SARADNJA NOVOG SADA I MARIBORA: Vučević i Fištravec potpisali Sporazum o prijateljstvu i saradnji (FOTO)

Potpisivanjem ovog sporazuma, Novi Sad i Maribor preuzeli su na sebe obavezu da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi ostvarili zajedničke ciljeve

  • 0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnik Maribora Andrej Fištravec potpisali su u Gradskoj kući Sporazum o prijateljstvu i saradnji između Maribora i Novog Sada. Taj sporazum potpisan je na dan održavanja prve Konferencije gradova dunavskog sliva u kojoj su pored predstavnika Novog Sada i Budimpešte, učestvovali i predstavnici Maribora.

 

Konferencija je imala za cilj da okupi gradonačelnike i predstavnike najvećih gradova dunavskog sliva i da, u formi diskusije i okruglog stola na temu održivog razvoja velikih gradova, posluži kao platforma za razmenu najboljih praksi.

 

VUČEVIĆ: Naš zadatak je da stvorimo uslove da mladi ostanu u našoj Srbiji

 

Grad Novi Sad i Maribor odlučili su da započeto prijateljstvo formalizuju Sporazumom o prijateljstvu i saradnji, a ta saradnja će se odvijati između građana, škola, društava, organizacija, institucija i gradskih uprava na polju svih društvenih oblasti. Potpisivanjem ovog sporazuma, oba grada preuzela su na sebe obavezu da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi ostvarili zajedničke ciljeve.

 

- Potpisivanje Sporazuma o prijateljstvu između Maribora i Novog Sada je presek višegodišnjih odnosa, i zahvaljujem se svima koji su u prethodnom periodu pokrenuli ovu saradnju. Mi smo u poslednje tri godine uspeli da unapredimo odnose, a danas je to i ozvaničeno. Na ovome ne stajemo i učinićemo da diplomatski odnosi budu na najvišem mogućem nivou u budućnosti  -rekao je Vučević i dodao:

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

- Veliko mi je zadovoljstvo što su sa nama predstavnici Budimpešte, a sve nas povezuje priča o podunavskom slivu i saradnji država, koja je u interesu svih naših građana. Razgovaraćemo o ekonomiji, privredi, urbanizmu, kulturi, sportu i svim temama koje nas spajaju. Podsećam vas da smo pre mesec dana bili u Mariboru i naišli na sjajan prijem i videli da smo bili kod prijatelja. Zahvaljujem se gradonačelniku Fištravecu što je otvoreno podržao Novi Sad kao kandidata za Evropsku prestonicu kulture 2021. Ova saradnja takođe će doprineti dobrim odnosima između naših država.

 

STOP NASILJU NAD ŽENAMA! Evo kako su naprednjaci stali uz DAME SRBIJE (FOTO)

 

Gradonačelnik Maribora Andrej Fištravec istakao je da je jasno da bez otvorenog odnosa sa drugim gradovima nema prosperiteta za Maribor.

 

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

 

- Maribor je bio za vreme bivše Jugoslavije drugi najveći industrijski grad, a kada je došla, ono što danas zovemo, demokratija, industrija je propala. Maribor vodi politiku otvorenih vrata i odlazimo u svet. Suviše smo mali da bi samostalno mogli napraviti velike priče na globalnom nivou. Zato je potrebna saradnja sa gradovima koje znamo, i sa ljudima koji razmišljaju kao mi. Podunavska regija je logična celina i imamo mogućnosti da stvorimo zajedničku platformu za poslove u velikom svetu. Ova konferencija je karika u lancu udruživanja od kojeg svi imaju korist – rekao je gradonačelnik Maribora Andrej Fištravec.

 

NOVOSADSKI UNIVERZITET UGOSTIO VUČEVIĆA: Evo šta im je rekao bivši student

 

Nakon potpisivanja sporazuma, usledila je plenarna sednica na kojoj su se pored potpisnika, obratili i predstavnik Vlade Republike Slovenije, ministar za Slovence u dijaspori Gorazd Žmavc, kao i predstavnik Budimpešte, zamenik gradonačelnika za urbani razvoj Balaž Senecej. Oni su čestitali potpisnicima Sporazuma i istakli u svojim obraćanjima važnost međunarodne saradnje, posebno regionalne, kao ključne za opšti napredak i razvoj.

 

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

 

Gradonačelnik Vučević se u svom izlaganju osvrnuo na činjenicu da Budimpeštu, Maribor i Novi Sad povezuju zajednička prošlost, prirodna, regionalna bliskost, kao i reka Dunav.

 

- Prilikom izrade Strategije održivog razvoja Grada Novog Sada za period od 2016. do 2020. godine, definisani su akcioni planovi za četiri izabrane prioritetne oblasti koje su identifikovane kao ključne, a to su urbani, društveni i ekonomski razvoj, kao i dobra uprava. Uveren sam da ćemo zajedničkim naporima doprineti da Dunavski region napreduje, te da će današnji susret doprineti razmeni inovativnih ideja, stečenih iskustava i unapređenju rada i saradnje naših sredina kao ključnih, strateških mesta, te da će budući susreti okupljati sve veći broj gradova posvećenih ciljevima Strategije Evropske unije za Dunavski region – rekao je u svom izlaganju gradonačelnik Vučević.

 

U okviru Konferencije, usledio je rad u vidu okruglih stolova. Na prvom se razgovaralo o komunalnom sektoru, zaštiti životne sredine, saobraćaju, zatim na drugom o kulturi, obrazovanju i socijalnoj zaštiti, i na trećem o privredi, poljoprivredi i turizmu.

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

Na završnom zasedanju, predstavnik svakog okruglog stola je izneo zajedničke stavove, dogovore i zaključke. Konferencija je od strane svih učesnika ocenjena kao uspešna, jer je okupila predstavnike tri velika grada i ispunila svoj cilj i zadatke kroz donete zaključke. U domenu komunalnog sektora, urbanizma i saobraćaja izneto je zapažanje da su ti sektori ipak razvijeniji u Sloveniji i Mađarskoj i da je svako iskustvo, na osnovu kojeg bi se implementirala potencijalna rešenja u Novom Sadu, dobrodošlo i dragoceno.

 

Na polju obrazovanja je dogovorena intenzivnija mobilnost učenika i studenata, kao razmena primera dobre prakse, a u kulturnom okviru se razgovaralo o podršci Maribora i Budimpešte Gradu Novom Sadu za kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture i Omladinsku prestonicu Evrope. U oblasti socijalne politike, kao predlog je istaknuto umrežavanje organizacija Crvenog krsta sva tri grada, dok je na polju privrede potenciran razgovor o softverskoj industriji, gastronomskom turizmu i organskoj proizvodnji, a sve kroz direktnu i kontinuiranu razmenu iskustava.

 

Zaključeno je da svi gradovi-učesnici mogu ići ujedinjeni ka zajedničkim projektima i da iskustva zemalja koje su članice Evropske unije mnogo znače Novom Sadu.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA