OEBS MORA DA ISKORENI SVE PRETNJE PO ŽIVOT LJUDI! Evo kako je Dačić otvorio SAMIT U BEOGRADU! (FOTO)

- Postoje i druge transnacionalne pretnje po bezbednost zemalja članice OEBS-a, a to su terorizam, organizovani kriminal, klimatske promene i aktuelna migrantska kriza - rekao je Dačić

  • 0

Predsedavajući OEBS-a i šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je danas da su ključni zadaci te organizacije deeskalacija situacije oko Ukrajine, zajednički odgovor na druge transnacionalne pretnje po bezbednost i obnova poverenja i saradnje.

 

(UŽIVO) POLA SVETA SASTALO SE, OČI U OČI U BEOGRADU! Evo šta je Vučić poručio SVETSKIM MOĆNICIMA (FOTO)

 

- Predsedavanje Srbije OEBS-om ima za cilj postizanje konsenzusa po suštinskim pitanjima za bezbednost u regionu. Uveren sam da ćemo uz političku volju uspeti da vodimo otvoren i konstruktivan dijalog o svemu. U ovom trenutku najvažnija tema za OEBS je deeskalacija situacije oko Ukrajine - rekao je Dačić obraćajući se učesnicima 22. Ministarskog saveta OEBS-a.

 

SRBIJA JE ZEMLJA PONOSNIH I DOBRIH LJUDI! Ovim rečima Vučić je ostavio bez teksta SVETSKE MOĆNIKE OEBS-a (FOTO)

 

Foto: Printskrin RTS

Foto: Printskrin RTS

 

On je sumirao situaciju u toj zemlji od ternutka kada je Srbija stupila na mesto predsedavajućeg, kada je konflikt trajao i postojao veliki broj žrtava. Dačić je posebno istakao značaj sporazuma iz Minska i ulogu koju ima posmatračka misija, čiji je mandat produžen i u narednih godinu dana.

 

Prema njegovim rečima, napori posmatračke grupe usmereni su na uspostavljanje mira i stabilnosti u Ukrajini. Trenutno, kazao je, prekid vatre se održava i u toku je povlačenje teškog naoružanja.

 

Predsedavajući je rekao da trilaterana kontkat grupa za Ukrajinu obezbeđuje najbolji mehanizam za dijalog svih zainteresovanih strana. Ta grupa je pokazala neprestana prilagođavanja novinama i imala je podršku svih zemalja OEBS-a.

 

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

 

- Naša rešenost da doprinesemo rešavanju krize u i oko Ukrajine, koja je zaoštrila već postojeće podele među nama, značajno će odrediti koliko smo sposobni da oživimo atmosferu povoljnu za zajednički rad na ostvarenju zajedničke vizije slobodne, demokratske, zajedničke i nedeljive bezbednosne zajednice regiona OEBS - rekao je on.

 

Prema njegovim rečima, na teritoriji koje pokrivaju zemlje OEBS-a postoje i drugi zamrznuti konflikti koji predstavjlaju pretnju po zajedničku bezbednost i stoga je Dačić pozvao na revitalizaciju pregovaračkih formata kako bi se ti konflikti rešili.

 

Zbog toga treba da istrajemo i pojačamo napore u cilju revitalizacije odgovarajućih pregovaračkih formata, dodao je on.

 

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

 

- Postoje i druge transnacionalne pretnje po bezbednost zemalja članice OEBS-a, a to su terorizam, organizovani kriminal, klimatske promene i aktuelna migrantska kriza. Neophodan je hitan, odlučan i koordinisan odgovor svih zemalja - rekao je Dačić.

 

Posebno je istakao značaj obnavljanja poverenja među zemljama OEBS-a i značaj dijaloga kompromisa mirnog rešavanja konflikata, solidarnosti i saradnje.

 

- Obnova konsenzusa o zajedničkoj bezbednosti je kjučna stvar. Nadam se da će nas skupu u Beogradu odvesti korak dalje u obnovi poverenja. Optimista sam da ćemo uspeti u tome - zaključio je Dačić.

 

Srbija će kao član Trojke 2016, kao i nakon toga, i dalje biti aktivan partner u ovom nastojanju, jer čvrsto veruje da OEBS može da obezbedi ključan doprinos konsolidaciji bezbednosti i ponovnoj izgradnji poverenja na evroatlantskom i evro-azijskom prostoru, dodao je on.

 

(M. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA