Hvalite se da sve znate O KOLUBARSKOJ BICI, a nemate POJMA ko je ZAISTA komandovao SRPSKOM VOJSKOM! (VIDEO)

Iscrpljena srpska vojska pod komandom generala Živojina Mišića uspela je da se podigne kao feniks, i da iz kontraofanzive pređe u ofanzivu i ponizi neprijatelja, a evo ko je zaista bio na njenom čelu

  • 8

Na današnji dan, 16. novembra 1914. godine, počela je Kolubarska bitka, jedan od najznačajnijih sukoba u Prvom svetskom ratu između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske. Pod komandom generala Živojina Mišića, završena je nakon mesec dana borbe, i to u trenutku kada je ceo svet očekivao vest o kapitaulaciji Kraljevine Srbije.

SRBI DANAS SLAVE ČUVENI MARŠ NA DRINU: Evo zašto Srbija NEĆE NIKADA zaboraviti ovu POBEDU! (FOTO)

SVE O KOLUBARSKOM BOJU: Zašto je ovo najveća srpska pobeda zbog koje nam se ceo svet klanja! (MAPA) (VIDEO)

Stanje u tadašnjoj srpskoj vojsci nije bilo dobro, te se par dana pre početka bitke razmišljalo o odustajanju, posebno nakon izveštaja stratega i vojnika, vojvode Radomira Putnika, kada su se suočili sa negativnim stanjem na frontu. Među vojskom je nastala prava panika, to je otišlo toliko daleko da ni pretnja streljanjem vojnika nije ulivala strah u kosti boraca. Vojnici su bili premoreni, i želeli su da se sve završi, čak su poručili "da dođu da se biju Kralj Petar i Nikola Pašić, ako im treba".

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

1.300 SRPSKIH KAPLARA KAO LEONIDINI SPARTANCI: Ovako su dečaci iz Srbije potukli Švabe na Kolubari! (FOTO) (VIDEO)

U toj teškoj situaciji, vojvoda Putnik je predložio da se sa Austrougarskom zaključi primirje i to saopštio vrhovnom komandantu regentu Aleksandru I Karađorđeviću (koji je bio glavno komandujući srpske vojske u ovom boju) u Valjevu pred tadašnjim pomoćnikom načelnika štaba vrhovne komande Živojinom Mišićem.

Vojvoda Živojin Mišić i Nikola Pašić. Foto: arhivska fotografija Vojvoda Živojin Mišić i Nikola Pašić. Foto: arhivska fotografija

- Srbija nema više vojske, vojnički rat je završen - rekao je Putnik.

Problem je bio u hrani i municiji. Naime, regent je sa Mišićem obišao front i uverili su se u pravo stanje stvari. Interesenatno je da je Živojin Mišić postavljen da komanduje Prvom armijom dva dana pre početka bitke, što se kasnije ispostavilo kao dragoceno.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Odlučan i energičan Mišić je preduzeo mere da se smanji nezadovoljstvo u vojsci. Front je bio probijen što je dovelo do potpunog sloma Prve srpske armije, te je on izdao naredbu 26. novembra, da se vojska povuče zapadno od Gornjeg Milanovca.

NAJVEĆA MIŠIĆEVA POUKA: Ko sme, taj može, ko ne zna za strah taj ide napred!

Uprkos protivljenju srpskoj vrhovnoj komandi, koja je mislila da će ovim Mišićevim potezom položaj vojske biti još više pogoršan, on se nije dao tek tako, već je rekao da će snositi sve posledice i svu odgovornost.

Foto: sr.wikipedia.org Foto: sr.wikipedia.org

- Dajte komandu kome hoćete, ali dok ja ostajem, ima da bude kako ja mislim da je najbolje za ovu zemlju", zabeleženo je da je Živojin Mišić tada rekao.

TAKVE JUNAKE SRBIJA VIŠE NE RAĐA: Probajte da ne spavate i ne jedete onoliko koliko su to činili srpski vojnici! (FOTO)

Drugog decembra naredio je opšti napada na neprijatelja, a istoričari su zabeležili da je austrougarska kaznena, postala kažnjena ekspedicija. Sve se u trenutku preokrenulo, i srpska vojska je iz nemoći, osetila moć i snagu, te su krenuli da jurišaju na protivničku vojsku.

Kolubarska bitka bila je Mišićeva bitka, kome je jedini nadređeni bio Aleksandar I Karađorđević, a vodio ju je u svom rodnom kraju, i bio je unapređen u čin generala. Ovaj sukob ušao je u udžbenike kao jedinstven primer da se vojska, kojoj je predviđen potpun slom, za kratko vreme reorganizuje, pređe u kontraofanzivu i nanese neprijatelju odlučujući poraz.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    16. novembar 2015 | 22:28

    SLAVA svim srpskim vojnicima koji su dali zivote i branile zemlju od neprijatelja stiteci i svoje porodice i kucni prag!!!!!

  • Raspucin

    16. novembar 2015 | 23:14

    Ljudina ili Generalcina istinski heroj, pored koga rame uz rame su i Sturm Putnik, Bojović, Apis, Tankosic,i drugi

  • mano

    16. novembar 2015 | 23:48

    Sve sam to znao...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA