Skupština usvojila izmene zakona o javnom dugu

U obrazloženju zakona se navodi da su u cilju realizacije aranžmana sa MMF-om, potrebne izmene i dopune Zakona o javnom dugu, prvenstveno u domenu limitiranja namene zajmova za koje može biti izdata garancija države

  • 0

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene Zakona o javnom dugu koje imaju za cilj stabilizaciju i dalje smanjenje učešća javnog duga u BDP-u.

Izmenama i dopunama Zakona o javnom dugu, za koje su glasala 134 poslanika, dok je četvoro bilo protiv, ograničava se zaduživanje po osnovu datih garancija pravnim licima za potrebe likvidnosti, čime se uvodi dodatna finansijska kontrola javnog sektora.

Preciznije, u obrazloženju zakona se navodi da su u cilju realizacije aranžmana sa MMF-om, potrebne izmene i dopune Zakona o javnom dugu, prvenstveno u domenu limitiranja namene zajmova za koje može biti izdata garancija države, a to je ukidanje mogućnosti Republike Srbije da daje garancije za kredite za potrebe likvidnosti javnim preduzećima i drugim pravnim licima.

- Predložene izmene treba da smanje pritisak na rashodnu stranu budžeta Republike Srbije i povećaju finansijsku disciplinu u javnom sektoru - istaknuto je.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je u parlamentu prilikom obrazlaganja ovog zakonskog rešenja da je cilj novih rešenja Zakona o javnom dugu uvođenje odredaba koje će sprečiti da se taj dug nekontrolisano povećava i koje će smanjiti obaveze po osnovu kamata sa trenutnih 1,1 milijardu evra na 200 do 300 miliona evra u narednih godinu do godinu ipo dana.

Takođe, zakonom se uvodi posebna kategorija finansijske imovine Republike Srbije koja će biti pod upravljanjem.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA