PATRIJARH IRINEJ POZVAO SRBE DA SE VRATE NA KOSOVO! Čuvajte ognjišta svojih predaka

- Znamo da žive u teškim prilikama i okolnostima, gospod će im dati snagu da izdrže, a pozivam sve bivše stanovnike Kosova i Metohije da se vrate svojim domovima, svojim hramovima, grobljima - rekao je srpski patrijarh

  • 22

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej pozvao je sve bivše stanovnike Kosova i Metohije da se vrate svojim domovima u toj pokrajini.

- Znamo da žive u teškim prilikama i okolnostima, gospod će im dati snagu da izdrže, a pozivam sve bivše stanovnike Kosova i Metohije da se vrate svojim domovima, svojim hramovima, grobljima i da čuvaju i sačuvaju ono što su primili od svojih predaka - poručio je patrijarh Irinej.

SRPSKI PATRIJARH O PRIJEMU KOSOVA U UNESKO: Crkva će braniti silom ono što joj se oduzme!

Patrijarh je posle svete arhijerejske liturgije, povodom ktitorske slave manastira Visoki Dečani, istakao da je "svaka poruka slaba u odnosu na poruku te svetinje i svetog kralja Stefana Dečanskog".

KOSOVSKA MITROVICA JE GRAD OD STRATEŠKOG ZNAČAJA: Srbima uručeni ključevi 24 stana

Obeležavanju ktitorske slave Svetog Stefana Dečanskog u manastiru Visoki Dečani prisustvovali su direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, ministar za povratak i zajednice u kosovskoj Vladi Dalibor Jevtić, predsednik Srpske liste Slavko Simić, predstavnici Kfora i drugi.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Svetoj liturgiji, pored brojnog monaštva, prisustvovalo je i više stotina vernika iz centralne Srbije, sa Kosova i Metohije, kao i raseljeni Srbi iz Đakovice.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh Irinej uz sasluženje episkopa raško-prizrenskog Teodosija, episkopa timočkog Ilariona, episkopa zahumsko - hercegovačkog Gligorija, episkopa frankfurtskog i svenemačkog Sergija i sveštenstva SPC.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Manastir Visoki Dečani, jedan od četiri upisanih u Uneskovu listu svetske baštine, zadužbina je kralja Stefana trećeg Dečanskog i u manastiru počivaju njegove mošti. Gradnja Visokih Dečana završena je 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crna strela

    24. novembar 2015 | 20:33

    Vratite se prvo vi!Prvi ste i pobegli!vase je glavno mesto u Peckoj patrijarsiji a ne u BG!!!

  • Slavica

    24. novembar 2015 | 14:51

    I patrijarh malo da ide na svoje ognjište u Pećku patrijarsiju da je pricuva bar jedan mesec.Kad ode on na mesec dana i mi ćemo za njim.

  • BOZA ZEMUNAC

    24. novembar 2015 | 21:47

    VAŠA SVETOSTI,PEĆKA PATRIJARSIJA VAS ČEKA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA