≫ 

Vučić sa Bufijeom: Izvoz Srbije u Hesen veći od izvoza Hrvatske, Crne Gore, BiH i Albanije zajedno

Predsednik vlade Vučić i premijer nemačke savezne pokrajine Hesen Bufije saglasili su se da je Srbija na dobrom ekonomskom putu, kao i da je potrebno očuvati političku i pravnu stabilnost, te dodatno popraviti poslovni ambijent

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa premijerom nemačke savezne pokrajine Hesen Folkerom Bufijeom. Premijer Vučić i nemački gost razgovarali su pre svega o mogućnostima za dalje privlačenje investitora iz Nemačke, kao i pospešivanju saradnje sa ovom ekonomski snažnom pokrajinom.

Vučić prelomio: Bez parlamentarnih izbora!

SRBIJA DVA KORAKA BLIŽA CILJU: Otvorena poglavlja 20 i 26 u pregovorima sa EU

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, premijer Vučić je rekao da je iza njih važan razgovor, jer je reč o premijeru pokrajine koja ima 8 puta veći BDP od Srbije.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Pokrajina Hesen je sve značajnija za nas. Razgovarali smo, pre svega, o ekonomskoj saradnji, jer kompanije iz Hesena u Srbiji zapošljavaju 8.000 ljudi, zato i želimo da unapređujemo naše odnose - napomenuo je srpski premijer.

On je rekao da je sa gostom razgovarao o poslovnom ambijentu u Srbiji.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Naš prijatelj Folker je rekao da je ovo samo početak investiranja Hesena u Srbiju i zbog toga mi je mnogo drago. Ponosan sam što sa pokrajinom Hesen imamo suficit u trgovinskoj razmeni - kazao je Vučić.

On je dodao i da je izvoz Srbije u Hesen veći od izvoza Hrvatske, Crne Gore, BiH i Albanije zajedno.

Vučić se zahvalio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel na svemu što je učinila za Srbiju.

- Juče smo otvorili dva nova poglavlja, naš put je nešto teži zbog pitanja Kosova i Metohije, ali sam uveren da ćemo i taj problem rešiti, kao što smo rešili problem javnih finansija i napredovali na Duing biznis listi - izjavio je Vučić.

On kaže da ćemo morati da trčimo brže i snažnije nego do sada.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Daću sve od sebe da u poslednjim premijerskim nedeljama zamolim premijera Bufijea da što više nemačkih investitora u Srbiju - zaključio je Vučić i dodao da će večeras biti nastavljeni razgovori sa nemačkim gostom.

Prema njegovim rečima, Bufije je iskreni prijatelj Srbije, zna delom i naš jezik jer mu je majka iz Pazove, te da je premijer Hesena razgovarao sa podunavskim Švabama juče.

Premijer Hesena poželeo je dobar dan novinarima na srpskom jeziku.

- Premijer je sa pravom ukazao na činjenicu da bolja perspektiva leži u EU, a otvaranje dva nova poglavlja pokazuje da su i tamo priznate vaše reformske aktivnosti - poručio je Bufije.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Premijer Hesena je rekao da žele da povećaju investicije i intenziviraju saradnju sa Srbijom u oblasti visokog obrazovanja.

- Angažovaćemo se i u pripremama za Novi Sad kao prestonicu kulture Evrope 2021. godine. Imamo zajedničke interese i želimo da ih korak po korak unapređujemo kroz saradnju. Ako se nastave reforme, i ljudi ovde će primetiti da ih čeka bolja budućnost - poručio je Bufije.

On je dodao da poseban izazov predstavlja odnos prema KiM i BiH, ali i ocenio da je "potrebno naći zajedničko rešenje, iako ono nije jednostavno".

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Ja sam ovde zato što je Srbija ključna zemlja za čitav region i da ukažemo da je nastavak reformi neophodan i da u tome ohrabrimo vaše ljude. Spremni smo da pomognemo za zajedničku budućnost. Svet se menja u globalu, ali je važno da Evropa ostane ujedinjena, a to neće moći bez stabilizacije ovog regiona - istakao je Bufije i zahvalio se na gostoprimstvu.

Odgovarajući na novinarska pitanja, premijer Vučić je rekao da neće prisustvovati ovogodišnjem biznis skupu na Kopaoniku, već će obilaziti srpska sela, "bez demagogije i sa više istine".

- Za nas je od ključnog značaja ojačavanje privatnog sektora i to je bila tema jučerašnjih razgovora sa MMF. Nije bilo govora o javnim finansijama. Imaćemo suficit na kraju februara. To pokazuje da ekonomija raste, da su prihodi bolji, iako rashodi nisu - rekao je predsednik Vlade Srbije.

Vučić je rekao da je ljut kada svi samo traže od države i napominje da to stanje svesti moramo da promenimo.

- Ne mogu da pričam da imamo ćup i da ćemo da izvadimo pare i damo vam ih, jer tih para nema - ocenio je premijer Srbije.

Premijer Vučić je dodao da jedna moćna nemačka kompanija zainteresovana za koncesiju beogradskog aerodroma, što je, kako je ocenio, "od nemerljivog značaja za razvoj Srbije".

- Mi danas trošimo onoliko koliko zaradimo. Ne možemo da se poredimo ni sa jednom nemačkom pokrajinom, ogromne su razlike, ali ono što možemo je da ubrzano napredujemo i u Evropi pristignemo one koji nisu mnogo bolji od nas. Pa neka iz Evrope vide da li takvu Srbiju žele u svom društvu, jer mi to svakako želimo - rekao je Vučić.

Govoreći o situaciji u regionu, on je kazao da prati situaciju u Makedoniji, i da smo uvek imali dobre odnose sa Skopljem, ali da neće dozvoliti da Srbiju iko ponižava.

- Kada je odnos sa BiH u pitanju, daćemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost - zaključio je Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    28. februar 2017 | 10:48

    Nas jedino dobra ekonomija može da spasi i unapredi.

  • Bs kv

    28. februar 2017 | 17:23

    Najbolje bi bilo kad bi investitore koji sada rade u Hrvatskoj, MH federaciji i Albaniji preveli kod nas. Em jacamo, em njih slabimo!

  • tet

    28. februar 2017 | 10:44

    Hajde da iskoristimo Srbiju za što bolju perspektivu mladih!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA