SEDNICA KOMUNISTA KOJU PAMTI SVAKI SRBIN: Milošević postao GOSPODAR Srbije, a Stambolić osuđen na SMRT!

Na današnji dan. 23. septembra 1987. godine, počela je Osma sednica Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, kojom je predsedavao Slobodan Milošević, i koja je označila jedno novo poglavlje u istoriji Srbije, ali i tadašnje Jugoslavije

  • 16

Za neke je famozna Osma sednica Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, bila uvod u tragičnu sudbinu SFRJ, predvorje ratova i sankcija, a za druge označavala je početak procesa reformi u Srbiji. Mišljenja su ostala podeljena, do dana današnjeg.

Osma sednica Centralnog komiteta SK Srbije počela je 23. septembra 1987. godine, trajala je dva dana, i sigurno je označila presedan u politčkom životu ne samo Srbije, već kasnije i Jugoslavije. Na ovoj sednici počeo je uspon budućeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, ali i istovremeni pad njegovog mentora, ali i velikog prijatelja i saradnika, tadašnjeg predsednika Predsedništva SFRJ Ivana Stambolića. Na sednici je članstva razrešen Dragiša Pavlović, koji se prethodno usprotivio politici Slobodana Miloševića.

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) Na današnji dan BRUTALNO je OTET i UBIJEN Ivan Stambolić!

Printskrin: Radio Televizija Beograd Printskrin: Radio Televizija Beograd

Atmosfera u kojoj se sama sednica odvijala, bila je više nego napeta, jer su u to vreme sve više dolazili do izražaja tenzije i animozitet između Albanaca i Srba, ali i unutrašnji sukobi u samoj komunističkoj partiji Srbije.

Naime, na sednici Predsedništva KPS, koja je prethodila Osmoj sednici, Ivan Stambolić se usprotivio dnevnom redu, po kome je trebalo da Dragiša Pavlović ima izlaganje predstavnicima sredstava javnog informisanja u Gradskom komitetu. Stamoblić je preformulisao dnevni red, po kome je prvenstveno trebalo govoriti o aktuelnoj političkoj situaciji i stanju u sredstvima javnog informisanja.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

- Mislim da ovakav dnevni red nije prikladan i uobičajen. Bolje je prvo da razgovaramo o problemima, pa da vidimo treba li da razgovaramo i o ljudima, ako je potrebno da razgovaramo i o tome - obrazložio je svoje stavove Stambolić.

Evo šta je premijer Srbije odgovorio Milanoviću na "VUČIĆU ŠARAJ MALO"

On je takođe rekao da i u izlaganju Dragiše Pavlovića nije moga da čuje stavove koji se kose sa stavovima Saveza komunsita Jugoslavije. Ipak, to nije uznemirilio Miloševića, koji je slutio odakle mu preti opasnost ka njegovom usponu, te je Pavlovića odmah sklonio, a Stambolića četiri meseca nakon čuvene sednice.

Foto: Wikipedia/Milicevic01 Foto: Wikipedia/Milicevic01

Trebalo je da prođu 22 godine od sednice, da bi se sa nje skinula oznaka "dražavna tajna", odnosno necenzurisane rasprave i komentari učesnika, ali i zapis stenografskih beleški sa poomenute sednice Predsedništva, na kojoj je pet dana pre čuvene „osme“ već bilo odlučeno ko će pobediti u sukobu Miloševića i Stambolića.

Miloševićev mentor Ivan Stambolić posle te sednice povukao se iz javnog života, a u pismu Miloševiću 1991. godine naveo je da ćuti jer je to jedino sredstvo odbrane koji mu nije oduzeo. Stambolić je nestao 25. avgusta 2000. godine, a tokom akcije Sablja tri godine kasnije otkriveno je da su ga na Fruškoj gori ubili pripadnici JSO-a.

Printskrin: mojnet.com Printskrin: mojnet.com

DA LI JE HRVATSKA SISALA VESLA I "GENIJALNO" REŠENJE HRVATA ZA MIGRANTE: Evo o čemu su ZAISTA razgovarali Milanović i Vučić

U presudi za ovoj zločin navedeno je da je Stambolić ubijen po nalogu Miloševića i da je bio eliminisan kao politički protivnik.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kekelic

    23. septembar 2015 | 23:23

    Bacio je Srbiju 50g u rikverc.

  • Bobanto

    23. septembar 2015 | 23:20

    Izabrali smo krvnika srpskog naroda i citave Jugoslavije. Slobo je sramota srpskog naroda.

  • Sonja

    23. septembar 2015 | 22:42

    Nije samo njega ubio,ubio je sve protivnike samo je Vuk nekom ludom srecom preziveo,ali su ga propagandom upropstili tako da i sada pola Srbije veruje u te izmisljotine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA