NIKOLIĆ APELUJE: Svađe u regionu moramo ostaviti iza nas (FOTO)

Predsednik je rekao da se Srbija bori za pravo da sama bira svoje prijatelje, ali se bori i protiv jasno iskazane namere da ponovo bude uvučena u sukob u regionu

  • 4

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da Srbija insistira na miru i saradnji u regionu i čitavom svetu i apelovao na političke činioce da svađe ostave iza nas.

Nikolić: Srbija godinama ulaže napore za stabilnost regiona

Nikolić je danas prilikom odavanja pošte stradalima u Jajincima za vreme Drugog svetskog rata istakao i da Srbija želi da bude punopravni član Evropske unije, ali da nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

- Apelujemo na sve političke činioce da svađe i istoriju ostave iza nas i da se okrenemo saradnji - rekao je Nikolić, dodajući da se Srbija bori za pravo da sama bira prijatelje kao i protiv jasno iskazane namere da ponovo bude uvučena u sukob u regionu.

NIKOLIĆ: Želimo dobre odnose sa Hrvatskom, a BiH svu sreću

Nikolić je na skupu posvećenom očuvanju dostojanstvenog sećanja na ubijene na stratištu u Jajincima rekao da je Srbija danas više od dve decenije poštovana i uvažavana i da je posebna i obavezujuća borba bila da se ne dozvoli revizija istorije u vezi sa uzrocima Velikog rata.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Stogodišnjica od njegovog početka je za nama, a naša odlučnost i doslednost sprečila je da se na Srbiju svali istorijska odgovornost i izjednače sve strane u krivici. Da smo dozvolili da takva stigma padne na naše herojske pretke, saučestvovali bismo u zločinu i nepravdi ogromnih razmera - rekao je Nikolić.

Istakavši da to nije jedina bitka koja se vodi, Nikolić je rekao da je posebno važna bitka za Kosovo i Metohiju, da ne dozvolimo ulazak samoproklamovane države KiM u Ujedinjene nacije.

NIKOLIĆ: Mi smo jedina država u Evropi kojoj pored teritorije otimaju i kulturnu baštinu!

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Mi ćemo sledeće godine ponovo da se borimo da Kosovo ne postane član UNESCO-a. Vodimo bitku i za oporavak srpske ekonimije, za otvaranje novih radnih mesta - istakao je Nikolić.

Nikolić: Ugrožena srpsko-vizantijska baština na Kosovu i Metohiji

On je naglasio da sećanje na prošlost oblikuje budućnost koju Srbija gradi u miru i slozi i razumevanju svojih građana.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Sećanje na nevine žrtve koje su zauvek ostale ovde Srbija brani i čuva napredujući kao država i društvo, ne odričući se ideja mira i slobode što su naše određujuće reči - i iz prošlosti i u budućnosti pođednako - istrakao je Nikolić.

Državna komemorativna svečanost posvećena očuvanju sećanja na ubijene na stratištu u Jajincima kod Beograda počela je odavanjem pošte stradalima u Drugom svetskom ratu, a predsednik Nikolić položio je venac na spomen obeležje.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Poštu stradalim u Jajincima odali su i predstavnici diplomatskog kora, udruženja građana a u ime vlade Srbije venac je položio ministar rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

USRED BEOGRADA NALAZIO SE NAJVEĆI KONCENTRACIONI LOGOR: Na hiljade srpskih logoraša je u njemu preminulo! (FOTO)

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U Jajincima su nemačke snage ubile skoro 80 000 ljudi od 1941. gdo 1943. godine od kojih su mnogi bili zatočenici obližnjeg logora Banjica.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dino

    2. oktobar 2016 | 12:55

    Ako si za mir zašto ti i Vučić generirate rat i saljete navijače u Bosnu da prave haos na izborima,gadjate se flasicama u Srebrenici pozivate na rat u RS...isti ste Ameri samo o miru pričate a ostrite kame iza ledja cccc

  • Nefer

    2. oktobar 2016 | 14:35

    Neumesno je da predsednik Srbije Nikolić sa takvom prošlošću i izjavama tokom dugog politički živote, bilo koga kritikuje ili ukazuje na izjave,j er je to smešno.U njegovu istinsku promenu, niko ne veruje jer on sebe često demantuje!

  • Nebojsa

    2. oktobar 2016 | 13:36

    Prvo da se dobro naoružamo.S300 ,mig 29...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA