≫ 

STEPINAC JE ODGOVORAN ZA ONO ŠTO SE DEŠAVALO U NDH: Predsednik Saveza jevrejskih opština o rehabilitaciji kardinala

- Da li je zločinac ili ne, ja to ne mogu reći. Ali, kao pojedinac mogu da kažem da snosi ogromnu odgovornost dok je bio na čelu crkve u Hrvatskoj - tvrdi Ruben Fuks, predsednik Saveza jevrejskih opština u Srbiji

  • 9

Današnju presudu o poništenju presude nadbiskupu Alojziju Stepincu ne vidim kao rehabilitaciju, i ne treba na nju tako gledati, tvrdi predsednik Saveza jevrejskih opština u Srbiji Ruben Fuks.

SRAMOTA VEKA: Rehabilitovan Alojzije Stepinac

- Radi se o poništenju presude koja je usledila nakon jednog neregularnog sudskog postupka, tokom kog nije odlučeno o krivici niti o nevinosti onoga kome je presuda izrečena. Kao što je bilo u slučaju Draže Mihajlovića. Dakle, nema mesta niti likovanju niti besu - rekao je Fuks,

"SLEDEĆI JE ADOLF": I Hrvati zgroženi rehabilitacijom Stepinca​!

Stepinac je optužen za 16 godina zatvora zbog saradnje s italijanskim i nemačkim okupatorom i ustaškim režimom u NDH, za nasilno katoličenje pravoslavaca, za pomaganje ustaškom režimu, ali se smatra i odogovornim za mnoge žrtve Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu.

Prema rečima Rubena Fuksa, sa pravne strane je teško govoriti o njegovoj krivici, jer o tome treba da odlučuju sudovi, ali on svakako ima moralnu odgovornost za sve što se tada dešavalo na području Hrvatske.

ZLOČINAC ILI SVETAC? Hrvati danas odlučuju o rehabilitaciji Alojzija Stepinca!

Foto: Profimedia/AKG Foto: Profimedia/AKG

- Da li je zločinac ili ne, ja to ne mogu reći. Ali, kao pojedinac mogu da kažem da snosi ogromnu odgovornost dok je bio na čelu crkve u Hrvatskoj. Ne može se zaklanjati iza tvrdnje da je bio životno ugrožen i da zbog toga nije istupao protiv ustaškog režima, jer je protiv sledećeg, komunističkog režima, oštro istupao i bio zbog toga osuđen na 16 godina zatvora. Ako nije imao snage da se suprotstavi ustaškom režimu, kako je mogao komunističkom? Zato ga svakako smatram moralno odgovornim - tvrdi Fuks.

On smatra da se sada, nakon ove odluke, ništa značajno ne može da se uradi osim da se da se povede nov postupak, ali je pitanje da li nekome posthumno može da se sudi. Samim tim, negova uloga u ratu ostaće nerešena, a to je nesrećna okolnost.

PORODICA STEPINCA ODUŠEVLJENA PRESUDOM: Ono što su izgovorili o zločincu zaboleće i Srbe i Hrvate (VIDEO)

Sabor Hrvatske je početkom 1992. doneo "Deklaraciju o osudi političkog procesa i presude kardinalu dr. Alojziju Stepincu", a revizija ove presude omogućena izmenama zakona iz 2009. godine. Stoga Fuks smatra da možda nije slučajno što se ova odluka o poništenju desila baš sada kada su otpočeli pregovori između Srpske pravoslavne crkve i Vatikana, baš kao što je izložba o Stepincu koja se desila u EU bio namerno odabran momenat, koji se desio neposredno pred putovanje srpske delegacije u Vatikan na razgovore.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joe

    22. jul 2016 | 15:22

    Sledeći je M.Luburić, pa M.Budak, i tako dalje, jer, ustaštvo u Hrvatskoj ima kontinuitet od 1941.

  • pavelic ce biti svetac

    22. jul 2016 | 22:52

    Ovo je priprma da se pavelic proglasi svecem a Jasenovacke zrtve poglase teroristima koje je ndh imala prvo pobiti...sta ono rece Jovan Ducic ??' Strasno je kako ovi ljudi u hrvatskoj nemaju obraza ni stida ..uzas od neljudskosti

  • Mihajlo

    22. jul 2016 | 23:15

    Da li znate da je Ante Pavelic zabranio da se vrsi pokrstavanje Srba jer je hteo da ih sve pobije kao pravoslavce. Da li znate da je Stepinac imao problema sa ustaskom vlascu zato sto je vrseci pokrstavanja spasavao ljude sigurne smrti jer Pavelic onda nije hteo kao katolike da ih ubija. Da li znate da je Pavelic ubio Stepincebog brata.Da li znate da su Srbi sami trazili da se pokrste da bi se tako spasili.Ova floskula kako su ustase imale program da trecinu Srba pokrste, trecinu prognaju a trecinu ubiju je komunisticka izmisljotina. Ustase su imale program da sve Srbe pobiju. To je bio njihov program. Srpska pravoslavna crkva se upinje protiv Stepinca a anikada nije osudila zlocine koje su komuunisti pocinili nad srpskim na rodom u Srbiji. Zasto? Komunisti su pobili na najsuroviji nacin i nekoliko stotina svestenika, vadili im oci i sekli jezije, pa ni to nasa Crkva ne spominje. Pitam se da li nasa Crkva ima nameru da Josipa Broza proglasi za naseg sveca kada nece nikad da pomene njegove zlocine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA