Tadić: Nastavljaju se razgovori sa SPS-om, ne zna se ko će biti premijer (VIDEO)

Lider Demokratske stranke kaže da će sa socijalistima najpre razgovarati o programu nove vlade, a tek potom o kadrovskim rešenjima

  • 1

Lider Demokratske stranke Boris Tadić rekao je posle sednice Predsedništva te partije da će biti nastavljani razgovori sa Socijalističkom partijom Srbije. On je napomenuo da još nije bilo razgovora o kadrovskim rešenjima, premijeru, niti ministrima.

- Znam da vas zanima ko će biti premijer, ali prvo ćemo razgovarati o programu nove vlade, a onda o personalnim rešenjima - rekao je Tadić nakon tročasovne sednice užeg Predsedništva DS-a.

- Uže Predsedništvo DS odlučilo je da razgovore o formiranju buduće vlade nastavi sa koalicionim partnerima, pre svega sa koalicijom SPS-PUPS-JS. Ti razgovori će se voditi o programu, strateškim ciljevima i načelima na kojima treba da funkcioniše buduća vlada - istakao je Tadić.

Prema njegovim rečima, načela funkcionisanja buduće vlade treba da budu: izgradnja što pravednijeg društva, približavanje vlade građanima i rešavanje problema građana na najefikasniji način, a vlada treba da funcioniše i dalje kao sistem koji se bori protiv korupcije i kriminala.

Tadić je istakao da je neophodno da nova vlada nastavi proces reformi i da njen najvažniji cilj treba da bude datum početka pregovora o članstvu u EU.  Na sastanku je dogovoreno i da odluka o razgovorima sa SPS-PUPS-JS treba da bude potvrđena na višim organima stranke.

Sastanku Predsedništva DS-a su, osim Tadića, prisustvovali i potpredsednik stranke Dragan Šutanovac, zatim predsednik Političkog saveta Dragoljub Mićunović, zamenik predsednika Dragan Đilas i potpredsednik Dušan Petrović.

DAČIĆ: POZITIVNA ODLUKA DS

Lider SPS Ivica Dačić smatra da je odluka Predsedništva Demokratske stranke  o nastavku razgovora sa dosadašnjim koalicionim partnerima "pozitivna i dobra".

- To je pozitivna i dobra odluka Predsedništva DS. Ne treba gubiti vreme, nego treba pristupiti konkretnim pregovorima o formiranju vlade - rekao je Dačić.

Dačić je rekao da DS kao najjača u koaliciji ima pravo na mesto premijera i da od njenog lidera Borisa Tadića očekuje da aktivira proces razgovora o formiranju parlamentarne većine. Lider SPS-a je dodao da ga Tadić još nije obavestio o tome da li će prihvatiti da bude kandidat za premijera.

- Za nas nema dileme. Ništa nije sporno, čekamo, i apelujemo na DS da taj proces ubrza. Nemamo ništa protiv ni ukoliko dođe do dogovora DS i SNS, ali u toj vladi nemamo šta da tražimo. Nećemo se ljutiti ni ukoliko neko napravi koaliciju s nekim drugim - poručio je Dačić.

U pogledu "trojne koalicije" Dačić je rekao "dobro smo razmislili i doneli odluku da u takvoj koaliciji ne želimo da učestvujemo", dodajući da SPS jeste za kohabitaciju, ali da kohabitacija ne znači koaliciju.

(M. S. / Agencije)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čeda Cvetković

    26. maj 2012 | 12:28

    Jedva čekam, ako doživim, da čitam novinski izveštaj sa sednice užeg rukovodstva DS. Da saznam da li je iko od njih na toj sednici rekao: "Ama,ljudi, mi moramo iz temelja da menjamo politiku i da najpre ispravimo greške i pošaljemo u penziju odgovorne za stanje u zemlji. Svetsku ekonomsku krizu ne možemo da smenimo." Bojim se da ćemo u tom izveštaju čitati samo domišljanja kako da se prave Englezi i nastave sa istom politikom sa malo mejk apom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA