Srbija zatražila još novca od EU zbog migrantske krize

Broj migranata i pored zatvaranja balkanske rute povećava se iz dana u dan

  • 2

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović uputila je danas dopis kojim je zatražila dodatna finansijska sredstva od EU za rešavanje problema migrantske krize u Srbiji.

Koliko koštaju smeštaj i ishrana migranata?

Na koje sve načine migranti pokušavaju da pređu granicu?

Joksimović je uputila dopis direktorki za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za pregovore o proširenju i susedsku politiku Henovevi Ruiz Kalaveri u kojem ukazuje na izazove sa kojim se Srbija suočava u uslovima pojačanog priliva i dužeg boravka migranata na teritoriji Srbije i neophodnosti obezbeđivanja dodatnih finansijskih sredstava za njihovo zbrinjavanje.

U pismu se navodi potreba za dodatnom podrškom Evropske unije koja bi bila obezbeđena iz MADAD fonda. Ovaj Fond je uspostavljen od strane Evropske unije u cilju pružanja podrške migrantima iz Sirije i državama koje su pogođene migrantskom krizom uključujući i Srbiju.

U slučaju odobrenja, ova sredstva bi bila iskorišćena za potrebe pokrivanja troškova funkcionisanja redovnih centara za azil koji su u proteklom periodu značajno proširili svoje kapacitete.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

U pismu se ukazuje na aktivnosti koje je Vlada Srbije preduzela sa ciljem obezbeđenja odgovarajućih uslova za smeštaj i boravak migranata u proteklom periodu.

Takođe, ukazano je na činjenicu da se broj migranata i pored zatvaranja balkanske rute povećava iz dana u dan što predstavlja poseban izazov zbog čega je neophodan koordinisan angažman svih partnera, te ukazuje na potrebu za dodatnom finansijskom podrškom Evropske unije.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    13. oktobar 2016 | 17:33

    Boze mili a nasi drzavljana gladnih koliko hoces a mi uzimamo za izbeglice

  • Manta..

    13. oktobar 2016 | 21:00

    Svasta imaju bolje tel.nego mi..i onda jadni hmmmm....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA