≫ 

DAČIĆ O STRANIM OBAVEŠTAJNIM SLUŽBAMA: Srbija ne reaguje ni na čiji mig ili pretnje

On je istakao da nije dobio nikakve reakcije iz ambasada o jučerašnjim vestima o aktivnostima stranih obaveštajnih službi u Srbiji

  • 13

Prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić poručio je danas da Srbija mora da štiti svoje interese i ova Vlada Srbije je ta na koju ne može da se utiče spolja, koja ne reaguje na nečiji mig ili nečije pretnje, zbog toga postoji i veće interesovanje stranih obaveštajnih službi.

RUSIJA SE PREDSTAVLJA KAO VELIKI BRAT SRBIJI: "Vašington post" otkriva prave Putinove interese na Balkanu

Dačić je u izjavi novinarima rekao da nema informacije o osobama koje su radile za strane obaveštajne službe, jer nije član Biroa za kontrolu službi bezbednosti i Saveta za nacionalnu bezbednost.

- Ono što je sigurno, Srbija kao ozbiljna država mora da vodi posebno računa da sačuva svoju nezavisnost. To znači da ne dozvoli nikome da radi protiv naših nacionalnih i državnih inetresa, bilo kojoj službi ili zemlji na svetu - poručio je Dačić.

On je dodao da nije ništa novo što neki ljude iz naše zemlje rade za strane službe.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Mnogi su godinama uvek više voleli da potkazuju svoju državu u inostranstvu, nego da govore u prilog Srbije. Ne pričam da je bilo u moje vreme kao ministra policije, već u vremenu kada se išlo u Budimpeštu da se dobiju nalozi, a dobijale su se i pare da se sruši vlast - rekao je Dačić.

Šef srpske demokratije istakao je da sada, kada neko kaže da postoji ruski uticaj, treba videti šta su radili Amerikanci početkom 2000-tih.

Dačić je naglasio da je verovatno bilo povećane aktivnosti obaveštajnih službi zbog usložnjavanja situacije, pošto se pojavila nestabilnost u svetu, kao i veća polarizacija posle sukoba u Ukrajini, a samim tim je došlo do povećanog interesovanja službi za našu zemlju.

- To rezultira sudarom raznih interesa na Balkanu - ocenio je Dačić i naglasio da Srbija ne vodi politiku balansa i da gleda da nađe najbolji način za zaštitu naših državnih i nacionalnih inetresa te da "nije nama cilj da radimo nizakoga osim za Srbiju". Dačić je dodao da Srbija ne vodi politiku balansiranja, i ne bira između dve stolice, već ima svoju stolicu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

On je rekao da je Srbiji teško svakog dana.

- Pošto se uvek kod nas nađu neki filozofi i pitaju zašto se ne pridružujemo svim stavovima EU, sada ću da pročitam i da odgovorite da li biste se pridružili. Kako mislite da ja kao ministar spoljnih poslova vodim politiku da branimo Kosovo, naš državni intreres, da molim nekoga da glasa protiv Kosova u Unesko, a da onda imamo situaciju da se pridružujemo raznim izjavama - kazao je Dačić.

On je naveo da se Srbija ove godine nije priključila 12 deklaracija i izjava EU.

- Na primer deklaracija o restriktivnim merama protiv Rusije, deklracija o restriktivnim merama protiv Zimbabvea, a ja desetak dana pre toga molio tu zemlju da glasa za nas u UNESKO. Deklaracija o dešavanjima u južnom kineskom moru, koja je protiv Kine. Deklaracija povodom druge godišnjie aneksije Krima. Deklaracija povodom predsedničkih izbora u Kongu, a ta Republika je naš veliki podržavalac u međuanrodnim organizacijama. Izjava povodom godišnjice obaranja malezijskog aviona, odluka o sporu između Filipina i Kine, deklaracija o Siriji, u kojima se osuđuje neka nama prijateljska zemlja - rekao je Dačić.

On je kazao da možemo da glasamo za sve ovo, ali da možemo onda da se oprostimo od naših nacionalnih i državnih interesa.

Takođe je kazao da nije dobio nikakve reakcije iz ambasada o jučerašnjim vestima o aktivnostima stranih obaveštajnih službi u Srbiji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Фидел Кастро

    25. oktobar 2016 | 21:13

    Друже Дачићу не буди смешан. Ти се као питаш нешто... Погледајте излагање младог хрватског заступника који је одлично представио стање у бившим југословенским републикама. Скачеш Дачићу онолико колико то стране силе желе, док јадни грађани, управо они који чине Србију, нисте ви Србија другови политичари, све више тону у сиромаштво и дужничко ропство. Поздрав!

  • flamantes

    26. oktobar 2016 | 00:05

    Gospodine Dačiću ne budite smiješni

  • The Spatula

    26. oktobar 2016 | 06:17

    Kako bih ja zanimanje "politicar" , zakonom zabranio!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA