≫ 

Albanci hteli da zapale sve srpske crkve na Kosovu: KFOR otkrio pakleni plan ekstremista

Opšta pretnja je bila od strane islamskih ekstremista, a mete su im bile pravoslavne i katoličke crkve tokom uskršnjih praznika - izjavio je američki pukovnik

  • 7

Komandant Multinacionalne brigade Istok u sastavu KFOR-a, američki pukovnik Korvin Lask, izjavio je da je tokom prošlonedeljnih uskršnjih praznika pretila opasnost na verskim svetkovinama koje su održavane tokom hrišćanskog praznika, koji su u istom danu obeležili i pravoslavci i katolici.

Veruje u bajke: Haradinaj se nada da će biti oslobođen, a onda i da će biti kandidat opozicije na izborima na KiM

EKSKLUZIVNO ZA TELEGRAF! EU o pretnjama Rame i Tačija: Takve izjave izlažu region riziku

- Opšta pretnja je bila od strane islamskih ekstremista, a mete su im bile pravoslavne i katoličke crkve tokom uskršnjih praznika - izjavio je Lask gostujući u emisiji “Slobodno srpski”.

I pored toga američki pukovnik je kazao da ljudi na Kosovu nemaju puno razloga da brinu za svoju bezbednost, jer je Kosovo, kako je rekao, u poređenju sa drugim zemljama sveta veoma bezbedno.

Foto-ilustracija: Tanjug/Boki Foto-ilustracija: Tanjug/Boki

- Mislim da je Kosovo dosta bezbedno zahvaljujući velikom radu i trudu ne samo Kfora nego i institucija Kosova… Takođe bih i sam brinuo o svojoj bezbednosti, ali ne bih bio isuviše zabrinut. U poređenju sa drugim zemljama sveta, Kosovo je ipak veoma bezbedno - rekao je Lask.

Prema njegovim rečima, Kfor ima izuzetno dobru saradnju sa Vojskom Srbije.

- Saradnja je zasnovana na Rezoluciji 1244, kao i Vojno-tehničkom sporazumu i još nekim dodatnim sporazumima koji omogućavaju saradnju između Kfora i Vojske Srbije. Sarađivao sam sa Vojskom Srbije od kada sam došao ovde u novembru i pokazali su se kao izuzetni partneri kada je u pitanju održavanje sigurnosti duž administrativne linije. Vrlo su profesionalni i veliko mi je zadovoljstvo sarađivati sa njima - rekao je američki oficir.

Foto: Facebook/KFOR Multinational Battle Group-East Foto: Facebook/KFOR Multinational Battle Group-East

Lask smatra da odluku o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u Oružane snage Kosova treba da donesu građani i institucije Kosova, te da to pitanje nije na KFOR-u ili NATO-u.

Kaže da tranformacija KBS u vojsku Kosova ne bi uticala na misiju KFOR-a. Po njemu, pitanje da li će KFOR ostati na Kosovu ili se vratiti kući zavisi od toga da li je Kosovo bezbedno ili nije, a ne od formiranja Oružanih snaga Kosova.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Za Laska ne bi bilo ništa čudno da na Kosovu postoje dve vojne formacije, KFOR i Oružane snage Kosova, sa dve odvojene komande.

Pukovnik Korvin Lask, pod čijom komandom su američki vojnici u bazi Bondstil, kaže da na Kosovu trenutno ima nešto više od 500 američkih vojnika.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LB

    24. april 2017 | 14:28

    Dragi Korvine pričaj ti to Americi i EU nama je više priče pun kofer.Vi sad to pričate kad ste Srbiju unazadili za 200 godina,pogotovo ekonomski kao da mi ne znamo ko su i šta su šiptari (neće ruka da napise velikim slovom)

  • Mladen

    24. april 2017 | 12:19

    Šuplja priča. Zli islamski teroristi su htjeli da spale Srpske svetinje, ali su "dobri" Amerikanci to spriječili. Kao scenario nekog holivudskog akcionog filma B produkcije sa Čakom Norisom. I onda jos Srpske novine bombasrtično prenesu tu priču nebi li se naivni Srbi upecali na tu priču.

  • Nn

    24. april 2017 | 13:09

    Da albanci su odlučili da popale već spaljene srpske crkve

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA