Evropa POLUDELA za srpskim naoružanjem!

Ministar odbrane je rekao da je plan da se u sve fabrike namenske industrije ulože 103 miliona evra, a investicije se, kako objašnjava, odnose na modernizaciju i tehnološki razvoj postojećih fabrika namenske industrije

  • 9

Ministar odbrane Bratislav Gašić, kaže da našu namensku industriju vidi među najvećim u Evropi i svetu do 2020. godine, a pravo da to kažemo, dodaje, daju nam rezultati koje postojeće fabrike beleže u protekle tri godine.

SRBIJA POSTAJE NAJJAČA SILA U NAORUŽANJU! Evo šta je SRPSKA VOJNA MAŠINERIJA proizvela

Gašić je rekao da je plan da se u sve fabrike namenske industrije ulože 103 miliona evra, a investicije se, kako objašnjava, odnose na modernizaciju i tehnološki razvoj postojećih fabrika namenske industrije, kojih je bilo sedam, ali i je u planu da se krajem 2015. bitno proširi spisak fabrika.

ONI SU NAŠI ČUVARI NEBA: Ovo je najbolji selfi koji je napravila Vojska Srbije (FOTO)

- Po prvi put, 'Trajal' ulazi sa većim brojem gas zaštitne opreme i gas maski za potrebe Vojske Srbije (VS). Pokušavamo da 'Trajal' vratimo u okvire namenske industrije Srbije, pre svega zbog VS, jer su nam neophodni njihovi proizvodi, a onda da možemo sa njima da nastupamo i na tim trećim tržištima, kao što je Belorusija - rekao je Gašić.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

Naglasio je da VS do 2012. nijednu novu gas-masku nije kupila i da je kupovala samo kao uzorke, da bi tehničko-operativni centar mogao da razmatra da li one zadovoljavaju standarde VS.

Gašić kaže i da je ministar odbrane Belorusije izrazio veliku želju i potrebu beloruske vojske za Trajalovim proizvodima, jer, kako je istakao, dovoljna je referenca da se tim proizvodima snabdeva Vojska Srbije, a to dosta znači u svetu i time oni mogu na mnogo lakši način da sklapaju ugovore sa stranim partnerima.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

I Jugoimport SDPR je bitno podigao nivo proizvodnje složenih borbenih sistema u Velikoj Plani, dodao je Gašić, primetivši da "srpska pamet može sve da proizvede".

- Naravno, možemo uz pomoć i drugih svetskih proizvođača, kao što je sada sdlučaj da za borbene sisteme Nora šasije kupujemo od ruskog Kamaza - kaže Gašić.

Uveren je da će "Složeni borbeni sistemi" u Velikoj Plani moći već 2016. da uđu u serijsku proizvodnju "Nora", te da će i uz pomoć VS i tehničko-operativnog centra ući u serijsku proizvodnju "Lazara 2".

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

- To su dva sredstva koja su jako značajna i sa kojima već sada imamo značajne rezultate u SDPR-u. Njihova prodaja nekim trećim tržištima veoma doprinosi nivou izvoza, ali i samom opremanju Vojske Srbije - rekao je ministar odbrane.

Istakao je da država od fabrika želi jasne biznis planove, koji mogu da garantuju dobar proizvod namenske industrije 2020. godine, kao i odgovor kada se novac koji se ulaže vraća - državi pre svega, a i samim fabrikama, što podrazumeva da se zna i koliko je povećana proizvodnja.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

- Naravno, država više nema prostora i želje da finansira, kao što je to početkom devedesetih urađeno u Prvom partizanu, kada je uloženo 20 miliona evra u jedan program koji nikada nije zaživeo - rekao je Gašić.

Ministarstvo odbrane juče je potpisalo prve ugovore sa "Prvim partizanom", "Milanom Blagojevićem" i "Slobodom", vredne oko 600 miliona dinara, a to je, kako je istakao ministar, deo od 1,2 milijarde dinara, koja je Vojska Srbije uštedela u svom budžetu 2015. godine.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Milan Blagojević je dobio 485 miliona, dodatnih 18 miliona dobila je Sloboda, Prvi partizan dobio je dodatnih 60 miliona, uz 121 milion koji je dobio početkom godine, tako da ćemo ove 1,2 milijarde podeliti svim fabrikama namenske industrije za kupovinu sredstava koja su neophodna Vojsci Srbije - rekao je Gašić.

Prema njegovim rečima, značajna ušteda ostvarena je "domaćinskom politikom", razmišljanjem o budžetu i jako velikim rezom u operativnim troškovima.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Naveo je i da je do 2012, na putovanja sa ministrom išlo po 10 generala i 10 novinara, koji su, kako je rekao, boravili u najluksuznijim svetskim hotelima, dok danas sa ministrom putuju jedan, ili dva oficira i nijedan novinar.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Spetsnaz

    24. novembar 2015 | 17:07

    Pa da su poludeli nisu,ali nasa vojna industija je ok koliko se ulagalo dobre i imamo proizvode.

  • Neznam, ne znam

    24. novembar 2015 | 16:55

    Kada sve te nove stvari vidim kod nasih snaga bezbednosti, znacu da ministar govori istinu

  • Cukaricki fenomen

    24. novembar 2015 | 19:03

    Uloziti sto vise para u bolnice skole i ratnu industriju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA