DODIK SE IGRA VATROM: Predsednik RS priziva nove sankcije i NATO intervenciju (FOTO)

Koliko su zapaljive izjave Milorada Dodika opasne po region i koliko podsećaju na scenario devedestih?

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik više ne krije da želi Republiku Srpsku izvan Bosne i Hercegovine. Otvoreno govori o referendumu o samostalnosti tog entititeta, i ujedinjenju sa Srbijom i Crnom Gorom. No, to nije kraj njegovim snovima. Sada ima i ideju da osnuje vlastitu vojsku. Koliko su takve, zapaljive izjave opasne po region i koliko podsećaju na scenario devedestih? Najavljujući takav scenario Dodik, kažu analitičari za Telegraf, igra se sa vatrom, izaziva sankcije, pa čak i vojnu intervenciju NATO pakta.

San Milorada Dodika noćna mora Zapada: Da li je moguće ujedinjenje Srbije, Republike Srpske i Crne Gore? (FOTO)

VLADA ZABRINUTA jer hoće da naude Republici Srpskoj: Stefanović o tenzijama

Poznat po oštroj i nacionalističkoj retorici, ovoga puta je Milorad Dodik otišao korak dalje. Realizacije njegovog plana po izlasku Republike Srpske iz sastava BiH, saglasni su analitičari mogla na kraju da dovede i do novog rata u regionu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ideja Dodika o Velikoj Srbiji sama po sebi je nerealna - rekao je za Telegraf analitičar Dušan Janjić, i istakao da je taj plan opasan.

Janjić pretpostavlja da je Dodik inspiraciju za ovu ideju našao u tome što su se pojavile interpretacije da navodno Putin podržava prekrajanje Balkana i stvaranje neke velike Srbije, koja bi kasnije prikačila i Crnu Goru i delove Bosne i Hercegovine.

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

- Dodik polako ulazi u domen politike koja provocira narušavanje mira i oružane sukobe, a pre svega želi, zbog svog lično nesređenog statusa u odnosima sa SAD i EU i zbog lične ugroženosti njegovog uticaja u RS, da ponovo posvađa i Srbiju i Srbe sa Zapadom - kaže Janjić.

Spoljnopolitičkog komentatora Boška Jakšića brine što svojim izjavama Dodik uvlači Srbiju u problem. On za Telegraf kaže da je to rizik koji Srbija na sebe ne sme da preuzme kao potpisnik i kao garant Dejtonskog sporazuma.

- Brisel očekuje da Srbija utiče na stabilnost u regionu. Uvlačenje u ovu igru može uticati na brzinu pristupanja Srbije EU - napominje Jakšić.

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

U BiH mnoge stvari nisu rešene i činjenica je da je ona nefunkcionalna država, ali čini se da Dodik uživa da prkosi Sarajevu, kazao je Jakšić, ali i dodao da se već jednom videlo kako poigravanje sa nacionalizmom može da bude tragično.

Janjić, zbog svega navedenog, narednih dana očekuje žestoke odgovore na Dodikove izjave. Prvi je da američka ambasada nije dala vizu Dodiku za ulazak u SAD.

- Razmišlja se i o ekonomskim sankcijama. U NATO postoji i plan ako treba i za oružane intervencije u samoj Srpskoj ukoliko bi Dodik pozvao na referendum za otcepljenje - napomenuo je Janjić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    12. januar 2017 | 14:46

    Zamolio bih izbeglice iz Bosne u Srbiji koji posecuju ovaj portal i pisu u ime "srba" da shvate da Beograd nikada nije podrzavao nikakvu republiku srpsku. Mi smo uvek podrzavali Sarajevo i tako ce i ostati. Bosna je jedna! Sarajevo je glavi grad! Svi koji zive u Bosni su bosanci! Pozdrav iz Beograda

  • MZ

    12. januar 2017 | 14:19

    Ama tog traktoristu trepa pustit u njivu da ore i nikad mu ne dozvolit da se pojavi u grad,a pogotovo ne da vodi nekakvu ustanovu kao sto je rs

  • Plus-minus

    12. januar 2017 | 16:00

    Mile sa obitelji u avionce i pravac Beograd , za pola sata u svojoj vili a bijeda i patrioti tjedan dana na traktorskim prikolicama pa u barake i to tuđe . Eeeeeee Boze moj!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA