Albanac i KOLJAČ SRBA sa zastave Velike Albanije bio prijatelj s Karađorđevim unukom i srpskim kraljem! (FOTO)

Jedan od junaka Velike Albanije s kojim se Albanci ponose i čiji se lik nalazi na zastavi koju je nosio dron na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija bio je u veoma dobrim odnosima s Srbima i porodicama Karađorđević i Petrović

  • 15

LEKCIJE IZ ISTORIJE! Čitav svet šokirao je prekid fudbalske utakmice između Albanije i Srbije kada je iznad terena leteo dron sa zastavaom Velike Albanije. Pored mape na njoj su se nalazili i likovi političara Ismaila Đemalija i ratnog vođe Ise Boljetinija. Međutim malo ko zna da je upravo Boljetin koji je poznat kao smrtni i zakleti neprijatelj, pa i koljač Srba bio prijatelj s pojedinim članovima dinastije Karađorđević, ali i Petrović iz Crne Gore!

Velika Albanija je težnja koja se javlja na političkoj sceni te zemlje još od kraja XIX veka i Prizrenske lige. Tokom Drugog svetskog rata italijanske okupacione vlasti uključile su u sastav Albanije mnoge od teritorija sa mape.

Velika Albanija. Foto: Wikipedia Velika Albanija. Foto: Wikipedia

Osim kompletne Republike Albanije i Kosova, u sastav Velike Albanije sa mape ulazi gotovo polovina Crne Gore, uključujući Podgoricu, gotovo polovina Makedonije, uključujući Skoplje. gotovo kompletna severozapadna Grčka, od prevlake na Prevezi, uključujući Krf i Janjinu, kao i delove unutrašnjosti Srbije - Preševo, Bujanovac, Medveđu, Sandžak i Toplicu.

Dva čoveka čiji su likovi bili na zastavi koja je isprovocirala nerede na stadionu Partizana su političar Ismail Đemali i ratni vođa Isa Boljetini.

Printskrin: Youtube / Podignem Nepodignuto Printskrin: Youtube / Podignem Nepodignuto

Boljetini je rođen u Boletinu kod Kosovske Mitrovice 1864. godine, bio je jedan od pionira borbe za albansku nezavisnost, a u Balkanskim ratovima borio se protiv Srbije. Ismail Đemali je albanski državnik koji je učestvovao u pisanju albanske deklaracije nezavisnosti. Bio je prvi premijer i ministar spoljnih poslova nezavisne Albanije od 1912. do 1914. godine.

Isa Boljetini je rođen kao Isa Peci, ali je promenio prezime po mestu svog rođenja. Krajem XIX veka bio je jedan od boraca za albansku nezavisnost, a 1881. godine je učestovavao u bitci albanskih snaga sa Otomanskom vojskom kod Slivove.

Foto: Wikimedia/Public domain Foto: Wikimedia/Public domain

1902. godine je uspostavljen ruski konzulat u Kosovskoj Mitrovici, a Boletini je tom prilikom pretio da će svim Srbijma koji budu radili u konzulatu zapaliti kuće i pobiti ih.

Ipak, prema nekim teorijama i glasinama ovaj srpski kasapin drugovao je sa srpskim porodicama Karađorđević i Petrović, a navodno je bio dobar prijatelj s kraljem Srbije Petrom I Karađorđevićem, unukom slavnog Karađorđa!

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Zbog sukoba sa Portom Isa Boletini je 1902. deportovan u Istanbul, gde je ostao do 1906. godine. Zbog ovog sukoba sa Turskom, a prema predanjima Turci nisu odobravali njegova ubistva i brutalnosti koje je činio nad Srbima, postao je prijatelj s kraljem Petrom I Karađorđevićem i tako uz pomoć Srbije od 1910 sprovodi gerilske operacije protiv Turaka.

Foto: Wikimedia/Public domain Foto: Wikimedia/Public domain

Posle Mladoturske revolucije 1909. godine sukobio se sa svojim trupama turskoj armiji koja je brojala 7,000 ljudi. Bio je ministar vojske u privremenoj Vladi Albanije koja je funkcionisala 1913. godine, a u tom periodu je napao dva srpska garnizona kod Debra. U Prvom svetskom ratu takođe se borio protiv srpskih trupa.

Kralj Nikola I Petrović. Foto: Wikipedia/Arhiva Kralj Nikola I Petrović. Foto: Wikipedia/Arhiva

Zanimljivo je i to da ga je crnogorski kralj Nikola I Petrović podržao tokom ustanka u Albaniji 1911. godine i otuda njihovo prijateljstvo. Isa Boljetini je jedno vreme bio počasni gost na dvoru kralja Nikole na Cetinju, te je sa njim crnogorski kralj pravio planove o zajedničkom ustanku Malisora u severnoj Albaniji i Albanaca na Kosovu u proleće 1911. godine.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lolol

    29. januar 2015 | 00:31

    Gledam nesto ovu mapu i gledam kako su pola Crne Gore prisvojili..E pa srpska sparta se nece dat,pa oni nek pokazuju snagu ispred Washingtona posto nidje drugo ne smiju..

  • зна се

    28. januar 2015 | 21:37

    Па и Рама има пријатеље....

  • major. MILAN TEPIC RS.K.

    28. januar 2015 | 22:13

    Sa kojim su se djavolima nasi preci druzili dobro smo mi do danas prosli. Pa kraljevici i drgi srbi su bili ljigavci kakova je korist sto su se drzili sa tim monstrumima danas nas ubijaju otimaju dio teritorije o boze sa nama nesto nije uredu kao dasmo narod kratke pameti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA