≫ 

Vučić: Imamo bolje odnose sa Albancima i Bosancima. Ovaj region je veliki potencijal

Vučić je zahvalio albanskom premijeru što je danas u Beogradu i na Forumu

  • 66

- Ne stidim se da kažem da želimo da imamo bolje veze sa Albancima i Bosancima, jer vidim da potencijalno gledano imamo bolji rast o većine zemalja članice, imamo veliki potencijal u budućnosti, i to ćemo učiniti zajedno, jer ako idemo jedni protiv drugih onda nemamo šanse - izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić.

(UŽIVO) Vučić i Rama o srpsko-albanskim odnosima - Telegraf na Beogradskom bezbednosnom forumu (LIVESTREAM)

Učestvujući zajedno s albanskim premijerom Edijem Ramom na panelu u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma, Vučić je ocenio da uz bolje političke veze u budućnosti nema sumnju da ćemo se približiti Evropskoj uniji, čemu teže sve zemlje regiona.

Zahvalio je albanskom premijeru što je danas u Beogradu i na Forumu, i time dao šansu "da pričamo, da razvijemo dalje naše odnose.

- Kada pričate uvek poboljšavate odnose, i to je od značajno za nas - poručio je Vučić, i istakao da će Srbija i dalje biti posvećena dijalogu s Prištinom, jer je on preduslov za ekonomski rast celog regiona, za bolji standard Srba.

On je na Beogradskom bezbednosnom forumu (BSF), rekao da se to mora činiti za budućnost odnosa Srba i Albanaca, koji su dva najveća naroda na Balkanu, što će biti slučaj narednih sto godina.

Prema njegovim rečima neophodna je dobra volja jer će se time sve lakše rešavati.

On je kazao da zna da ima puno građana u Srbiji koji to ne shvataju i koji bi mi stavili „keče“ i rekli da sam prijatelj Albanaca, ali me se to ne tiče.

- Mi razgovaramo sa albanskim liderima na Kosovu i to je činjenica. Ne zaustavljamo proces dijaloga, iako se čini ponekad da se nalazimo u ćorsokaku, a ne verujem da je u toj situaciji. Smaram da moramo pronaći više kompromisa kako bi mogli da se posvetimo priči o evropskom putu, ekonomskom napretku - objasnio je Vučić.

On je obećao da će u dijalog biti investirano još više vremena i energije, ali da će to biti sve teže iz dana u dan, jer se atmosfera u potpunosti promenila, i veoma je teško ne samo za srpsku, već i alabnsku stranu da se bavi time.

Vučić je konstatovao da je Albaniji lakše da se bori za zapadnu podršku time što govori protiv Rusije.

- Ja to ne radim, ni sa zapadnom, ni Rusijom, Kinom. U drugom smo položaju. EU je ovde spoznata kao organizacija koja vrši veći pritisak na Srbiju zbog Kosova. Istovremeno znaju da nam upućuju komentare, a kada neko drugi čini nešto loše oni ćuti. To građani vide i osećaju. Albanija nema problema sa teritorijalnim integritetom. To su problemi koji su u različitom pristupu - objasnio je on.

Vučić je ujedno poručio da građani treba da znaju da je Srbija dobila najveću podršku EU u poplavama, i da danas ima na hiljade projekata u kojima Unija podržava našu zemlju i njene stanovnike.

- Nema druge organizacije koja može da se meri sa EU u tome. Građani treba to da znaju - zaključio je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SanjaS

    13. oktobar 2016 | 16:17

    Albanci su nam komšije tako da je bolje imati dobru saradnju.

  • cssc

    13. oktobar 2016 | 15:40

    Samo stabilnost je kljucna a Srbija tu ne moze sama

  • Aleksa

    13. oktobar 2016 | 13:14

    Srbija želi sjajne odnose sa svima u regionu i dobru saradnju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA