AMBASADOR NEMAČKE U SRBIJI TVRDI: Vučićeva poseta Nemačkoj VEOMA JE VAŽNA!

- Izbeglička kriza je veliki izazov kako za Srbiju, tako i Nemačku i EU, i zbog toga je, to bila važna tema u razgovoru nemačke kancelarke Angele Merkel i srpskog premijera Aleksandra Vučića - rekao je nemački ambasador u Srbiji

  • 72

Nemački ambasador u Beogradu Aksel Ditman, rekao je da je poseta srpskog premijera Aleksandra Vučića Berlinu bila je veoma važna, i istakao da dve zemlje tesno sarađuju po pitanju izbeglica.

- Mišljenja smo da Srbija svoju odgovornost po ovom pitanju shvata veoma dobro. Srbija veliki broj izbeglica koje prolaze kroz zemlju veoma profesionalno prima, registruje i opskrbljuje - kazao je Ditman u izjavi Tanjugu.

Ditman je istakao da Nemačka Srbiju u tome podržava, i da je Berlin pre par nedelja odlučio da odobri pomoć u visini od miliona evra za zemlje zapadnog Balkana, od čega 400.000 evra za Srbiju.

VUČIĆ: Verujemo u nemačku reč, ispunili smo sve uslove

Izbeglička kriza je veliki izazov kako za Srbiju, tako i Nemačku i EU, i zbog toga je, prema njegovim rečima, to bila važna tema u razgovoru nemačke kancelarke Angele Merkel i premijera Vučića.

Istovremeno, nemački ambasador je ukazao da je bitna tema razgovora bilo i pitanje podnosilaca molbi za dobijanje azila sa Balkana.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- To je veliki problem, jer više od 40 odsto svih podnosilaca u prvih sedam meseci bilo je sa zapadnog Balkana. Treba jasno staviti do znanja da takvi zahtevi nemaju šanse na pozitivan ishod - poručio je Ditman.

Ambasador je rekao da Nemačka trenutno ulaže napore da još ubrza postupke rešavanja molbi za dobijanje azila i da će ubuduće podnosioci sve vreme rešavanja provesti u prihvatnom centru, gde će broj službenika biti povećan, kako bi porces trajao sve kraće.

SRBIJA GRADI PRIHVATNE PUNKTOVE ZA IZBEGLICE: Evo šta Nemačka ZAHTEVA od Srbije u vezi sa MIGRANTIMA!

Istovremeno će, kako je dodao, biti ukinita finansijska pomoć i umesto njen biće pružana podrška u naturi. Takođe je ukazao da već sada zakon predviđa izricanje mere zabrane ulaska u zemlju podnosiocima kojima je zahtev odbije.

- Odbijanje vodi ka brzom proterivanju i zabrani ponovnog ulaska u Nemačku. Ne isplati se podneti zahtev za dobijanje azila, jer je Srbija bezbedna zemlja porekla - podvukao je Ditman.

OTO TANJUG / OKSANA TOSKIC OTO TANJUG / OKSANA TOSKIC

Nemačka, s tim u vezi, sa Srbijom radi na poboljšanju ekonomske situacije građana Srbije, posebno romske populacije. Nemačka podržava mnoštvo projekata u toj oblasti, kako nevladinih organizacija, tako i, na primer, u saradnji sa Beogradom, poboljšanje sanitarnih uslova u romskim naseljima.

Pratite Telegraf.rs i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gde

    8. septembar 2015 | 14:38

    Svakome je vayno da se uspostavi dobra komunikacija.

  • busy

    8. septembar 2015 | 14:55

    Srbija je pokazala da želi i pomaže izbeglicama kao da je i ekonomski stala na svoje noge,a to Nemcima za pohvalu, a i nama ,za hvalu!

  • Djura

    8. septembar 2015 | 14:36

    Srbija sve vise jaca,jos malo ce svima biti vazna,ne samo Nemackoj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA