≫ 

Vučić: Uvođenje sankcija RS ne bi bilo moralno

Vučić kaže da kao premijer smatra da ne bi bilo moralno ispravno da predloži uvođenje sankcija protiv rukovodstva ili predsednika Srpske

Kao predsednik Vlade smatram da ne bi bilo moralno i ispravno da predložim uvođenje bilo kakvih sankcija protiv rukovodstva Republike Srpske ili predsednika Srpske, rekao je predsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Vučić: Ne podržavamo referendum u RS, to je naš jasan stav!

On je, odgovarajući na pitanje novinara u vezi s najavom SAD i EU da će uvesti sankcije protiv predsednika RS Milorada Dodika, naveo da još nikakve mere nisu preduzeli ni Vašington ni Brisel.

- Budu li preduzeli mere mi ćemo naše korake razmotriti. Pošto vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku u skladu sa Ustavom, kao premijer ne mislim da bi bilo moralno ili normalno da predložim uvođenje bilo kakvih sankcija protiv rukovdostva RS ili njenog predsednika - objasnio je Vučić.

Istovremeno je poručio da je spreman da snosi sve posledice koje bi takva odluka izazvala.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

O predlogu sporazuma o telekomunikacijama na Kosovu koji je stigao iz Brisela, odlučiću narednih dana i ta će odluka biti teška, jer može da ima teške političke posledice, rekao je Vučić.

Nova poglavlja otvaramo tek nakon dogovora o telekomunikacijama?

- Veoma je teško doneti pozitivnu odluko o tome, ali je veoma teško doneti i negativnu odluku, zato što može da bude teških političkih posledica - kazao je Vučić novinarima u Beogradu i dodao da će odluka biti odmerena i svakako najbolja u interesu Srbije.

On je ukazao da Kosovo želi da prisvoji i rudnik Trepču, kao i sve ono što je godinama građeno u oblasti telekomunikacija i da Srbija ne može da prihvati različita tumačenja kada je reč o imovini na Kosovu.

Ðurić: Nećemo dozvoliti da nam otmu Trepču, branićemo je na sve načine

Vučić je najavio de će, kada je reč o "papiru" u oblasti telekomunikacija, koji je do njega došao, odluka biti doneta narednih dana i da će se razmotriti šta da se predloži Vladi Srbije i pregovaračkom timu Srbije koji u Briselu vodi razgovore sa Prištinom.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Takođe, obećao je i da će u najkraćem mogućem roku razgovarati sa roditeljima nastradalih gardista Vojske tadašnje Srbije i Crne Gore Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića.

NOVI DOKAZI U SLUČAJU UBIJENIH GARDISTA? Porodice traže saslušanje Vuka Jeremića i Borisa Tadića

- Nisam ni tužilac ni sudija, ali moja obaveza je da razgovaram sa svakim ko misli da mogu da pomognem. Daću sve od sebe da u najkraćem mogućem roku razgovaram sa roditeljima, a oni mi neće zameriti ako budu čekali dan ili dva duže zbog mog gustog rasporeda - rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Pravni zastupnik Predrag Savić rekao je novinarima na skupu povodom godišnjice pogibije gardista da će zatražiti osnivanje posebne komisije - poput one koje je istraživala smrt novinara Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije, i razgovor sa premijerom Aleksandrom Vučićem i nadležnim pravosudnim institucijama.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Povodom 16 godina od velikih demonstracija u Beogradu kojima je 5. oktobra 2000. godine okončana vladavina Slobodana Miloševića, Vučić je kazao da su se tog dana dogodile neke stvari koje su morale i neke koje nisu smele.

- Srbija je tada izašla iz međunarodne izolacije, a nije smelo da se dogodi da se sve što su generacije godinama gradile bude opljačkano - rekao je Vučić.

JEDINI PUT KAD SU SRBI BILI SLOŽNI: Ovako su sa trobojkom probijali barikade da bi stigli u Beograd 5. oktobra (VIDEO)

On je naveo da je tada bilo nasilja koje je nedopustivo, ali kojeg je "za nas Srbe, nažalost, bilo u raznim istorijskim okvirima".

Vučić je ocenio i da nije bilo dobro što se tada na silu skrivalo nasilje nad urednicima i novinarima.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Max

    5. oktobar 2016 | 21:57

    Srbija nikada neće uvesti sankcije Srpskoj.

  • Srbin

    5. oktobar 2016 | 21:12

    Kakve bre sankcije? To bi mu bilo poslednje!!! A vi koji bi to podrzali stvarno niste normalni!!! Da li je moguce da neko o tome razmislja u Srbiji?

  • mihailovic

    5. oktobar 2016 | 20:24

    NIJE KOSOVO VEC ALBANSKI TERORISTI NA SRPSKOM KOSOVU PO MENI PREKINUTI SVE PROTIUSTAVNE PREGOVORE O OKUPIRANOJ SRPSKOJ POKRAJINI U CELINI ZAJEDNO SA SVIM RUDNIM BOGASTVIMA KOJA SU NEOTUDJIVA SVOJINA SRBIJE !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA