Zukorlić: Dolaskom SNS-a na vlast pale su tenzije u Sandžaku!

- Ukoliko premijer ili bilo ko drugi u vladi smatra da može imati od mene koristi, kao sagovornika, na rešavanju tih problema, ja sam na raspolaganju, ali nemam potrebu da navaljujem i tražim susrete, da pričamo o poznatim stvarima - rekao je muftija Zukorlić

  • 8

Muftija Muamer Zukorlić ocenio je danas da su odlaskom bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i dolaskom naprednjaka na vlast pale tenzije u Sandžaku, ali da još nema otvorenog rešavanja problema i izrazio spremnost da o tome razgovara.

- Padom Tadićeve vlade pada tenzija. Do tad smo imali opštu invaziju i zid na svakom pravosudnom predmetu, u svakoj proceduri, malom i velikom pitanju - rekao je Zukorlić na B92.

Kako je ocenio, od dolaska naprednjaka na vlast nema "direktne opstrukcije, ali ni otvorenog rešavanja nagomilanih problema, već samo permanentne najave".

Upitan šta ga sprečava da o tim problemima razgovara sa premijerom Aleksandrom Vučićem, Zukorlić je rekao "ništa", ali da želi da vlada pokaže spremnost da ih rešava i da će u tom slučaju u njemu imati sagovornika.

- Ukoliko premijer ili bilo ko drugi u vladi smatra da može imati od mene koristi, kao sagovornika, na rešavanju tih problema, ja sam na raspolaganju, ali nemam potrebu da navaljujem i tražim susrete, da pričamo o poznatim stvarima. Stvari su vrlo jasne, samo je pitanje volje da se počnu rešavati - rekao je muftija.

Zukorlić je naveo da nije dobro da se čeka i da se stalno živi u najavama, dodajući da Bošnjaci očekuju rešavanje otvorenih problema, što će "adekvatno tretirati".

Zukorlić je rekao da ima problem da učestvuje na izborima za Nacionalni savet Bošnjaka.

- Pametan čovek uči iz svojih iskustava, ja sam imao pobedu od 49 odsto. Šta bi bilo da je naprednjacima koji su osvojili 48 odsto na izborima rečeno - to se ne važi, što se nama desilo - rekao je on.

Govoreći o pohodu na Hadžet, Zukorlić je rekao da je parada uniformisanih mladića bila performans koji se sad koristi protiv njega.

- To je bio komemorativni performans koji se desio u sred bela dana na gradskom trgu, na zvanično prijavljenom skupu, sve je proteklo bez incidenta i to je faktografija, a ostalo je zloupotreba - rekao je Zukorlić i dodao da su mediji manipulisali i da je to bilo širenje panike i laži.

Zukorlić je naveo da je pohod na Hadžet organizovan i prethodnih godina, kad učesnici nisu nosili zelene košulje i crvene fesove, ali da je ove godine organizator smatrao da ih treba uvesti jer simbolizuju tradicionalnu nošnju Bošnjaka, u čemu nema ničeg militantnog.

- Kao da pitate zašto je neka pozorišna predstava imala određeni kostim. Cipele su bile svečane, nimalo agresivne - kazao je Zukorlić i dodao da je pravo svakog čoveka ili zajednice da nosi kape i košulje kakve hoće.

- Zlo je i za državu i narod kad imamo političare i ljude iz medija koji se ne ustežu kakve će hajke podići zarad svojih političkih ciljeva - naveo je Zukorlić, koji je kritikovao Mehu Omerovića i Rasima Ljajića.

Upitan da prokomentariše pozive islamista na džihad, Zukorlić je rekao da je to veoma opširna tema i da se na to pitanje ne može odgovoriti sa "da ili ne".

- Naivno je davati i površne ocene na situaciju u Siriji i Iraku, jer tu imamo susret fanatizma, diktature i nafte i sve se kreće u ta tri segmenta - rekao je Zurkolić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pazarac

    22. septembar 2014 | 12:08

    On je jedna baraba i provokator. Takve u zatvor !

  • Dragan Trebinje

    22. septembar 2014 | 11:54

    Šta bilo koji srpski državni zvaničnik ima da priča sa tobom.Tvoja je džamija,i molitva.I ništa više hodža

  • dr dabic

    22. septembar 2014 | 12:01

    Nije sandzak nego raska kakve tenzije raska oblast se nalazi u dve srpske Drzave crnoj gori i srbiji balije su presudile da crna gora ode Ali dacebog da se vrati srpskom jatu Ako im

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA