≫ 

Srbija i Grčka osnivaju Visoki savet: Izgradnja bolje pruge Beograd–Solun važna za obe zemlje

Zajednička sednica vlada Srbije i Grčke biće održana na proleće u Solunu, najavio je premijer Aleksandar Vučić i dodao da je određena nova "mapa puta" uz koju će dve zemlje još čvršće i snažnije krenuti u zajedničku budućnost

Posle sedam godina grčki premijer se nalazi u poseti Srbije. Predsednik vlade Aleksandar Vučić dočekao je danas ispred Palate Srbija, uz najviše državne počasti, premijera Grčke Aleksisa Ciprasa koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji. Nakon svečanog dočeka, susreta u "četiri oka" dva premijera, i plenarnog sastanka delegacija Srbije i Grčke, Vučić i Cipras su saopštili da su dogovorili osnivanje visokog saveta, koji će zasedati u Solunu ovog proleća i na kome će dve vlade razgovarati o jačanju odnosa.  

Postrojena jedinica Garde i Vučić dočekali Ciprasa ispred Palate "Srbija"

Cipras: Srbija ima ključnu ulogu na širem Balkanu

- Imali smo duge i iscrpene razgovore, pre svega smo naglasili ogromno prijateljstvo koje postoji između dva naroda i dveju zemalja, ali se naši razgovori nisu zasnivali na onome što je naša prošlost nego o onome što treba da radimo u budućnosti - rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Vučić kaže da je sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom razgovarao o ekonomskim i političkim temama kao i o turizmu.

- To su ekonomske teme i smatramo da treba da radimo još da bismo uvećali našu trgovinsku razmenu. Turizam je takođe bio tema. Poznato je da je Grčka našim turistima omiljena destinacija, a prvi put imamo ogroman rast grčkih turista u 2016. – 52.070 - objašnjava premijer Vučić.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Vučić je izjavio da trgovinska razmena Srbije i Grčke iznosi trenutno oko 380 miliona evra.

- Ekonomska saradnja je ključna za Srbiju, a imamo dovoljno prostora za povećanje saradnje. U narednih pet godina mogla da raste po 70 do 80 miliona evra godišnje - naglasio je Vučić.

Kako je rekao premijer Srbije Aleksandar Vučić, važno je da se izgradi bolja železnička infrastruktura i pruga koja bi spajala Beograd i Solun, te da je cilj da se do 2020. godine od Budimpešte preko Beograda do Soluna stigne za manje od trideset sati, a ne za 49 sati, koliko je sada potrebno

- Da možemo za šest sati da povežemo Beograd i Solun - kaže Vučić.

Na pitanje kada bi moglo da se krene u realizaciju pruge do Pireja, Vučić je rekao:

- Mi smo počeli da radimo deo naše pruge prema Nišu, ali to nije onom brzinom i načinom koji bi trebalo. Mi bismo možda mogli odma da krenemo, ali za ovaj projkat su potreben godine - rekao je srpski premijer.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Vučić kaže da bi Srbija mogla da pobošlja izvoz poljoprivredno prehrambenih proizvoda, jer smo "po tom pitanju mi zatajili".

Premijer je podsetio i na poslovanje grčkih investitora u Srbiji, ali i banaka.

- Grčke banke u Srbiji nisu potkapitalizovane, bilo je problema, nije bilo lak, ali zajedno možemo mnogo toga da uradimo - kaže on.

Dogovorili smo da održimo zajedničku sednicu dveju vlada na proleće u Solunu, kazao je srpski premijer.

Vučić je rekao i da je sa grčkim premijerom razgovarao o regionalnoj stabilnosti, te da je istakao da Srbija podržava učešće Grčke u Berlinskom procesu, navodeći da je Grčka jedna od ključnih zemalja na Zapadnom Balkanu, ali i u regionu jugoistočne Evrope.

Naveo je i da je sa Ciprasom na realističan način analizirao situaciju na Zapadnom Balkanu, dodajući da je zahvalan toj zemlji što nije priznala nezavisnost Kosova.

- Zahvalni smo Grčkoj po tom pitanju i nadamo se da će takav stav Grčka imati i ubuduće - naglasio je Vučić.

Premijer Srbije je podvukao da će dve zemlje nastaviti dalju saradnju po pitanju migrantske krize.

Kako je rekao, razgovarali su i o odnosu prema tradicionalnim prijateljima i Srbije i Grčke i dodao da je tu postignut veliki stepen saglasnosti oko saradnje i sa Kinom i sa Ruskom Federacijom i mnogim drugim zemljama.

- Potpuno sam uveren da ćemo uspeti i umeti i novim sastancima i novom mapom puta koju smo danas odredili, da naše dve zemlje još čvrsće i snažnije krenu u zajedničku budućnost - rekao je Vučić.

Srbija i Grčka i danas na istom putu

Grčki premijer Aleksis Cipras zahvalio je premijeru Vučiću na srdačnom dočeku i gostoprimstvu, ali pre svega na konstruktivnim razgovorima.

- Naš narod povezan je kulturno i istorijski vezama koje su zasnovane na poštovanju i prijateljstvu. Postoje zajedničke duhovne tradicije i zajednički put u teškim istorijskim trenucima. Naši narodi su se našli na istoj strani, boreći se za ideale i vrednosti - naglasio je Cipras.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Cipras je rekao da će Grčka biti stabilna u stavu oko Kosova.

- Budućnost Balkana može biti izgrađena samo na temeljima međunarodnog prava, a ne intervencijama, kršenjem pravila. Na Balkanu više nema mesta za takve stvari - rekao je.

Cipras je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem rekao da su dvojica premijera vodili konstruktivne razgovore i istakli važnost obostranog poštovanja.

- Istakao sam da se mir i stabilnost stvaraju zajednički prihvatljivim rešenjem za sve strane, Grčka će ostati stabilna u svom stavu koji se vezuje za poštovanje principa u rešavanju ovog pitanja - rekao je Cipras.

On je naveo da će zvanična Atina nastaviti da podržava Srbiju na evropskom putu, kao i da će insistirati na unapređenju diplomatskih odnosa dve zemlje koji ove godine imaju 150. godišnjicu.

- Istakli smo strateški značaj uključivanja Srbije u Evropsku uniju, Grčka aktivno i stabilno podržava vaš put. Priznajemo da postoje velike teškoće i velika žrtva koju srpski narod mora da pretrpi da bi ispunio taj cilj, a mi ćemo vam pomoći tome -  rekao je Cipras.

Grčki premijer je rekao da je postignut dogovor o pojačanju dijaloga o izbegličkoj krizi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niks

    31. januar 2017 | 12:54

    Grci su naša braća. I oni imaju iste probleme kao i Srbija. Nose breme kredita i porobljeni su u dužničko robstvo. Ali uskoro stiže svitanje za obe nacije, kako za Grčku, tako i za Srbiju. Ono što narod zna je to da moramo biti ujedinjeni i složni. Samo ako svi stanemo iza jake stranke i pokažemo punu podršku Srbiji, mi sebi obezbeđujemo bolju budućnost gde ćemo zajedno raditi na razvitku naše zemlje, odbrani nacionalnih interesa i celokupnog prosperiteta društva.

  • Sale

    31. januar 2017 | 14:15

    Ne sumnjam da bi i nas premije bio ovako lepo docekan u Grckoj. Nasa dva naroda spaja istinsko i duboko prijateljstvo.

  • sasa

    31. januar 2017 | 13:17

    Ponosno i domacinski smo ih docekali,nadamo se dobroj saradnji.Valjda svi vec vide da napredujemo nezaustavljivo zato nas i posecuju i zele da saradjuju sa nama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA