CIPRAS PRELOMIO: Grčka OSTAJE UZ SRBIJU - NEĆE priznati Kosovo!

Kancelarija Kosova u Grčkoj neće se zvati ambasada, a Nikos Kocijas, šef grčke diplomatije, koji je prekjuče posetio Prištinu, nije u obraćanju pomenuo "državu Kosovo", već je rekao da su Kosovo i Grčka "dve strane" - kaže grčki ambasador u Beogradu

  • 11

Grčka neće promeniti svoj stav oko Kosova - poručuju iz grčke ambasade u Beogradu - iako je grčki šef diplomatije Nikos Kocijas saopštio u Prištini da je Atina spremna da podrži članstvo Kosova u UNESKO-u i u Interpolu, kao i da Kosovo može da otvori svoju kancelariju u Atini ili Solunu

- Poruke našeg ministra u Prištini bile su jasne: Grčka ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i naša pozicija ostaće nepromenjena - rekao je za srpske medije Konstantinos Ikonomidis, ambasador Grčke u Beogradu.

DAČIĆ ODBRUSIO CIPRASU: Kosovo je Srbija, a Grčka MORA da objasni svoj stav Srbima!

Kancelarija Kosova u Grčkoj neće se zvati ambasada, a Kocijas, koji je prekjuče posetio Prištinu, nije u obraćanju pomenuo "državu Kosovo", već je rekao da su Kosovo i Grčka "dve strane". Grčka je jedna od pet članica EU koja nije priznala Kosovo, ali jedina od njih prihvata kosovska dokumenta.

Foto: Tanjug/Nenad Milošević Foto: Tanjug/Nenad Milošević

Šef diplomatije, Ivica Dačić, kaže da Srbija očekuje da Atina ne promeni stav oko statusa južne srpske pokrajine, iako se na pet članica EU koji je ne priznaju za državu, vrši veliki pritisak:

- Za nas nije sporno učešće KiM u regionalnim forumima i međunarodnim telima, ali uvek uz naglašenu statusnu neutralnost. Članstvo Prištine u Savetu Evrope ili UN za Srbiju ostaje neprihvatljivo - objašnjava ministar spoljnih poslova Srbije

Pre mesec i po rumunski premijer Viktor Ponta najavio je da bi Bukurešt mogao da promeni stav oko statusa KiM. Do tada je čvrst kurs po ovom pitanju držao bivši šef države Trojan Basesku, a u srpskom državnom vrhu nadaju se da će i njegov naslednik Klaus Johanis, koji je danas u poseti Beogradu, zadržati istu poziciju.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikos

    16. jul 2015 | 22:21

    In Greece we know that Kosovo is Serbia and we don't support Albanians. Greece will never recognize Kosovo because if that ever happens, the Cypriots will come to Athens and make an earthquake. Greeks love Serbs. I will never vote a Greek government that harmed Serbia. Tsipras will lose his power if he doesn't become friends with Serbia. The EU is blackmailing us to recognize Kosovo because we don't have money and now the West 'has' us. But Hellas doesn't get blackmailed by anyone. Better financial grave than slave.

  • Rodjak Joja

    16. jul 2015 | 13:48

    Sad idem u Grcku na.more da pomognem u ovom teskom trenutku kao sto cinim od 1976 godine kad me moji odvedose prvi put.

  • Pavle Šumadinac

    16. jul 2015 | 14:10

    Ovaj novi mi je sumniv u pm...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA