Nikolić: Prioritet Srbije članstvo u EU

Nikolić je, povodom završetka školovanja polaznika 5. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i 59. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane, istakao da evrointegracija Srbije neće biti zaustavljena uprkos nedavnoj odluci Velike Britanije da izađe iz Evropske Unije

  • 18

Cilj Srbije je mir i stabilnost, nepriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, očuvanje stanovništva i kulturnog nasleđa na KiM, dok je spoljno-politički prioritet punopravno članstvo u EU, poručio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

PREDSEDNIK KINE SI ĐINPING PISAO VUČIĆU: Evo šta mu je poručio posle posete Srbiji!

Nikolić je, povodom završetka školovanja polaznika 5. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i 59. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane, istakao da evrointegracija Srbije neće biti zaustavljena uprkos nedavnoj odluci Velike Britanije da izađe iz Evropske Unije.

- Za analizu je potez Britanije, jednog od zagovornika proširenja, koji istupa iz Unije. Mi u svom interesu nastavljamo da uređujemo svoju državu po najvišim evropskim standardima, a EU neka pokaže da li nas želi ili ne - rekao je Nikolić.

Nikolić: Nije vreme za sukobe oko EU, Srbija treba da nastavi svoj put!

On je dodao da ukoliko pred Srbiju postave uslov da prizna nezavisnost takozvane države Kosovo, ili da prestane da toj kvazi tvorevini sprečava ili otežava ulazak u međunarodne institucije, to će za našu zemlju značiti da je ne žele kao punopravnog člana EU.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžic Foto: Tanjug/Dragan Kujundžic

Srbija, naglasio je, vodi ispravnu politiku, posvećena je jačanju odnosa sa zemljama Azije, Afrike, Južne Amerike i posebno će iskoristiti prijateljstvo sa Rusijom i Kinom.

- Mi nikada nećemo uvesti sankcije Rusiji, sa njom sarađujemo u obostranom interesu, a nakon istorijske posete kineskog predsednika Si Ðinpinga, otvorili smo novo poglavlje, vratili na istorijski najviši nivo odnose sa prijateljskom Kinom - naglasio je predsednik Srbije.

NIKOLIĆ: Neprihvatljivo je da jedna država može da zaustavi drugu državu da uđe u EU

Nikolić je dodao da su veoma ohrabrujuća čvrsta uveravanja kineske strane, posebno predsednika, da će u većem obimu ulagati u proizvodnju u Srbiji.

ZAVRŠENA TRODNEVNA POSETA KINESKOG PREDSEDNIKA: Si Đinping ispraćen uz pesmu "Ovo je Srbija" i migove (FOTO)

- Srbija ostaje vojno neutralna i koristi najbolje prakse i iskustva sa zapada i sa istoka. Neutralnost podrazumeva izbalansiran odnos i saradnju, a ne uključivanje u jedan vojni savez - naglasio je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžic Foto: Tanjug/Dragan Kujundžic

Nikolić je rekao da smo svedoci da i kod nas postoji kreiranje nemira i podsticanje nezadovoljnih struktura u društvu, koji se objedinjuju oko neke naizgled primamljive ideje.

- To je veoma zavodljiv koncept, čije suštinske pobude nimalo nisu plemenite. Niihov cilj je da se oslabi vlast i da se ostvari uticaj, koji pre svega služi interesu onih koji žele da sprovedu svoj neokolonijalistički cilj. Nije namera da se problemi rešavaju, već da se iskoriste za destabilizaciju države i društva - rekao je Nikolić.

Druga pojava je, kako kaže, zloupotreba javnih glasila, gde ti isti centri moći, pod izgovorom slobode informisanja, podrivaju institucije sistema, izmišljaju afere, blate pojedine političke aktere pokušavajući da srozaju autoritet ljudi koji vode državu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžic Foto: Tanjug/Dragan Kujundžic

- Ako se to samo jednom desi njima, odmah ulažu proteste i tvrde da se ne osećaju bezbedno, dok istovremeno, bilo kakav legitiman pokušaj da se tome u celini stane na put, automatski se proglašava za diktaturu i autoritarnost režima - ukazao je predsednik Srbije.

SRPSKA VOJSKA OSVAJA KINU: Posle MARŠIRANJA pred PUTINOM, Srbi će PREGAZITI i PEKING!

Srbija je, kako je naglasio, pravna država koja ima legitiman i snažan kapacitet da se izbori i sa takvim, najnižim mogućim sredstvima, kojima se njihovi korisnici služe i aktivno doprinosi bezbednosti i stabilnosti u regionu.

- Naša zemlja teži da taj svoj doprinos ostvari uz maksimalnu saradnju sa našim susedima i međunarodnom zajednicom. Zalaganje za miroljubivo rešavanje sukoba ima snagu principa u našoj spoljnoj politici - ocenio je Nikolić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžic Foto: Tanjug/Dragan Kujundžic

Govoreći o ugledu Vojske Srbije, Nikolić je rekao da je to institucija od najvećeg poverenja građana, da je uspešno inovirala oblasti vojne delatnosti, posebno oblast informacionih tehnologija, proces komandovanja i povećanja tehničkih mogućnosti sredstava naoružanja i vojne opreme.

- Nauka bi trebalo i dalje da bude stub i oslonac vojne moći, s obzirom na to da je nivo njene razvijenosti realan pokazatelj svih značajnih parametara moći. To podrazumeva intenzivnu i nesmetanu saradnju Vojske Srbije i naučno-obrazovne i istraživačke delatnosti - podvukao je Nikolić.

Oficirima koji su upravo završili usavršavanje u oblasti bezbednosti i odbrane, predsednik Srbije je poručio da su tek na početku staze znanja i da je obrazovanje tokom celokupne karijere koncept koji se primenjuje u vojnoobrazovnim institucijama.

VOJNA VEŽBA NA PEŠTERU: Predsednik Srbije ima PUNO POVERENJE U VOJSKU SRBIJE

Oficirima je poručio da moraju da budu i svesni i odgovorni, zato što ih "herojska dela naših predaka obavezuju na to" i dodao da je posebno zadovoljan što ove godine ima polaznika iz Alžira, BiH, Makedonije i Hrvatske.

Najuspešnijim oficirima sablje je uručio predsednik Srbije, i to trećem u rangu potpukovniku Dejanu Kurtovu, drugom u rangu pukovniku Janku Petrušiću i prvom u rangu potpukovniku Nebojši Dobrijeviću.

Polaznici su usavršavanje završili sa prosečnom ocenom 8,55, a oficirske sablje i značke dodelio im je ministar odbrane Zoran Ðorđević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA