GARDA NA ULAZU U SKUPŠTINU: Počela prva sednica jesenjeg zasedanja

Na dnevnom redu sednice je i više predloga odluka o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, na predlog Visokog saveta sudstva, kao i izmene Odluke o utvrđivanju sastava Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridružžvanje, koji je podnela predsednica parlamenta Maja Gojković

Prva sednica redovnog jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije, na kojoj će se pored ostalog na dnevnom redu naći i izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, počela je danas uz intoniranje himne "Bože pravde".

Ovo su teme koje će poslanici razmatrati na prvoj sednici parlamenta 4. oktobra

Predviđeno je da se posle podne, na posebnoj sednici, poslanicima obratiti i predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Pedro Agramunt.

Poslanici će razmotriti i Predlog odluke o izboru zamenika javnog tužioca, koji je podnelo Državno veće tužilaca.

Na dnevnom redu sednice je i više predloga odluka o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, na predlog Visokog saveta sudstva, kao i izmene Odluke o utvrđivanju sastava Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji je podnela predsednica parlamenta Maja Gojković.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Poslanici će razmotriti i izmene odluka o izboru članova i zamenika članova odbora parlamenta, koje su podnele poslaničke grupe SNS, Dveri i SRS.

Predlogom zakona o izmenama Zakona o finasiranju lokalne samouprave predviđeno je da od ukupnih poreza na zarade koji se isplaćuju loklanim samoupravama umesto sadašnjih 80 odsto, gradovima ubuduće ostaje 77 odsto, a opštinama 74 odsto, dok će u Beogradu taj procenat biti 66 odsto, umesto dosadašnjih 70 odsto.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako je ranije objasnila ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, vodilo se računa da nijedna lokalna samouprava ne izgubi više od četiri odsto prihoda, a izuzetak je samo Bor koji će izgubiti 4,4 odsto. Ona je navela da lokalne samouprave tim predlogom, kojim je predviđeno manje novca za njih, neće podneti teret ušteda od osam milijardi, kako je ranije bilo predviđeno, već će to biti 4,8 milijardi dinara, što će im omogućiti normalno funkcionisanje.

Brnabić: Napravljen je pozitivan pomak u poslovnom okruženju, u ovom trenutku tri prioriteta!

Brnabićeva je naglasila da će Beograd podneti najveći teret, jer će ostati bez 1,9 milijardi dinara.

Vlada Srbije u avgustu usvojila Predlog izmena Zakona o finasiranju lokalne samouprave kako bi izašla u susret opštoj fiskalnoj konsolidaciji i da bi se uspostavila ravnoteža između gradova opština. Sa primenom Zakona trebalo bi da se počne od 1. januara 2017. godine.

Novi saziv Skupštine konstituisan je u junu, a poslanici su se sastali u avgustu kada je birana nova Vlada Srbije.

Zasedanju prisustvuje 166 poslanika, a sednica u Domu Narodne skupštine je počela nešto posle 10 sati.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dare

    4. oktobar 2016 | 13:46

    Zaista je pred našim poslanicima mnogo posla,sigurno je da se čeka usvajanje mnogo zakona koji su više nego potrebni za napredak Srbije.

  • Darko

    4. oktobar 2016 | 13:46

    Veliki posao ceka parlament i poslanike u prestojecem periodu i zato treba da se mnogo i naporno radi.

  • DERLINGTON

    4. oktobar 2016 | 13:20

    Nadam se da će poslanici pošteno raditi, sa manje tenzija i sa više sluha za gradjane i njihive potrebe i probleme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA