DAČIĆ: Razočarani smo stavom Crne Gore i Makedonije, ali nismo IZNENAĐENI njihovim glasom

Srpski ministar spoljnih poslova rekao je povodom glasanja Crne Gore i Makedonije da se usvoji predlog o ulasku Kosova u Unesko, da kako se neko odnosi prema našim interesima, tako ćemo se i mi odnositi prema njihovim

  • 17

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, rekao je da je Srbija, naravno, razočarana stavom Crne Gore i Makedonije, koje su u Izvršnom savetu Uneska glasale za preporuku Kosova za članstvo, ali da nije iznenađena.

- To je nešto što sigurno u odnosima sa njima moramo da postavimo kao pitanje - rekao je Dačić. Kako se, kako je kazao, neko odnosi prema našim interesima, tako ćemo se i mi odnositi prema njihovim.

Dačić je dodao da ne veruje da ćemo mi glasati za njihove stvari na međunarodnom planu. Ministar spoljnih poslova je rekao da Kosovo ne ispunjava pretpostavke da bude član Uneska, da UN nisu dale pozitivno mišljenje, te da "Kosovo nije prošlo kvalifikacione testove" i da su "oni tu kulturnu baštinu uništavali".

DAČIĆ O PREPORUCI ZA PRIJEM KOSOVA U UNESKO: Evo šta je poručio Srbiji da li je BORBA IZGUBLJENA!

- Ovde govorimo o suštinskom pitanju za srpski narod i to je naša istorija i naše svetinje, naša sveta mesta. Nekad su se za to vodili krstaški ratovi - dodao je Dačić.

Ipak, nije sve gotovo i Srbija treba da nastavi da se bori racionalno i pokuša da tu odluku ospori na generalnoj konferenciji te organzacije u novembru.

Foto: Tanjug/Boki Foto: Tanjug/Boki

- Nije vreme za žalopojke, to je realnost međunarodnog poretka u kojem živimo, koji ne mora uvek da bude pravedan, koji ima silu u svojim rukama - rekao je Dačić.

Dačić je rekao da Izvršni savet usvaja samo preporuku za generalnu konferenciju, koju čini 195 članica, od kojih nekoliko nema pravo glasa, među kojima i SAD. U Izvršnom savetu se odlučuje prostom većinom glasova, a na generalnoj konfenciji su potrebne dve trećine glasova, istakao je Dačić.

NAROD CRNE GORE PRIZNAO TE NIJE, KOSOVO JE SRCE SRBIJE: Ove reči su zapalile društvene mreže!

Govoreći o odluci koja je doneta na Izvršnom savetu, Dačić je ukazao "da je to bilo glasanje na generalnoj konferenciji po tim pravilima, ta odluka ne bi bila doneta".

Printskrin: Youtube/Eparhija Rasko-prizrenska Printskrin: Youtube/Eparhija Rasko-prizrenska

O eventualnoj odluci da se Kosovo primi u članstvo Uneska raspravljaće se na Generalnoj skupštini od 3. do 18. novembra, a odluka mora biti doneta dvotrećinskom većinom između 195 država članica od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • butcherboy

    22. oktobar 2015 | 11:02

    ali je važno da svuda pričate kako su nam odnosi nikada bolji a zabili su nam nož u ledja "braća"

  • Mico

    22. oktobar 2015 | 12:54

    Crnogorska vlast radi sve protiv volje gradjana...Gradjani nisu bili za nezavisnost Kosova kao sto nisu ni za ulazak Kosova u Unesko...Kosovo je srce Srbije ❤

  • AS

    22. oktobar 2015 | 15:21

    Zabraniti Crnogorcima i Makedoncima da se skoluju u Srbiji.Izbaciti ih odmah iz zvezde granda,pinkovim zvezdama,zvezdicama,sa farme,iz velikog brata,parova...Oni nam uzose pare i dobise sranove po Beogradu.Nasa deca ne mogu od njih da zive.SVE funkcije fotelje su crnogorske.Po studentskim domovima su samo oni jer su direktori Crnogorci.Smenite i stavite nekog Srbina kao Terzica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA