ONA JE JEDINA BILA PROTIV OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE ŠEŠELJU: Upoznajte sudiju Flaviju Latanci

Sudija Latanci, koja je htela da osudi Šešelja, smatra da ima dokaza o vezi Šešelja i grupe iz Loznice kao i o njegovoj povezanosti sa jedinicama Srpske garde

  • 89
Foto: ICTY photos Foto: ICTY photos

Jedina u sudskom veću u Hagu koja je bila protiv oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju bila je Italijanka Flavija Latanci. Sudija Latanci, koja je htela da osudi Šešelja, smatra da ima dokaza o vezi Šešelja i grupe iz Loznice kao i o njegovoj povezanosti sa jedinicama Srpske garde.

- Dok sam čitala presudu većine članova Veća, imala sam utisak da sam se vratila puno vekova unazad, u davno vreme kada su Rimljani, da bi opravdali svoja krvava osvajanja i ubistva političkih neprijatelja u građanskim ratovima, govorili: U ratu zakoni ćute - stoji između ostalog u izdvojenom mišljenju sudije Latanci.

Ona je uverena da je u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini izvršen rasprostranjen i sistematski napad, kao i da su u tom kontekstu počinjeni zločini protiv čovečnosti, između ostalog i u Vojvodini.

Latanci još ističe da nije razuman zaključak da je prisilno premeštanje nesrpskog stanovništva iz određenih sela autobusima predstavljalo operaciju "humanitarne pomoći".

- Pod izgovorom da je tužilaštvo loše obavilo svoj posao, po njoj, većina članova Veća zanemaruje sva pravila međunarodnog humanitarnog prava koja su postojala pre osnivanja Međunarodnog suda, kao i sva pravila merodavnog prava, da bi u svojoj presudi oslobodilo Vojislava Šešelja - poručuje Latanci.

Rođena je 4. oktobra 1940. godine, a ugled je stekla kao redovna profesorka Međunarodnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Rimu. Članica je Haškog tribunala od 2. jula 2007. godine.

Kao predsedavajući sudija veća koje sudi lideru radikala, ni jedan sudija za 18 godina rada Haškog tribunala nije, kao francuski sudija Žan Klod Antoneti, izazivao toliko oprečne komentare i mišljenja svojim odlukama i ponašanjem. On je od samog početka suđenja iskazivao nakolonost prema Šešelju, jer se izjasnio da ne treba dirati u pravo optuženog da se brani sam. Bio je za to da Šešelj ima pravo da sredstva UN koristi za svoju odbranu. Omogućio mu je da sva dokumenta dobija na srpskom jeziku i na papiru. Bio je za to da se sasluša bivša glavna tužiteljka Karla del Ponte i bio je za to da se prekine suđenje i Šeđelj pusti na slobodu. Žan Klod Antoneti rođen je 13. jula 1942. u Francuskoj. Sudija Haškog tribunala je od 1. oktobra 2003. Njegovi obožavaoci su na Fejsbuku otvorili tri stranice posvećene Antonetiju. Jedan od onih koji su "lajkovali" njegovu stranu je i Vojislav Šešelj. Za ovog sudiju se često kaže da je antiglobalista, ali i da više poštuje kontinentalno pravo od anglosaksonskog, koje se u većoj meri primenjuje u Tribunalu.

Printksin: Youtube/Војислав Шешељ ТВ Printksin: Youtube/Војислав Шешељ ТВ

Sudsko veće u postupku protiv Šešelja čine još i sudije Karmel Ađijus, koji predsedava, Liu Dakun, Fausto Pokar, Gaj Delvoa i Kofi Kumelio A. Afande. Rođen je 1945. godine na Malti.

OVAKO JE ŠEŠELJ TERORISAO HAG: Najbrutalniji komentari lidera radikala u tribunalu! (VIDEO)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Glas razuma

    31. mart 2016 | 14:15

    Vestica

  • Nenad

    31. mart 2016 | 14:07

    Uzela pare,ne sudi ona i ne dobosi odluke po savesti i zakonu,ona donosi odluke za novac,kao na pijaci sto vise para veca zatvorska kazna,tako radi Haski sud

  • Kolle

    31. mart 2016 | 14:15

    Vidi se po faci da je prijatna osoba. Muhaha ha haha ha ha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA