ČIČA JE ČETNIKS: Ovo je NIKAD OBJAVLJENI STRIP o srpskom đeneralu Draži! (FOTO)

- Izložba o generalu Dragoljubu Mihailoviću nije nikakav pokušaj revizionizma, ona predstavlja faktografsku rehabilitaciju protiv jednog istorijskog falsifikata - kaže njen autor Dušan Babac

  • 22
General Draža Mihailović Draža Mihailović u američkom stripu tokom Drugog svetskog rata. Foto: Milena Đorđević

Šta je i ko je bio general Dragoljub Mihailović, četnički vođa, pitanja su koja decenijama unazad zaokupljaju pažnju javnosti. Izložba pod nazivom “General Mihailović prvi borac za slobodu u okupiranoj Evropi”, autora Dušana Bapca, daje na ova pitanja mnoge odgovore iprikazuje dokumenta i predmete iz “čičinog” života koji svedoče o tome na čijoj je strani bio Mihailović. Da je Draža bio veoma važna ličnost govori i to da je njegov lik završio u stripu, a ove fotografije niste nikada videli!

Ako je suditi po istorijskim dokumentima, koji su po prvi put ugledale svetlost dana nesumnjivo se može naslutiti da je Draža bio na strani saveznika u Drugom svetskom ratu.

NIKAD OBJAVLJENE DRAŽINE FOTOGRAFIJE: Četnički đeneral Mihailović kakvog NISTE VIDELI (FOTO)

Na ideju da napravi izložbu dokumenata i predmeta iz života Dragoljuba Draže Mihailovića, autor Dušan Babac došao je kada je, kako kaže za Telegraf.rs, proces rehabilitacije generala Mihailovića ponovo vraćen na početak. Vojnom istorijom Srba i Srbije bavi se već 20 godina i objavio je petnaestak knjiga na tu temu, te mu nije bilo teško da pripremi jednu ovakvu izložbu.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

A koja je osnovna poruka ove postavke, Babac za naš portal kaže:

Da li ste ikada ČULI DRAŽIN GLAS? Evo kako je govorio ČETNIČKI ĐENERAL (VIDEO)

- Osnovna poruka izložbe je da materijal govori sam za sebe. Na izložbi nema nikakvih komentara niti sugestija. Na osnovu materijala jasno vidimo da je Mihailović u aprilu 1941. kao pukovnik Jugoslovenske vojske odbio da se preda. Zatim je  organizovao otpor i da je od strane Vlade u izbeglištvu, (koja je tamo sedela pored vlada Norveške, Holandije, Francuske, Poljske, Čehoslovačke, Grčke, Belgije i Luksemburga) bio imenovan za ministra vojnog i načelnika štaba vrhovne komande Jugoslovenske vojske u otadzbini - objašnjava Babac.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Ova izložba je jedinstvena po tome što su po prvi put izložena fototipska kopija personalizovanog primerka knjige "Četiri slobode" predsednika Ruzvelta. Takođe su izložene fototipska kopija originalnog ukaza za orden Legije za zasluge predsednika Trumana i kopija ukaza za ratni krst generala Degola.

EVO ZAŠTO SRBI NIKADA NEĆE PRONAĆI DRAŽIN GROB: Titov DRUG ni na SAMRTI nije priznao gde je SAHRANJEN ČIČA!

Autor kaže da se mogu videti i transkript sa sednice Donjeg doma Britanskog parlamenta, gde ser Entoni Idn i sekretar spoljnih poslova Bevin 16. jula 1946. godine konstatuju da je Mihailović prvi poveo oružani gerilski otpor u okupiranoj Evropi i da je svih pet britanskih oficira za vezu kod Mihailovića do maja 1944. potvrdilo da se sve vreme aktivno borio protiv neprijatelja.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Dirljivo je i pismo podrške generalu Mihailoviću od ostarelog vojvode Petra Bojovića. Zbog tog pisma je vojvoda šikaniran od strane skojevaca u oktobru 1944., a od posledica maltretiranja je nedugo zatim i preminuo. Ipak, za mene je jedan od najznačajnijih izloženih dokumenata kopija blanko potpisanog papira sa pečatom i potpisom Mihailovića. Zbog gerilske prirode rata, stalnih pokreta, Mihailović je potpisao i overio jedan broj blanko dokumenata. Nekoliko ovahvih papira se danas čuva u Arhivu vojnoistorijskog instituta, ali ih ima i po privatnim zbirkama. Upravo ovi dokumenti su korisceni za falsifikovanje naređenja generala Mihailovića u montiranom sudskom procesu 1946. godine, i moglo bi se čak reći da su ga koštali života - priča Babac.

SAMO SRBI HAPSE SVOJE GENERALE: Evo koje su bile POSLEDNJE REČI Draže Mihailovića! (FOTO)

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Izložba nije nikakav pokušaj revizionizma, ona predstavlja faktografsku rehabilitaciju protiv jednog istorijskog falsifikata, kaže Babac i dodaje:

- Vidite, politika Srba od 1918. do današnjeg dana je bila politika nezameranja Hrvatima. Međutim, istorijsko nasleđe nas je naučilo da mi nikada nismo uspeli toliko da se savijemo kolika su velika bila njihova očekivanja. Tako je i nastao falsifikat da su Mihailović i Jugoslovenska vojska u otadžbini isto što i Kosta Pećanac i njegovi "legalizovani četnici". U drugom koraku je postavljen znak jednakosti izmedju četnika i ustaša, pa su samim tim izjednačene i ličnosti koje su bile na čelu ovih organizacija.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

(M. P.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Red zmaja

    2. maj 2015 | 17:44

    Čiča je vodja trećeg srbskog ustanka!

  • Srbin.

    2. maj 2015 | 19:36

    Dok je Srba i Srbije cica Draza umro nije!

  • Еуклид

    2. maj 2015 | 19:59

    Још једна потврда колико је хрвату или шта је већ био,више сметао Чича,зато што је Србин,него највећи крвник у историји павелић. Њему није суђено по браваровој "правди". Лепо је што се откривају мало по мало чињенице које су скриване у то доба "црвеног терора".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA