≫ 

Vučić i Rama o srpsko-albanskim odnosima: Gubimo tlo pod nogama zbog jačanja nacionalizma (VIDEO)

Na šestom Beogradskom bezbednosnom forumu centralni događaj je panel na kojem će biti reči i o stabilnosti i budućnosti u regionu jugoistočne Evrope

  • 86

Premijeri Srbije Aleksandar Vučić i Albanije Edi Rama govore danas o srpsko-albanskim odnosima na panelu koji je centralni događaj šestog Beogradskog bezbednosnog foruma, na kojem će biti reči i o stabilnosti i budućnosti u regionu jugoistočne Evrope.

Vučić: Imamo bolje odnose sa Albancima i Bosancima. Ovaj region je veliki potencijal

BEOGRADSKI BEZBEDNOSNI FORUM: Dijalog Beograda i Prištine mora da se nastavi i čak ubrza (FOTO)

Premijer Albanije Edi Rama doputovao je sinoć u Beograd, a dočekao ga je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Rama: Evrointegracije su važnije od članstva u EU

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Premijeri Vučić i Rama odgovaraće na pitanja profesora Univerziteta Kolumbija, Miše Glenija, koji je inače moderator ovog skupa.

Edi Rama doputovao u Beograd, Dačić ga dočekao na aerodromu (FOTO)

- Poseta premijera Rame, kao i poziv upućen od strane njegovog srpskog kolege, veoma je važan signal za region, ali i za Evropsku uniju. Kao Britanac i protivnk Bregzita, smtaram da je važno što su ova dva čoveka prihvatila priliku i pokazali da su stabilnost i zajednički rad mogući - započeo je Glenija.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

U okviru foruma biće održano 25 rasprava sa više od 100 govornika i 700 učesnika, predstavnika vlada, međunarodnih organizacija i civilnog društva, među kojima su brojna značajna imena političke i diplomatske scene.

Sonja Liht, predsednica Fonda za političku izuzetnost, otvorila je forum uz poruku da se region zapadnog Balkana ponovo suočava sa velikim izazovima a da premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama treba da budu šampioni nove etape regionalne saradnje.

Sonja Liht poručila: Vučić i Rama treba da budu šampioni regionalne saradnje!

Ona je podsetila da je region pre pet godina bio pun nade kada je reč o evroatlantskim integracijama, ali da se taj proces u međuvremenu suočio sa brojnim izazovima. Usporavanje evropskih integracija i stvaranje sumnji prema Evropi generiše nove krize, rekla je ona, navodeći migrantsku krizu kao primer.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Aleksandar Vučić je istakao da Srbija gubi tlo pod nogama, a kao jedan od razloga je jačanje nacionalizma zbog nerazumevanja pravca kojim Srbija ide ka EU.

- Nismo dovoljno snažni da se tome suprotstavimo - rekao je Vučić i naglasio da ga ne zanima kandidatura na predstojećim predsedničkim izborima.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Edi Rama je rekao, da za razliku od Srbije, Albanci imaju samo jednu ljubav - onu ka Zapadu.

- Ljudi su razumeli da je to način da se modernizuje društvo, da su Evropske integracije nisu u izbori između različitih mogućih ljubavi, već onoga kakvu državu, društvo i državu želimo da imamo - rekao je Rama, dok je Vučić odgovorio da je naša ljubav jedino Srbija.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Jedna od tema bila je i migrantska kriza, gde su kao dobar evropski primer naveli Nemačku. Obojica su govorili u superlativu o imenu nemačke kancelarke Angele Merkel.

- Ona je puno vremena uložila, ogromne napore, da nas okupi i preuzela je odgovornost ovde u regionu. Uvek kada je bilo problema u regionu ko bi drugi mogao da nazove bilo koga od nas i kaže šta treba da uradimo. Možete mi reći da bi to mogle institucije ili organizacije EU. Međutim ja znam samo jedno ime, a to je Merkel - rekao je on i dodao da se boji da bi odlaskom Angele Merkel sa funkcije nemačkog kancelara moglo doći do „evropskog nereda“.

Očekivano, na panelu je bilo i reči o dnevno-političkim temama, poput Trepče.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Rama je naglasio da se rudnik Trepča nalazi na teritoriji Kosova i da je nemoguće preseliti ga u Beograd, kao i da bi cilj rešavanja svih nesuglasica trebalo da bude sreća oba naroda koji žive na toj teritoriji.

Vučić je odgovorio da ne bi ni govorio na ovu temu, da je Rama nije pokrenuo.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Mi se ne slažemo da je Kosovo nezavisna, suverena družava, ali treba da razgovaramo - zaključio je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ogi

    13. oktobar 2016 | 10:44

    Nacionalizam nikome nije doneo dobro. Sve dok je to na prvom mestu, nece viti napretka.

  • JasminaS

    13. oktobar 2016 | 16:01

    Samo ovakvim razgovorima mogu se rešiti problemi i pronaći rešenja.

  • Sava

    13. oktobar 2016 | 12:52

    Stabilnost ne smemo dovoditi u pitanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA