Dražin govor menjan na suđenju!

Preslušavanjem audio snimka sa suđenja generalu potvrđeno da su stenografske beleške "grubi ideološki falsifikat"

  • 0

Pred Višim sudom u Beogradu danas je nastavljen postupak za rehabilitaciju generala Dragoljuba Draže Mihailovića, koji je 1946. godine osuđen na smrt streljanjem.

Postupak je nastavljen slušanjem audio snimaka sa suđenja generalu koje je sudu dostavio istoričar Slobodan Marković, a preslušan je deo završne reči Mihailovića od 10. jula 1946. godine.

Upoređivanjem steno beleški i transkripta audio govora vidi se da su steno beleške skraćene za 27 odsto, a veoma često je menjan smisao rečenica, rekao je Marković uz ocenu da su steno beleške "grubi ideološki falsifikat".

Pred početak suđenja pred sudom se okupilo nekoliko desetina pristalica rehabilitacije Mihailovića koji su nosili četnička obeležja i pevali četničke pesme.

Poništenje presude od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i vraćanje građanskih prava, zahtevom za rehabilitaciju zatražio je njegov unuk Vojislav Mihailović.

Pridružili su mu se Srpska liberalna stranka, sa akademikom Kostom Čavoškim na čelu, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesor međunarodnog prava Smilja Avramov.

Predlagači zahteva tvrde da Mihailoviću nije omogućeno pravo na odbranu i da nije video svog advokata do početka suđenja. On nije imao ni pravo na nepristrasan sud, a optužnica mu je uručena sedam dana pred suđenje.

Mihailović je, dva dana po donošenju sporne presude, 17. jula 1946. godine streljan kao državni neprijatelj "broj jedan".

Državna komisija utvrdila je da je Mihailović ubijen na Adi Ciganliji, ali sumnja da su njegove kosti kasnije prenete u sekundarnu grobnicu, najverovatnije na Ratno ostrvo, kako bi se onemogućilo da ikad budu pronađene.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA