Nikolić i Lavrov se složili: Kada Rusiji ide dobro i Srbiji ide dobro!

Ruski i srpski stavovi u spoljnoj politici su veoma bliski, posebno u vezi žarišta koja se otvaraju širom sveta, ali i na Balkanu, zaključili su predsednik Srbije i ministar spoljnih poslova Rusije

  • 3

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je Balkan posle nekoliko godina u kojima se Srbija intenzivno trudila da bude oaza mira, ponovo vraćen nekoliko godina unazad, a šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izrazio zabrinutost zbog tendencija za preporod ekstremizma u regionu.

- Sve su to posledice proglašenja takozvane nezavisne države Kosovo i njene želje, kao i želje Albanije da se stvori jedna velika albanska država koja bi zahvatila granice okolnih država, makar četiri okolne države - ocenio je Nikolić u razgovoru sa Lavrovom u Beogradu.

On je dodao da su ruski i srpski stavovi u spoljnoj politici veoma bliski, posebno u vezi žarišta koja se otvaraju širom sveta i zahvalio šefu ruske diplomatije na podršci koju Moskva pruža suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje.

Mihajlović: Logično bi bilo da je Nikolić prvo razgovarao sa Vučićem o platformi za Kosovo!

- Izuzetno cenimo apsolutno jasan, čvrst stav i podršku Rusije našem suverenitetu i teritorijalnom integritetu, našoj borbi za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije - rekao je Nikolić.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Predsednik Srbije naglasio je da Srbija duže od 200 godina ima izvanredne odnose sa Rusijom i vezuje svoju sudbinu sa sudbinom Rusije, ima svoje uspone i padove, koji prate uspone i padove Rusije.

-Kod nas se zna da kada Rusiji ide dobro, ide dobro i Srbiji. Molim Vas da pozdravite predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i da mu poželite da i dalje uspešno vodi svoju državu -  kazao je Nikolić.

Lavrov je najpre preneo Nikoliću pozdrav Putina i rekao da je u Moskvi veoma "visoko ocenjen“ dolazak predsednika Srbije na Paradu posvećenu 70. godišnjici pobede nad fašizmom.

- To se dogodilo u kontekstu pokušaja da se umanji značaj ovog praznika, da se spekuliše sa ovim praznikom. To su politički ciljevi koji nemaju ništa zajedničko sa našom zajedničkom pobedom i onim za šta smo se izborili i onim što Evropa mora da čuva i ne dozvoli da bude poniženo, - rekao je Lavrov.

On je kazao da Rusija, kao i Srbija posvećuje veliki značaj jačanju međusobnog prijateljstva koje je zasnovano na velikim i bogatim istorijskim tradicijama, ističući Nikolićev lični doprinos utvrđivanju bratstva i zajedničke borbe.

Lavrov: EU je KUKAVICA i NE SME da osudi albanske teroriste!

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Lavrov je izrazio zabrinutost zbog tendencija za preporod ekstremizma u regionu Balkana i rekao da Moskva želi da učestvuje u rešavanju ovdašnjih problema, jer „u suprotnom postoji rizik da se suočimo sa novim nesrećama u ovom regionu“.

On je dodao da je jedan od temelja saradnje Beograda i Moskve privreda, kao i da su ruska ulaganja u Srbiji blizu četiri milijarde dolara.

- Znamo za planove vaše vlade za projekte privatizacije. Ubeđen sam da će naše kompanije biti spremne da učestvuju u tim projektima, na obostrano korisnoj osnovi - naveo je Lavrov.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA