USIJANA SITUACIJA UOČI SASTANKA U BRISELU: Tači pozvao na građansku mobilizaciju, Vučić jasan o pokazivanju mišića

Ovo neće biti standardan susret ni zbog zbog formata ni zbog tema. Sastanak je sazvan posle pojačanih tenzija na terenu, koje su odnose između Beograda i Prištine dovele do usijanja

  • 32

Sastanak delegacija Beograda i Prištine zakazan je za večeras u Briselu - bez agende, odnosno bez tačno utvrđenih tačaka dnevnog reda i tema. Ovo je dovoljan nagoveštaj koliko je situacija usijana. Tome u prilog govore i nedavna dešavanja sa zaustavljanjem voza u Raškoj, ali i hapšenjem Ramuša Haradinaja. Situaciju dodatno podgrevaju i izjave iz Prištine. Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je potrebna "politička i građanska mobilizacija u suprotstavljanju aktivnostima Srbije".

TAČI TRAŽI NEMOGUĆE: Nastavlja sa nerealnim zahtevima uoči odlaska u Brisel

Nova provokacija Haradinaja: Srbi, samo se vi nadajte da će me uhvatiti

U novu rundu dijaloga koji je zakazala visoka predstavnica EU Federika Mogerini, obe delegacije idu sa jako suprostavljenim stavovima i u trenutku dodatne zaoštrenosti odnosa.

Foto: Flickr/EUROPEAN EXTERNAL ACTION SERVICE Foto: Flickr/EUROPEAN EXTERNAL ACTION SERVICE

Kosovski zvaničnici nameravaju da na sto stave jednu temu — srpsko priznanje Kosova, znajući da bi Poglavlje 35, koje se tiče Kosova, Srbiji moglo da stavi rampu na put ka EU. Iako znaju odgovor Srbije na to pitanje, Priština će pokušati da promeni format razgovora koji je do sada imao oznaku „statusno neutralan“.

Neizostavno će pomenuti i već viđene zahteve: ukidanje "paralelnih institucija" Srbije na Kosovu i najavu Srbije da će formirati ZSO.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Ipak, poseban akcenat staviće na voz koji je Beograd poslao za Kosovsku Mitrovicu, kao zahtev za ukidanje srpskih poternica za kosovskim zvaničnicima i puštanje Ramuša Haradinaja na slobodu. Neće propustiti da ukaži i na izjavu predsednika Srbije u kojoj se pominje rat.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ni delegacija Beograda ne ide bez argumenata, čak naprotiv.

Pre svega pomenuće slučaj "voz", kada su na administrativnu liniju poslati specijalci sa dugim cevima.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Tu je i stalni zahtev, formiranje Zajednice srpskih opština, ali i opšte pitanje - da li Sporazum iz Brisela važi za prištinsku stranu, pošto gotovo ništa nisu ispunili. Gotovo je nepotrebno reći, da je srpska strana već sve ispunila.

Da se očekuje teška noć u evropskoj prestonici i da suprostavljene strane neće lako odustati od svojih zahteva govore i poslednje izjave.

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da Kosovo u odnosima sa Srbijom "čekaju teški dani" i da je potrebna "politička i građanska mobilizacija u suprotstavljanju takvim aktivnostima Srbije".

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

- Svi treba da se mobilišemo - kako politički, takođe i u građanskom smislu - da se suočimo sa pritiscima koje će Srbija vršiti na Kosovu, jer je njihov plan podela Kosova i prisajedinjenje severa Srbiji. Mi to nikako nećemo dozvoliti - rekao je Tači je u izjavi za agenciju Beta.

On je rekao da će se Kosovo tim pritiscima i provokacijama odupreti snagom ustavnih rešenja i koristeći sve raspoložive ustavne i zakonske mogućnosti.

- To ćemo danas jasno reći i predstavnicima Evropske unije, i mi nećemo dozvoliti da se dovede u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Kosova - kazao je Tači iz Brisela uoči današnjeg sastanka delegacija Srbije i Kosova.

Tači je rekao da današnji sastanak u Briselu predstavlja "otvaranje poslednjeg poglavlja" u razgovorima sa Srbijom koje će rezultirati uzajamnim priznanjem.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sa druge strane, premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je očigledno da neko ne želi nastavak dijaloga Beograda i Prišine i da je jasno da priznavanje Kosova ili povlačenje poternica neće biti tema današnjeg dijaloga, kao i da je upotreba oružja na severu Kosova važnija tema.

- Mi idemo na otvoren razgovor, ali da razgovaramo o priznanju Kosova i o tome da je dozvoljen ratni zločin, taj film nećete gledati. O tome neću da razgovaram - rekao je Vučić danas novinarima u Indjiji i dodao da je bolje da prištinska strana kaže da neće da razgovara, nego da izmišlja teme o kojima se neće razgovarati.

Upitan šta će uraditi ako predsednik Kosova Hašim Tači zatraži na pregovorima priznavanje Kosova, kako je najavljivao, Vučić je rekao:

- Kažete im 'aj sad popijte još jednu kafu, polijte se vodom, i sad od početka nešto o čemu možemo da razgovaramo. Pustite ih malo. Ima tamo u blizini da se umijete... Imamo važnijih tema a to su upotreba oružja i oruđa -

On je rekao da je čuo neke najave prištinske strane, ali da ih se ne plaši.

- Nagledao sam se, inače, mnogo junaka na svim stranama i u našoj zemlji i u drugim zemljama i u Beogradu i Prištini, Zagrebu, i na mogo mesta. To su junaci pred domaćim novinarima koji su im obično naklonjeni - prokomentarisao je najave iz Prištine.

I sa jedne i sa druge strane akcenat se stavlja na uključivanje predsednika u dijalog. Za Prištinu, to je dokaz neuspeha briselskih pregovora. Za Beograd, podizanje istih na viši nivo.

Foto: Tanjug/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA, VLADA REPUBLIKE SRBIJE Foto: Tanjug/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA, VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Ono što je izvesno da pred Mogerinijevom neće biti lak zadatak. Moguće je da će prvo doći do bilateralnih susreta predstavnika Beograda i Prištine sa visokom predstavnicom EU, da bi kasnije došlo i do zajedničkog susreta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • velja

    24. januar 2017 | 17:56

    Pazite jos teroriste, oni su osetljivi na pritiske iz Beograda?! Da nije tuzno bilo bi smesno. More, treba poterati tu bagru vec jednom u Albaniju odakle su i dosli, sto covek civilizovanije prica sa njima to su sve bahatiji. Ne bacaj bisere pred...

  • Cika Velja

    24. januar 2017 | 17:33

    Tachi zna da se jos nije rodio,a i nece,taj Srbin koji ce Kosovo dati skhiptarima,pa onda mi nije jasno sa kojim entuzijazmom ili kretenlukom on to postavlja kao zahtev,ili ide linijom;hajd nek se nesto desava?!

  • Kraljevcan

    24. januar 2017 | 17:53

    Glavu dajemo, Kosovo nedajemo!! Vucicu zasto ides tamo n pregovore kad samo jedna strana ispunjava obaveze

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA