novu pokrajinsku vladu.

Mirović je kazao da je neophodno da se do kraja septembra, kako je kazao, dobije jasna slika o tome šta će se dešavati u narednom periodu u Vojvodini "jer nas očekuje donošenje budžeta i zakona o nadležnostima i finasiranju Vojvodine".

- Ukoliko se razgovori ne završe uspešno nastavićemo da delujemo kao najveća opoziciona stranka - rekao je Mirović.

On je naglasio da je na sastanku konstatovano da se kriza u pokrajini produbljuje i da će vremenom biti sve veća ukoliko se što pre ne krene u rešavanje problema.

Po Mirovićevim rečima, vanredni izbori nisu bili tema razgovora, jer oni nikome ne odgovaraju pošto se Srbija nalazi "u velikoj nasleđenoj krizi".

On je dodao da je aktuelno pitanje i legitimiteta trenutne pokrajinske vlasti, istakavši da bi, ako bi se danas održali pokrajinski izbori, stranke koje su se odazvale sastanku osvojile više od dve trećine glasova.

Mirović je rekao da će SNS nastaviti da učestvuje u razgovorima i da će poslanici te stranke nastaviti da rade u skupštinskim odborima.

Pastor je pozvao je sve stranke da u narednom periodu ne učine nikakav potez kojim bi obesmislile ove razgovore, pojasnivši da to namerno ističe jer, kako je kazao, ima indicija da to neki upravo žele da urade.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dm

    16. septembar 2014 | 18:38

    Mirovic hoce po svaku cenu da dodje na vlast.Ne treba mu to dozvoliti dok narod neodluci drugacije.

  • dzoni

    16. septembar 2014 | 15:00

    Docekali smo i to da se desi , sada svom snagom u reforme.

  • Mary

    16. septembar 2014 | 20:24

    Vlada u Vojvodini ne funkcionise, niti ima legitimitet. Umesto da su ucestvovali u razgovoru danas, DS, LSV i NDS su pokazale da im je vazniji stranacki interes od interesa gradjana Vojvodine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA