≫ 

ZAVRŠENA TRODNEVNA POSETA KINESKOG PREDSEDNIKA: Si Đinping ispraćen uz pesmu "Ovo je Srbija" i migove (FOTO)

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović izjavila je da poseta kineskog predsednika Si Ðinpinga Smederevu predstavlja istorijski događaj za taj grad

  • 64

Kruna posete kineskog predsednika Si Ðinpinga Srbiji je današnji obilazak Železare "Smederevo", koju je privatizovao kineski čelični gigant "Hestil", a predsednicima Kine i Srbije, Si Ðinpingu i Tomislavu Nikoliću, domaćin u Železari biće premijer Aleksandar Vučić. Si je poleteo sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" u popodnevnim časovima, a svečano su ga ispratili predsednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić.

DRUGI DAN POSETE KINESKOG PREDSEDNIKA: Vučić se sastao sa Si Đinpingom!

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

16.59 - Predsednik Narodne Republike Kine Si Ðinping završio je danas trodnevnu posetu Srbiji u kojoj je sa suprugom Peng Lijuan i članovima kineske delegacije boravio na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Đinping ispraćen je pesmom "Ovo je Srbija" u pratnji tri miga 29.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

16.01 - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je danas svečanosti u Železari Smederevo u čiju je rekonstrukciju uložen kineski kapital, a koja je priređena u čast dolaska predsednika Kine Si Đinpinga u Srbiju.

Predsednik Srpske prisustvovao je i prijemu koji je premijer Srbije Aleksandar Vučić priredio u vili "Zlatni breg" u Smederevu, u čast kineskog predsednika i delegacije Kine. Prijem je upriličen nakon obilaska Železare. Dvojica predsednika izrazila su obostrano poštovanje, kao i želju da saradnja Kine i Srpske bude nastavljena. Između Vlade RS i kineskih kompanija u subotu je potpisan Memorandum o razumevanju i saradnji na projektu izgradnje Termoelektrane "Gacko 2".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

13.22 - Prijemom u vili "Zlatni breg", nekadašnjem letnjikovcu dinastije Obrenović, predsednik Kine Si Ðinping završava trodnevnu posetu Srbiji. Prijem je priredio predsednik vlade Aleksandar Vučić, a prisustvovali su mu i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, članovi kineske delegacije i srpske vlade, kao i druge zvanice.

Predsednik Kine obišao je vilu i dvorište, a imao je priliku i da se uveri kako se pripremaju tradicionalna srpska jela - pečenje i slatki kupus.

12.35 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da bi Srbija mogla da bude temelj na kojem će Kina graditi svoju poziciju u Evropi.

Foto: Tanjug/ Rade Prelić Foto: Tanjug/ Rade Prelić

- Svojim proizvodnim kapacitetima, sposobnim i vrednim radnicima, povoljnim poslovnim ambijentom, geografskom pozicijom i evropskom perspektivom, Srbija bi mogla da bude temelj na kojem će Kina graditi svoju poziciju u Evropi. Mi smo svesni važnosti razvoja strateškog partnerstva naših država i pristupamo mu iskreno i puna srca. Svojom bezrezervnom podrškom na međunarodnoj sceni Kina nam stavlja do znanja da je naš prijatelj i da možemo da se oslonimo na nju u svim vremenima - rekao je Nikolić.

11.49 - Kineski predsednik je tokom posete Smederevu istakao da su Kina i Srbija veliki prijatelji i partneri, da jedni drugima pomažu, a da je kineska strana spremna da produbi praktičnu saradnju.

- Smederevo je poznat istorijski grad i važna industrijska baza Srbije, sa izvrsnom lokacijom, dugom istorijom i dobro osnovom. Uveren sam da će, uz intenzivnu saradnju i iskorišćavanje svoje konkurentnosti i podizanje konkurentnosti srpske kompanije, ona vratiti sjaj i vitalnost - rekao je Si Đinping obraćajući se prisutnima u Smederevu.

Foto: Tanjug/Pres sluzba Predsednistva Foto: Tanjug/Pres sluzba Predsednistva

On je pomenuo da je taj projekat još jedan proizvod tradicionalnog prijateljstva srpskog i kineskog naroda, i poručio da će Kina dati maksimalnu podršku za zajedniči uspeh.

10.23 - Građani Smedereva spremni dočekuju kineskog predsednika Si Đinpinga. Železaru "Smederevo" je privatizovao kineski čelični gigant "Hestil", a predsednicima Kine i Srbije, Si Đinpingu i Tomislavu Nikoliću, domaćin u Železari biće premijer Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

10.20 - Kineski predsednik Si Đinping je danas pre odlaska u Železaru Smederevo položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali. Si je položio venac uz intoniranje himni dve države, a nakon toga se upisao u spomen-knjigu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kineska kompanija Hestil, koja je sa Vladom Srbije potpisala ugovor o kupovini Železare Smederevo za 46 miliona evra, definitivno će preuzeti srpsku čeličanu, kako se očekuje, do kraja juna, saznaje Tanjug.

To je u skladu s predviđenim prelaznim periodom od dva meseca, dogovorenim krajem aprila kada su ministar privrede Željko Sertić i predsednik Hestila Ju Jong potpisali ugovor o prodaji.

Analitičari su tada redom isticali da će, nakon preuzimanja smederevske čeličane od strane kineskog partnera, rast privrede Srbije biti i veći nego što je planirano, da će svih 5.050 radnika zadržati radna mesta, a da će biti otvorena i nova.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Na današnjoj svečanosti će se premijer i gosti obratiti radnicima, a potom će sa predsednikom "Hestila" Ju Jongom obići toplu valjaonicu i radničku menzu. Dva meseca od potpisivanja kupoprodajnog ugovora u Železari "Smederevo" rade obe peći, a već su počele i tehnološke i organizacione promene.

"Hestil" se obavezao da će u novi pogon investirati 300 miliona evra, a kineska kompanija, takođe, najavljuje novu stabilnu etapu poslovanja srpske čeličane - povećanje proizvodnje, smanjenje troškova, nove investicije i proizvode.

- Do kraja ove godine, mi ćemo raditi na strateškim planovima, a od 2017. godine treba da počne proizvodnja. Nadam se da ćemo do kraja 2017. postići maksimalni proizvodni kapacitet, a to je oko dva miliona tona čelika - rekao je predsednik "Hestila" Ju Jong u subotu na ceremoniji potpisivanja ugovora o prodaji Železare Smederevo.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Železare Mileta Gujaničić ističe da je "Hestil" jedna moćna kompanija, u kojoj je sve uređeno do poslednjeg detalja.

- Nešto na čemu oni rade, usavršavaju i nešto za čim će Evropa imati potrebe je zeleni čelik i to će raditi naša čeličana - ističe Gujaničić, preneo je RTS.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović izjavila je da poseta kineskog predsednika Si Ðinpinga Smederevu predstavlja istorijski događaj za taj grad, ističući da razvoj smederevske industrijske zone ne bi bio moguć bez podrške premijera Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Ona je rekla da današnja poseta kineskog predsednika za Smederevo predstavlja početak nove ere u privrednom razvoju grada. Avramovićeva je rekla da u Smederevu sada vlada neka čudna atmosfera, jer je, kako napominje, "to zaista istorijski događaj".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rajko

    19. jun 2016 | 18:42

    Mislim da je ovo bila dobar i uspešan sastanak najvišeg rukovodstva Srbije sa predsednikom Kine i njenim privrednicima.Srbija je rešila jedan ogroman balast sa svojih leđa.U Železaru ne mora više da ulaže, radnicima je obezbedila dalji opstanak na poslu,a od prodaje proizvoda nastalih u Železari Srbija će ubirati deo poreza.Kapa dole za ovako nešto, predsedniku Nikoliću i premijeru Vučiću.

  • Alexa83

    19. jun 2016 | 18:41

    3 prelepa dana koja su pokazala iskreno prijateljstvo izmedju dve nacije.

  • frulas

    19. jun 2016 | 19:34

    Srbija se pokazala kao dobar domacin i time moze da se ponosi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA