Stefanović za CNN: Za migrante treba naći rešenje na nivou EU!

Stefanović je precizirao da je kroz Srbiju od početka godine prošlo više od 115.000 izbeglica i da je to veoma teško u ekonomskom smislu posebno za zemlju koja prolazi kroz ekonomske reforme

  • 1

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je večeras za CNN u emisiji Kristijan Amanpur da je problem migranata evropski, zajednički problem i da nema parcijalnih rešenja za jednu ili nekoliko zemalja, već da treba naći rešenje za čitavu EU.

 

CNN: Srbija je jedina zemlja u Evropi koja je ljudski primila migrante (VIDEO)

 

Stefanović je precizirao da je kroz Srbiju od početka godine prošlo više od 115.000 izbeglica i da je to veoma teško u ekonomskom smislu posebno za zemlju koja prolazi kroz ekonomske reforme.

 

U tom smislu Stefanović je naveo da Srbija obezbeđuje hranu, smeštaj, i medicinski tretman za sve ljude koji u zemlju dolaze.

 

Kako je dodao, to nije lako za Srbiju, ali želimo da pokažemo da smo humano i demokratsko društvo.

 

Stefanović je rekao da je ključna stvar naći rešenje i to ne za jednu ili nekoliko zemalja već rešenje prihvatljivo za čitavu EU.

 

Kako je rekao to je problem veći za EU, nego što je za Srbiju jer smo mi tranzitna zemlja koja nastoji da bude u čitavom procesu humana...

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

To je pravi pristup, ocenio je Stefanović koji je dodao i da ne veruje da će bilo kakav zid, bodljikava žica zaustaviti te ljude da sa svojim porodicama domognu Unije i traženja boljeg života zemljama EU.

 

- Takođe, Srbija je zemlja kandidat i hoćemo da pokažemo da smo spremni da prihvatimo naš deo tereta i da neke od tih ljudi prihvatimo da ostanu ovde - rekao je Stefanović ali i dodao da želimo da pokažemo i da imaju bezbedan put kroz Srbiju.

 

Na konstataciju novinarke CNN da Mađarska diže zid, bodljikavu žicu ali i da to ne funkcioniše Stefanović je podvukao da je Srbija svesna da svaka zemlja ima pravo da brani svoje granice kako misli da je najbolje ali i da se vidi "da to baš i nije dalo rezultate" i dodao da to otvara i pitanje šta je evropska ideja.

 

Printskrin: CNN Live

Printskrin: CNN Live

 

Ministar Stefanović je rekao da je Evropa kojoj Srbija teži ona u kojoj je sloboda kretanja, putovanja...

 

On je naveo da se mora videti kako tim ljudima pomoći da pronađu bolji život, jer ''nisu došli ovde zato što nemaju ništa drugo da rade već zato što se u njihovim zemljama ratuje".

 

Stefanović je ponovio da koje god bude rešenje za ljude koji su došli u Evropu ono mora biti evropsko, što znači humano.

 

U tom smislu Stefanović je naznačio i da je i premijer Srbije Aleksandar Vučić više puta obišao migrante i dodao da Srbija nastavlja da gradi kapacitete, jer je sve više onih koji iz ratnih podrčja ovde dolaze.

 

Prema njegovim rečima za sada, ne mnogo njih, nekoliko stotina izrazilo je želju da ostane u Srbiji.

 

On je ponovio da je Srbija spremna da razgovara sa EU o svim rešenjima i da se zajednički dođe do rešenja koje će biti primenjivo u narednim godinama, jer ovo nije "kriza koja će nestati za nekoliko nedelja".

 

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

 

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA