Na današnji dan KRUNISAN je CAR DUŠAN, a na njegove potomke PROKLETSTVO je bacio otac!

Baš na današnji dan na Kosovu i Metohiji krunisan je Dušan Stefan Nemanjić za srpskog kralja, ali su i u amanet dobili i prokletstvo koje ih i danas prati

  • 4

Tačno pre 684 godina Srbi su za svog vladara dobili cara, tada kralja koji je proneo slavu Srbije u svetu, a njegova država bila je tada teritorijalno jedna od najvećih. Baš na današnji dan na Kosovu i Metohiji krunisan je Dušan Stefan Nemanjić za srpskog kralja!

SVE O CARU DUŠANU: Najmoćniji Srbin ikad, da li bi bio gledaniji od Sulejmana?

8. septembra 1331. godine na državnom saboru u Svrčinu (Kosovo) arhiepiskop Danilo II krunisao je 23-godišnjeg Dušana Stefana Nemanjića za kralja srpskih i pomorskih zemalja. Za prvog srpskog cara Dušan Nemanjić krunisan je 1346. u Skoplju, tada srpskoj prestonici.

ZAŠTO CAR DUŠAN NIJE SVETAC? Postoje četiri moguća odgovora na to pitanje (FOTO)

Ilustracija: Wikimedia/Srbsko_XIV, Telegraf Ilustracija: Wikimedia/Srbsko_XIV, Telegraf

Stefan Dečanski očigledno nije bio omiljen i njegov pad nije prouzrokovao nikakva uznemirenja, ali imajući na umu ulogu Crkve i samog arhiepiskopa Danila II u dovođenju Stefana na kraljevski presto, sve je proteklo mirno.

GRB DUŠANOVOG CARSTVA KOJI ĆE VAS ODUVATI: Ovo je bolje i od originala (FOTO)

Dušan je zamolio Danila II da dođe i da ga kruniše za kralja. Ovaj je mirno primio ovu smenu na prestolu i veoma svečano, krunisao Dušana za kralja svih srpskih i pomorskih zemalja.

Printskrin: Youtube/ADAMiEVA001 Printskrin: Youtube/ADAMiEVA001

IMATE LI VI BOLJEG CARA DUŠANA? Pitamo vas, ko bi trebalo da glumi Nemanjiće?

Neposredno nakon Dušanovog krunisanja Stefan Dečanski je umro 11. novembra 1331. godine i sahranjen je u svojoj zadužbini manastiru Visoki Dečani. Po Danilovom učeniku umro je prirodnom smrću dok drugi izvori tvrde da je Dušan popustio pred navaljivanjem moćne vlastele i odobrio, ako već i nije naredio, da se Stefan pogubi.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

BOMBA NA RTS: Snima se SERIJA O DINASTIJI NEMANJIĆ, a evo ko je pokrenuo inicijativu 2013. godine!

Za smrt Stefana Dečanskog vezana je i legenda o prokletstvu Dušanovih kasnijih potomaka, a kasnije i cele srpske države.

Krunisanje cara Dušana, delo Alfonsa Muhe, proslavljenog českog slikara. Foto: Wikimedia Commons/Zoupan Krunisanje cara Dušana, delo Alfonsa Muhe, proslavljenog českog slikara. Foto: Wikimedia Commons/Zoupan

ZAŠTO JE SVAKI NEMANJIĆ BIO STEFAN? Kladimo se da nemate pojma! (FOTO)

Naime Stefan je, kada su došli ljudi da ga ubiju, prokleo sina i njegove potomke. Mada se ovo prokletstvo nije ispunilo na sinu, palo je ipak na njegova unuka Uroša, koji je izgubio carstvo. Ova legenda je trajala mnogo vekova, posebno kada je knez Lazar sa svojim ratnicima pao na Kosovu, a Srbija pala pod Turke.

Krunisanje cara Dušana, slika Paje Jovanovića. Reprodukcija: Paja Jovanović Krunisanje cara Dušana, slika Paje Jovanovića. Reprodukcija: Paja Jovanović

Stefan Dušan je krunisan za cara Srba i Grka na Uskrs (16. aprila 1346.) u tvrđavi Kale u Skoplju. Krunisanje su obavili srpski patrijarh Joanikije i trnovski patrijarh Simeon. Obrazloženje za ovaj postupak car Dušan je našao u učenju hrišćanske crkve. Sve što je nekada Gospod darovao prvom hrišćanskom caru, Konstantinu Velikom, prešlo je u Dušanove ruke. Misli se na zemlje i velike gradove „grčkog carstva“. Dušanova titula sada je glasila: Voljom Božjom, Blagoverni i Hristoljubivi car Srbljem i Grkom i zemlje pomorske i svemu disu (zapadu).

Pratite Telegraf.rs i na Vajberu!

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Car Lazar

    9. septembar 2015 | 12:40

    Srbija nije izgubila kosovski boj!

  • s za s

    8. septembar 2015 | 22:54

    Car Dusan je bio i Peti Vozd naroda srpskog. Pored zvanicnih titula cara, kralja, despota, kneza i vojvode, nas narod je imao i jednu posebnu titulu, koju je davao velikanima koji su afirmisali drzavnu moc, nacionalnu velicinu, medjunarodni ugled, duhovni razvoj,...Ovu titulu Vozda imali su i Stefan Nemanja, Sveti Sava, Kralj Milutin, Stefan Decanski, Car Dusan, Despot Stefan Lazarevic i Karadjordje Petrovic. Hvala na ovakvim tekstovima, da se podsetimo i sacuvamo od zaborava!

  • zoro

    9. septembar 2015 | 14:38

    Ulogu Cara Dušana treba poveriti glumcu Lepomiru Ivkoviću, glumcu koji odlično igfa Karađorđa, Vojvodu Stepu...Onako kako istorija opisuje Cara Dušana, tako će ga predstaviti i odigrati upravo Lepomir Ivković... Svaki drugi pokušaj biće bezuspešan...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA