SUDIJA KOJI JE REHABILITOVAO DRAŽU: Četnici nisu oslobođeni krivice, NEOSUĐIVAN je samo Mihailović!

- Ovo nije bila rehabilitacija Ravnogorskog pokreta i Jugoslovenske vojske u otadžbini, jer je to učinjeno brojnim zakonima koji se odnose na boračka pitanja, već isključivo da li je Dragoljub Mihailović imao fer i pravično suđenje - kaže sudija Trešnjev

  • 16
Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Komandant četničkog pokreta Dragoljub Draža Mihailović rehabilitovan je odlukom Višeg suda u Beogradu u procesu koji mnogi ocenjuju istorijskim. Rehabilitacijom je poništena presuda iz 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt, kada su mu oduzeta sva građanska prava.

Odluka suda da usvoji zahtev za poništenje presude i rehabilituje Mihailovića je konačna i ne postoji mogućnost žalbe, s obzirom na to da postupak ima samo jednu stranu. Mihailoviću su ovom odlukom sva vraćena građanska prava.

ĐENERAL DRAŽA DOBIO RAT PROTIV KOMUNISTA: Srbija je REHABILITOVALA Dragoljuba Mihailovića, najvećeg neprijatelja Tita!

Sudija Aleksandar Trešnjev rekao je da je sud usvojio zahtev za rehabilitaciju i poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije streljan.

Sud je utvrdio da Mihailoviću nije obezbeđeno fer suđenje, da nije imao prava na odbranu, da nije video advokata da početka suđenja.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

AUTORSKI TEKST SRPSKOG KRALJA O ĐENERALU DRAŽI ZAPALIO JE SRBIJU: Čiča je JUNAK, on nije ZLOČINAC kao Pavelić! (FOTO)

U obrazloženju rešenja sudija je naglasio da je Dragoljub Mihailović lišen života iz političkih i ideoloških razloga i da je to bilo sudjenje režimu stare, Kraljevine Jugoslavije, odnosno izbegličkoj vladi.

Sudija je naglasio da sud nije utvrđivao činjenicu da li je Dragoljub Mihailović ratni zločinac ili ne, već isključivo da li je imao fer i pravično suđenje.

OVO JE ISTORIJSKA ODLUKA SRBIJE: Evo šta piše u PRESUDI O REHABILITACIJI đenerala Draže!

- Ovo nije bila rehabilitacija Ravnogorskog pokreta i Jugoslovenske vojske u otadžbini, jer je to učinjeno brojnim zakonima koji se odnose na boračka pitanja, već isključivo da li je Dragoljub Mihailović imao fer i pravično sudjenje - rekao je Trešnjev.

Evo šta se dešavalo tokom izricanja presude.

(M. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nijaz

    14. maj 2015 | 13:05

    to je velika sramota za srbiju i srbijansko pravosudje da se rehabilituje cetnicki komadant koji je u sprezi sa nijemcima 21 oktroba 1941 godine strijeljao 7000 nevinih muskaraca gdje je bio tada,kakav je on bio srbin

  • milan

    14. maj 2015 | 13:27

    Konacno da pravda pobedi. Slava Drazi!!!

  • makazice

    14. maj 2015 | 12:47

    Sramota. Ovo se nece dopasti Putinu. Sedimo na dve stolice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA