VUČIĆ I SOBOTKA: Novi ugovori s češkim firmama do kraja godine

Premijer Češke uveren je da odnosi dve zemlje, posebno u privredi, imaju neiskorišćeni potencijal, zbog čega je, kako je rekao, i doveo 30-tak predstavnika čeških firmi, "kako bismo zajedno pružili podršku razvoju naših odnosa i poboljšali ekonomsku saradnju"

  • 44

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će česka firma "Mitas" u svoju fabriku u Rumi uložiti 18 miliona evra i zaposliti još 200 do 250 ljudi. On je nakon sastanka privrednika iz Češke i Srbije rekao i da do kraja godine očekuje još novih ugovora s češkim firmama, najavljujući ulaganja u obnovljive energije i hemijsku industriju vredna 10 do 12 miliona evra.

Predsednik Vlade Srbije je na okruglom stolu koji su organizovale privredne komore Češke, Srbije i Vojvodine, češkim privrednicima koji već posluju u Srbiji i onima koji nameravaju da dođu, odgovarao na pitanja, ali i izrazio nadu da će trgovisnak razmena između dve zemlje biti uvećana.

VUČIĆ: Odluka o vanrednim parlamentarnim izborima do kraja septembra!

- Ona danas iznosi 613,5 miliona evra, a ja očekujem još veće investicije Češke u Srbiju i za neku godinu značajnije investicije iz Srbije u Češku - rekao je premijer.

Pominujući firmu "Mitas", ali druge potencijalne investitore, Vučić je ponovio da je naša obaveza da slobodni trgovinski režim koji imamo sa EU, Rusijom, zemljama CEFTA, Turskom, Belorusijom i Kazahstanom, obezbedimo i sa centralnom Afrikom, jer bi onda proizvodnja "Mitasa" mogla da bude još veća, pošto dobar deo svojih proizvoda ta kompanija izvozi upravo na sever Afrike.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Razgovarali smo i o ulaganju u energetiku, o modernizaciji rudnika Soko, izgradnji novog rudnika Cirikovac, termoelektrani Štavalj. Mislim da ćemo probleme koji postoje u vezi s načinom finansiranja, a zahvaljujući rezultatima u stabilizaciji javnih finansija, moći najvećim delom da rešimo finansiranjem iz budžeta - naveo je Vučić.

Zahvalivši češkom kolegi na poseti, ali i na pažnji posvećenoj našoj zemlji, premijer je rekao da Srbija želi da uči od češke privrede koja je u ovom trenutku, kako je rekao, najbrže rastuća privreda u Evropi.

VUČIĆ SE ZAHVALIO SOBOTKI: Uveren sam u punu podršku Češke za otvaranje pregovaračkih poglavlja (FOTO)

Primetio je da će biti potrebno nekoliko decenija da ukupan nivo privrede i proizvodnje Češke bar pokušamo da "pristignemo", te ponovo zahvalio Češkoj na podršci evropskom putu Srbije.

- Razgovarali smo konkretno o mnogim projektima. Moja sveska je puna. Odgovorio sam svakom predstavniku svake češke kompanije, o svakom problemu, konsultujući se sa ministrima i državnim sekretarima - zaključio je Vučić.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Premijer Češke Bohuslav Sobotka uveren je da odnosi dve zemlje, posebno u privredi, imaju neiskorišćeni potencijal, zbog čega je, kako je rekao, i doveo 30-tak predstavnika čeških firmi, "kako bismo zajedno pružili podršku razvoju naših odnosa i poboljšali ekonomsku saradnju".

- Možemo da ponudimo naše znanje i investicije za različite oblasti od infrastruktura, železnice, pa sve do modernizacije u okviru energetike, rudnika i obnovljivih izvora energije - objasnio je Sobotka i dodao da je uobličavaju već neki konkretni planovi o saradnji.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mina

    2. septembar 2015 | 16:48

    Sve investicije su dobrodosle.

  • bilha

    2. septembar 2015 | 16:50

    Srbiji su potrebne investicije, naravno pod uslovima koji i nama odgovaraju.

  • dedel

    2. septembar 2015 | 14:34

    Lepe vesti, drago mi je sto Cesi zele da investiraju u nasoj drzavi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA