Tužilac: Mladićevi prsti u svakom od zločina!

Ratni komandant Vojske Republike Srpske u 11 tačaka optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. Mladić na suđenju uspostavio kontakt očima sa jednom od muslimanki u publici i prešao rukom preko grla

  • 1

Pred Haškim tribunalom danas je počelo suđenje ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, koji je u 11 tačaka optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995.

Suđenje je počelo uz dobacivanja sa galerije gde sedi publika, uglavnom porodice žrtava iz BIH, ali i reakcijama samog Mladića. Strani mediji javljaju da je sudija Alfonso Ori zbog toga pozvao obe strane da ne "uspostavljaju kontakt očima" i da "prekinu neprikladnu komunikaciju ko god da je inicira".

Agencija Rojters je javila da je Mladić u jednom trenutku uspostavio kontakt očima sa jednom od muslimanki u publici i prešao rukom preko grla, što je potom navelo sudiju Orija da odredi kratku pauzu i pozove prisutne da prekinu sa "neprikladnom komunikacijom", ali portparolka suda Nerma Jelačić nije mogla da kaže šta se tačno desilo.

Mediji su preneli da je Mladić aplaudirao sudijama prilikom ulaska u sudnicu pokazujući palčeve na gore.

Predsedavajući sudija Alfons Ori saopštio je na početku suđenja da sud razmatra odlaganje izvođenja dokaza, koje bi trebalo da počne 29. maja, zbog greške tužilaca da ih na vreme dostave odbrani.

Tužilac Dermot Grum je kazao da tužioci prihvataju svoju grešku i činjenicu da ona može da utiče na sposobnost tima odbrane da se pripremi za suđenje, kao i da se neće protiviti "razumnom odlaganju" u iznošenju dokaza.

Sudsko veće je, takođe, odlučilo da sasluša uvodnu reč tužilaštva, jer to neće biti na štetu odbrane, a Grum je na početku izlaganja rekao da je Mladić imao "zločinački cilj da etnički očisti Bosnu".

Tužilac je naveo ubistvo 150 muslimanskih muškaraca u selu Večići, masakr u Srebrenici, granatiranje sarajevske pijace Markale 1995, kada je ubijeno više od 30, a ranjeno više od 70 ljudi.

- Tužilaštvo će dokazati van svake razumne sumnje prste Mladića u svakom od ovih zločina - poručio je Grum.

Odbrana je saopštila da u ovoj fazi postupka neće držati uvodnu reč, kao i da se optuženi neće obraćati sudskom veću.

Tužilaštvo je najavilo izvođenje 413 svedoka, a planirano je da saslušanje prvih svedoka i izvođenje dokaza optužbe počne 29. maja.

Optužnica tereti Mladića (70) u dve tačke za genocid i to za etničko čišćenje sa ciljem nasilnog i trajnog uklanjanja bosanskih muslimana i Hrvata sa velikih delova teritorije BiH 1992, koje je u nekoliko opština doseglo razmere genocida, dok se druga tačka za genocid odnosi na događaje u Srebrenici u julu 1995.

Zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja su sadržani u preostalih devet tačaka optužnice i to za progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje talaca. U optužnici je u zločine protiv čovečnosti uvršćena i opsada Sarajeva 1992. 

Na prvom pojavljivanju pred sudom u junu prošle godine, Mladić je odložio izjašnjavanje o krivici, a 4. jula je udaljen iz sudnice zbog ometanja sednice i nije se izjasnio o krivici, te je u njegovo ime uneseno da se ne oseća krivim. U kasnijem pojavljivanju pred sudom, krajem godine, on se izjasnio da nije kriv.

Mladić je posle dugogodišnjeg skrivanja uhapšen 26. maja prošle godine u selu Lazarevo kraj Zrenjanina.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VOAYER

    16. maj 2012 | 14:49

    Jadna je zemlja čiji si ti heroj,jesi li uopšte ikada pomislio zašto ti se ubila kćerka????Tebi će jedini i pravi sudija da bude bog ostalo je sve prolazno.Oni koji misle da si ti heroj neka malo preslušaju tvoje tel. razgovore na kojima si izdavo naređenja,bar je to neki doaz ako je sve ostalo montaža.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA