NATO ne veruje Prištini: Jedina vojna sila na Kosovu ostaje KFOR

Kfor ostaje na Kosovu „koliko god bude potrebno”, rekao je vrhovni saveznički komandant u Evropi

  • 6

Vrhovni komandant NATO za Evropu, general Kurtis Skaparoti izjavio je prilikom posete Prištini da je za održavanje bezbednost na Kosovu važno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, uz nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Skaparoti je rekao da će Kfor ostati na Kosovu koliko god bude potrebno.

U istom danu Tramp dvaput šokirao Srbe: Ovim potezima definitivno gasi naše nade

Uništavanje Palmire i crkava na Kosovu - dva lica istog zla

Vrhovni saveznički komandant u Evropi, posetio je komandu Kfora u Prištini gde se susreo sa komandantom Kfora general-majorom Ðovanijem Fungom koji ga je izvestio o najnovijim događanjima koji se tiču trenutne bezbednosne i društveno-političke situacije na Kosovu.

Foto: Wikipedia/US DoD Foto: Wikipedia/US DoD

- Kfor je naša najduža operacija i ima vitalnu ulogu u održavanju stabilne bezbednosne situacije time što obezbeđuje vreme i prostor koji su potrebni za postizanje diplomatskog napretka - rekao je general Skaparoti, saopšteno je iz Kfora.

- Dok Kosovo korača napred u zagrljaj sopstvenoj budućnosti, NATO ostaje posvećen svom zadatku. Ovo je proces koji se zasniva na uslovima na terenu. Održaćemo flekibilno i odgovaraćajuće prisustvo i to ćemo menjati samo onda kada bezbednosna situacija to dozvoli - poručio je on.

Foto: Facebook/KFOR Multinational Battle Group-East Foto: Facebook/KFOR Multinational Battle Group-East

Prema njegovim rečima, Kfor, kao deo NATO, treća je linija u lancu bezbednosti na Kosovu, na prvom mestu je Policija Kosova a na drugom mestu Euleks.

Foto: mksf-ks.org Foto: mksf-ks.org

Govoreći o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage, general Skaparoti je rekao da odluku o tome treba da donesu političari Kosova.

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    23. februar 2017 | 13:54

    Briga NATO za Albance i za Srbe, oni slede svoje interese...

  • Дилинџер №1

    23. februar 2017 | 16:13

    Па зар нисте пре пар дана јавили, да Трамп хоће да Косово има своју војску? Овде се ништа не зна, јер су сваки дан, друге информације.

  • Realan

    23. februar 2017 | 20:06

    Njima je bitno da su oni tu ! Formiranje vojske Kosova njima nije problem, vec smanjenje troskova i najava da Tramp nece placati odbranu drugima. Stvar je jasna 2℅ od BDP ide za vojsku kad si clan NATO-a. Ako se budu smanjivali troskovi a bude bila vojska Kosova prvo se smanjuju trupe na Kosovu. Za par godina to moze znaciti da se neke vojske totalno povuku i ostane simbolican broj vojnika oko 3000 a to otvara mogucnost da se teritorija Kosova oslobodi a onda je sudbina NATO-a ne izvesna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA