Paljevine automobila, prebijanje na ulici - uvod u crni scenario! Šta spremaju Albanci u narednih 48 sati

Ključni događaji, koji mogu biti okidač za novi pogrom Srba mogu biti odluka francuskog suda o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja i blokada manastira Visoki Dečani. Sve ovo se dešava u naelektrisanoj atmosferi, koju su stvorili Edi Rama i Hašim Tači, svojim izjavama o "Velikoj Albaniji"

  • 81

Na ulicama gradova na Kosovu i Metohiji, već danima se dešavaju teški incidenti. Samo protekle noći u Kosovskoj Mitrovici su izgorela tri automobila, dok su proteklih dana lokalni Srbi bili na meti nepoznatih napadača, kada su zadobili telesne povrede. Sve ovo može da bude uvod u mnogo crnji scenario, koji se može dogoditi u južnoj srpskoj pokrajini u narednih 48 sati. Ključni događaji, koji mogu biti okidač za novi pogrom Srba mogu biti odluka francuskog suda o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja i blokada manastira Visoki Dečani. Sve ovo se dešava u naelektrisanoj atmosferi, koju su stvorili Edi Rama i Hašim Tači, svojim izjavama o "Velikoj Albaniji".

Šta se krije iza akcije turskih špijuna na Kosovu?

MUSLIJU NE ODUSTAJE: Moj predsednik je Edi Rama

Bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji uvek je bila krhka i veoma opasna za tamošnje Srbe. Napadi na ljude i imovinu su gotovo svakodnevica, ali narednih 48 sati mogu biti kritični.

Naime, Apelacioni sud u Kolmaru sutra će saopštiti odluku o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja. Bivšeg vođu OVK srpsko tužilaštvo tereti za brojne ratne zločine na Kosovu i Metohiji krajem devedesetih.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sam Haradinaj izjavio je da zahtev Srbije za njegovo izručenje predstavlja "direktan poziv na rat", dok je njegov brat Daut u više navrata pretio ponavljanjem dešavanja iz 1999. godine i etničkim čišćenjem Srba.

Prema informacijama iz bezbednosno-obaveštajnih struktura, klan Haradinaj ima spremljena dva scenarija:

- Ako ga oslobode, dočekaće ga kao heroja, a ukoliko odluka bude drugačija, planiraju da organizuju proteste i nerede širom Kosova. To podrazumeva fizičke napade na Srbe. Ti napadi započeli bi najpre tamo gde su Srbi u manjini, a onda i upadi na sever Kosova ako bivši vođa OVK bude izručen iz Francuske.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pored ove, nad Srbima se nadvila i druga opasnost, takođe u režiji braće Haradinaj.

Dečanski ogranak Lige Istoričara Kosova "Ali Hadri" najavio je da će u petak od 11 do 12 časova "mirno blokirati" put u blizini manastira Visoki Dečani, protiveći se odluci Ustavnog suda kojom je potvrđeno pravo vlasništva manastira nad 24 hektara zemlje.

Organizatori blokade tvrde da to imanje pripada preduzećima "Apiko" i "Ilirija" u Dečanima.

Visoki Dečani. Foto: Tanjug/Zoran Žestić Visoki Dečani. Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Opštine Dečani Rasim Seljmanaj, iz Alijanse za budućnost Kosova, ne odustaje i kaže da je vraćanje zemljišta manastiru politička odluka, da će se na nivou politike rešavati i da opština neće sprovoditi odluku Ustavnog suda.

Prošle godine, kada je kosovski sud doneo odluku o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, Albanci su održali masovne proteste.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Albanski istoričari u Dečanima upozoravaju da će kosovska vlada biti odgovorna za eventualnu eskalaciju nezadovoljstva.

Sve ovo se dešava u vreme povišenih tenzija u regionu, za koje su zaslužni Edi Rama i Hašim Tači, koji su svojim izjavama podgrejali nade Albanaca u stvaranje "Velike Albanije".

Foto: YouTube / Kosova Press Foto: YouTube / Kosova Press

Da situacija nije nimalo bezazlena ukazuje i sastanak aktuelnog predsednika i izabranog predsednika Srbije. Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić razgovarali u četiri oka zbog pretnji koje su Srbiji upućivali Rama, Tači i Musliju, kao i sveopšte bezbednosne situacije na Balkanu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realan

    26. april 2017 | 16:41

    Bude li nekog incidenta dole zbog bilo cega vojska i policija moraju odmah dole. Dodje li do nekih problema a nase snage bezbednosti ne odu dole, onda lepo treba narod da izadje na ulicu i da razoruza i vojsku i policiju i nek idu kucama a ne da dobijaju plate preko nasih ledja ni za sta ! Odbrana svakog gradjanina i svakog metra drzave ili onda sledi ukidanje i vojske i policije i drzave.

  • Milka

    26. april 2017 | 15:51

    Posaljite nasu vojsku na KiM da obezbede nasu zeritoriju i narod..

  • idemo..

    27. april 2017 | 00:44

    Nemojmo se nadati ili jos gore prizeljkivati rat, u sukobu ce prvo stradati nemocni koji su izabrali da ostanu na Srpskom Kosovu. Kao covek koji veruje u Pravoslavlje i Hriscanstvo, koji ne negira Islam ni Budizam niti bilo koju drugu religiju, moram reci sta mi srce nalaze-ako siptari pokusaju da opet naprave pogrom nad Srbima moramo ih zgaziti. Milioni Srba dali su zivote u oslobodilackim ratovima, uvek protiv zla i agresora, ne jednom, Srbi su svesno rizikovali bukvalno opstanak nacije jer nisu pristajali na poraz. Toliko smo zivota izgubili-a nismo dobili razumevanje, zahvalnost, jos manje nagradu.. Verujem da je istorijska situacija takva da sama namece resenje-ako i jedan Srpski zivot bude uzet od strane muslimanskih siptara Srpski narod mora vratiti ponos i veru jasnom pobedom nad tim zlocincima. Ni ovaj zivot koji imam nije sjajan, jos gore mi je gledati maltretiranje tih jadnih Srba koji zive na Svetoj Srpskoj zemlji. Spreman sam, organizuj sta gde i kako vojsko Srpska, videce svi da ima snage u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA