DEVENPORT: Zatvaranje granica nije dobar način za REŠAVANJE migrantske krize

Migrantska kriza je, kako je rekao šef Delegacije EU u Srbiji, ogroman izazov za EU, ali takođe i za celu međunarodnu zajednicu koja mora da se uključi u rešavanje ovog velikog problema

  • 1

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da zatvaranje granica nije dobar način da se odgovori na izazove migrantske krize, niti izgradnja ograde i zidova i ukazao da u rešavanje ove krize, pored EU, mora da se uključi cela međunarodna zajednica.

- Zatvaranje granica, ograde i zidovi nisu odgovarajući način da se odgovori na izazove migrantske krize. Ne možemo da dozvolimo sebi da upadnemo u zamku da na takav način smetnemo s uma postignuća EU - rekao je Devenport na panelu “Poboljšanje evropskog modela upravljanja: u korak sa napretkom” na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Šef Delegacije EU u Srbiji rekao je i to da Srbija ulazi u novu fazu u evropskim integracijama i da veruje u otvaranje prvih poglavlja u pregovorijma sa EU do kraja godine.

- Veoma je važno održati zamajac u proširenju i ja podržavam Srbiju u naporima koje ulaže na putu ka EU - rekao je Devenport na panelu "Poboljšanje evropskog modela upravljanja: u korak sa napretkom" u okviru 5. Beogradskog bezbednosnog foruma.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Ulazimo u novu fazu. Verujem da će prva poglavlja u pregovaračkom procesu biti otvorena do kraja godine - rekao je Devenport.

DEVENPORT NAJAVIO: Otvaranje POGLAVLJA 32 i 35 do kraja ove godine!

Devenport je dalje rekao da je migrantska kriza ogroman izazov za EU, ali takođe i za celu međunarodnu zajednicu koja mora da se uključi u rešavanje ovog velikog problema.

- Evropa ima dugu tradiciju tokova izbeglica i primanja izbeglica, uz toleranciju i poštovanje ljudskih prava - rekao je on i dodao da i sam potiče iz porodice koja je izbeglička.

Devenport se slaže da EU ne može ništa da učini ako je podeljena oko ovog pitanja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- EU ima institucije i mehanizme, kao i standarde da daje azil, ali oni nisu nikada stavljeni na test kao u ovom trenutku. Očekuje se da će se dostojanstveno primiti izbeglice, a ima i zajedničkih kriterijuma za aplikacije, kao i sudski sistem za procenu da li neko ima pravo na međunarodnu zaštitu ili ne - naveo je on.

Jasno je, priznaje, da ti instrumenti nisu na pravi način primenjeni, da standardi nisu u praksi ispoštovani, te da, sistem u praksi ne funskcioniše. Zato je, kako je kazao, Evropska komisija pokrenula 30-40 postupaka protiv pojedinih članica, zato što nisu ispunile obaveze u toj oblasti.

VUČIĆ POTVRDIO: Menjamo USTAV zbog ulaska u EU

- Broj tih postupaka do sada je verovatno i veći - rekao je Devenport dodajući da je jasno da, ako svi ne ispunimo svoje obaveze, nećemo postići napredak.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

On je podsetio da je EU izdvojila novac i za pomoć tranzitnim zemljama poput Srbije, za izbeglice, ali je i dodao da je potrebno uputiti tim zemljama još novca u te svrhe.

- Šta god da radimo, koji god da je naš odgovor na krizu, potrebno je da budemo oprezni i na liniji sa ljudskim pravima - zaključio je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA