Dan u kome se za 8 sati oglasilo 8 lidera političkih partija u Srbiji: Ovo su ključne poruke

Svi oni su se obratili javnosti, ali ne zbog predstojećih praznika, već sa važnim političkim porukama

  • 60

Na Veliki četvrtak za samo osam sati, oglasilo se osam lidera najznačajnih političkih partija u Srbiji. Iako je predizborna kampanja završena i izbori pokazali jasno raspoloženje i opredeljenje građana, na političkoj sceni Srbije nije nimalo monotono. Naprotiv, svi oni su se obratili javnosti, ali ne zbog predstojećih praznika, već sa važnim političkim porukama.

SLEDEĆA NEDELJA KLJUČNA: Haos u Skupštini okidač za nove izbore?

Ovi što ne priznaju rezultat dižu rejting Vučiću

Još na početku radnog dana, premijer, izabrani predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić otvorio novu naplatnu rampu "Beograd". On je ovom prilikom izjavio da podržava ulične proteste, da je obaveza države da obezbedi demokratska pravila za šetnju i demokratsko obraćanje, ali i poručio da je srećan što je posao države da se bavi radom i napretkom Srbije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Mi ćemo da nastavimo da radimo svoj posao, a njih molim da šetaju što je moguće duže, utoliko...u političkom smislu za mene bolje. Samo ih molim i želim da to bude mirno - izjavio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Ubrzo posle Vučića, oglasio se i njegov koalicioni partner, ministar spoljnih poslova i lider SPS Ivica Dačić. On se sastao sa delegacijom Kine koju predvodi član Politbiroa centralnog Komiteta Komunističke partije Kine Džang Čunsian.

Srbija je najveći prijatelj Kine u Evropi, izjavio je Dačić posle sastanka sa delegacijom te zemlje koju predvodi član Politbirora Centralnog komiteta Komunističke partije Džang Čunsian.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Želimo da nastavimo zajedno sa SNS i Aleksandrom Vučićem takvu politiku saradnje sa Kinom - kazao je Dačić novinarima u sedištu SPS.

Važnu poruku za svoje članove uputio je i vršilac dužnosti predsednika DSS Miloš Jovanović. On je najavio da će vanredna izborna skupština ove stranke na kojoj će biti izabrani novi predsednik, potpredsednik i Glavni odbor  biti održana 14. maja.

Printskrin: Youtube/IZMEĐU REDOVA Printskrin: Youtube/IZMEĐU REDOVA

- Stvaramo novi DSS, nova lica, nove ideje, ali ostajemo verni temeljnim načelima stranke. Na drugačiji način ćemo artikulisati našu politiku i izaći ćemo sa nizom konkretnih mera i politika - rekao je Jovanović na konferenciji za novinare.

Jovanovićev prezimenjak, lider LDP je izjavio  danas da se LDP pridružuju inicijativi opozicije za smenu predsednice parlamenta Maje Gojković, a na pres konferenciji je pozvao i predsedničke kandidate da priznaju rezultate izbora i da tu energiju koju troše na osporavanje iskoriste za rešavanje problema.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Jovanović je novinarima u skupštini rekao da ne mogu zbog rivalstva političkih lidera i kandidata sa Vučićem da u drugi plan budu gurnuti ljudi koji su za njega glasali.

- Tim ljudima ja čestitam izborni uspeh, želim da se ostvare njihova očekivanja i da Vučić ispuni svako svoje obećanje - rekao je i dodao da takođe od njih traži da ga na prvim narednim izborima kazne tako što će glasati za njega, ukoliko on bude neuspešan u politici koju su oni podržali.

Poruku u vezi predsedničkih izbora imao je i lider SRS Vojislav Šešelj. On je rekao  da su radikali saglasni sa zahtevima učesnika beogradskih protesta da Aleksandar Vučić bude smenjen, ali ističe da je smena vlasti legitimna jedino - na izborima.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Šešelj je, na konferenciji za novinare, kritikovao i formulaciju zahteva učesnika protesta da se smeni "politička elita sa Vučićem na čelu", jer smatra da elitu nekog društva čine najbolji i najkvalitetniji pripadnici svih profesija, saopšteno je iz SRS.

- Vučićevi ministri svakako nisu ni dovoljno kvalitetni, ni dovoljno pošteni da bi poneli taj epitet -  naveo je lider radikala, ukazujući da se ne mogu smenjivati elite, ali da "garniture vlasti mogu i moraju biti promenljiva kategorija".

Iako formalno ne pripada ni jednoj stranci, drugoplasirani na predsedničkim izborima Saša Janković, danas je potvrdio, ono što se spekuliše danima. On je najavio je da će narednih dana formirati politički pokret, koji će okupiti organizacije i pojedince koji su ga podržali u predsedničkoj trci.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Janković je, u prvom obraćanju javnosti od izborne noći, rekao da će s tom političkom organizacijom izaći na sledeće izbore.

Demokratska stranka, koja ga je podržala u kampanji, nastaviće, kaže, svojim putem, rukovođena istim vrednostima za koje se i on zalaže, ali neće biti član njegove političke organizacije, koja će, kaže, narednih dana dobiti ime.

Poruku za opozicione kolege, imao je i lider Dveri Boško Obradović. On je pozvao sve opozicione predsedničke kandidate da se javno izjasne kako će njihovi predstavnici u RIK-u glasati iduće nedelje o konačnim rezultatima izbora.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Izjašnjavanje o konačnim rezultatima je, po njemu, prilika da se vidi ko je prava, a ko lažna opozicija, poput Čedomira Jovanovića i Miroslava Parovića.

U vezi sa rezultatima predsedničkih izbora, oglasio se i lider SDPS Rasim Ljajić. On je izjavio  da nije bilo izborne krađe u Novom Pazaru i da neko od tog grada pokušava da napravi "politički slučaj", što, kaže, neće dozvoliti.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

- Niti tog slučaja ima, niti je bilo izborne krađe. Ovo su bili najmirniji izbori do sada u Sandžaku, bez incidenata i prigovora na biračkim mestima i smatram da je pobeda Aleksandra Vučića apsolutno čista -rekao je Ljajić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maki

    13. april 2017 | 20:10

    Ovaj Obradović bolje da ne pametuje mnogo jer je dobio manji procenat nego na predhodnim izborima!

  • Jovana

    13. april 2017 | 22:27

    Сви паметују из свег свог незнања,неспособности и безобразлука али овај Обрадовић са 2% запенио па не зна меру! Хоће он да води државу?!Како га више није срамота да лупета? Шта умишља он?

  • Sveti Sava

    13. april 2017 | 17:38

    Staje gubitnici josvam nije dosta? Budite makar malo Posteni. Ovako navlacite samo Genevieve naroda sa kojimse Giraten . Budite posteni. Izgubiliste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA