≫ 

VUČIĆ POTVRDIO: Gašić novi šef BIA, ime premijera do 13. juna, inauguracija posle 20. juna

Vučić je izjavio da u opticaju za premijerac nisu samo tri imena, kako se piše u medijima, već više

  • 35

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da će Bratislav Gašić biti novi direktor BIA. Da, on će biti šef BIA, izdržao je godinu i po dana bez ijedne funkcije. On ima mnogo dobrih kvaliteta, on je čovek koji sve zna o bezbednosti, naveo je Vučić.

Srbija se suočava sa TRI BEZBEDNOSNA IZAZOVA i dalje ćemo JAČATI VOJSKU: Vučić održao predavanje studentima

Ime premijera 12. juna, a NJIH ČETVORO su glavni kandidati

Vučić je izjavio i da će se ime premijera znati 11, 12. ili 13. juna, da će inauguracija predsednika biti posle 20. juna, te da u opticaju za premijerac nisu samo tri imena, kako se piše u medijima, već više.

On je dodao da će dužnost predsednika preuzeti 30. ili 31. maja u skladu sa zakonom, kada formalno postaje predsednik.

- Inauguracija je svečanost da označimo novu političku eru. To će biti iza 20. juna.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Ime premijera ćemo znati 11, 12. ili 13. juna - rekao je Vučić i dodao da bi kada bude svečana inauguracija voleo kao predsednik da dočeka i nove ministre.

Na pitanje da li je tačno da su glavni kandidati za premijera Ivica Dačić, Dušan Vujović i Ana Brnabić, Vučić je rekao - ima još nekih.

- Niste nikoga stavili iz SNS, postoje tri mogućnosti, da to bude neko iz SNS, zatim da to bude Ivica Dačić kao predsednik SPS ili da to bude neko od nestranačkih kandidata. To su tri opcije. Šta je najbliže, videćete 11, 12. juna. Ja se, inače, tu nasmejem, jer koga god budem izgovorio i ko god bude izabran, za deo javnosti biće najgori i najbrutalnije napadan - naveo je Vučić.

Na insistiranje novinara da kaže još neka imena Vučić je rekao da je i Nikola Selaković pametan i sposoban, kao i (gradonačelnik Novog Sada) Miloš Vučević...

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Vučić o Kolindi i Tompsonovim pesmama

Vučić se suzdržao da komentariše što je, kako su preneli mediji, hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović sa dvojicom ministara na putu u Francuskoj pevala Tompsonove pesme, rekavši samo da sa Hrvatskom želi normalne i pristoje odnose.

- Ako bih i kada bih pokušavao da stignem da odgovorim na sve čudne stvari koje dolaze iz Hrvatske, od Stepinca do Tompsona, plašim se da ništa ne bih mogao da uradim za zemlju - rekao je Vučić novinarima posle predavanja koje je održao studentima Fakulteta za bezbednost u Beogradu.

Kako je rekao, uzdžava se od komentara, ali je dodao da želi da Srbija ima normalne i pristojne odnose sa Hrvatskom.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ako su Srbi u Hrvatskoj zadovoljni ja sam još zadovoljniji

Ne želeći da komentariše jučerašnje lokalne izbore u Hrvatskoj, Vučić je rekao samo je zadovoljan ako su Srbi u Hrvatskoj zadovoljni rezultatom koji su ostvarili.

- Ne pada mi na pamet da ih komenatrišem, zadovoljan sam što su Srbi zadovoljni svojim, nešto boljim. Ako su oni zadovljni ja sam još zadovoljniji - rekao je Vučić.

Dodao je da može da komentariše izbore u Srbiji, ali da ga za to više niko ne pita, jer je postalo uobičajeno da SNS osvoji najviše glasova.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Očekujem dobru saradnju sa Nikolićem

Vučić očekuje uspešnu saradnju sa Tomislavom Nikolićem nakon što odlazeći predsednik stupi na novu dužnost.

- Možete sve da pročitate iz Uredbe koju smo doneli. Mislim da ćemo uspešno i dobro da sarađuemo. Verujem u uspešnu saradnju sa Kinom i Ruskom Federacijom - rekao je Vučić novinarima posle predavanja na Fakultetu bezbednosti.

Vlada Srbije osnovala je Kancelariju Nacionalnog savet za saradnju sa Rusijom i Kinom, preneli su beogradski mediji, navodeći da bi na čelu tog tela trebalo da bude odlazeći predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

U Uredbi koju je usvojila Vlada Srbije navodi se da će Kancelarijom Nacionalog saveta rukovoditi direktor kojeg vlada postavlja na pet godina na predlog premijera, da će imati zamenika koga sam imenuje, kao i pomoćnika.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Naš ambasador ne govori Amerikancima da li im treba F22

Premijer i izabrani predsednik veruje našim ljudima koji kažu da nam je najpotrebnija avijacija, te da ga ne interesuju tuđa mišljenja, ali je upitao šta bi bilo kada bi naš ambasador Ðerđ Matković govorio Amerikancima da li su im potrebni avioni F22.

Vučić je upitan da komentariše izjavu američkog ambasadora Kajla Skota ponovio da su Migovi 29 najbolji avioni u "dogfajtu", da im nema ravnih, ali da veruje da naš ambasador u SAD neće izlaziti sa stavovima da li je toj zemlji potrebno više aviona F 22.

Upitan šta misli o izjavi Skota da je list "Informer ološ", primetio da je on (Vučić) tu reč upotrebio samo u slučaju Tablodia koji je o njemu pisao svašta, između ostalog da je ubio dete...

Dodao je, međutim, da ne smatra da priliči jednom ambasadoru da tako komentariše najtiražnije novine i upitao kakva bi rekacija bila da je on nešto slično rekao, recimo, za neke novine sa najmanjim tiražom ili televiziju i ocenio da bi verovatno rekli da je "to ta sloboda izražavanja" ili bi već nešto prokomentarisali.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Biće kažnjeni svi zbog kojih kasni KC Niš

Vučić kaže da će svi koji su odgovorni što kasni završetak radova i otvaranje nove zgrade u KC Niš biti kažnjeni.

- To je stvar koju ne mogu da tolerišem. Svaka sednica vlade počinje i završava se pitanjem o KC Niš - rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je pojasnio kako funkcioniše mehanizam nameštanja tendera.

- Kompanija se dogovori sa ljudima iz vlasti da daju najnižu cenu na tenderu, a odmah iza toga se napravi aneks o povećanju cena za osam do deset miliona - pojasnio je Vučić.

On je dodao da je došlo do promene vlasti u Srbiji, da nije dao da se pravi Aneks ugovora, te da su "cedili podizvođače koji ne mogu da isporuče proizvod za tako mali novac".

- Zato radovi kasne. Biće kažnjeni svi koji su učestvovali u tome - rekao je premijer i podsetio da uskoro kreću tenderi za rekonstrukciju KC Srbije, KC Kragujevac, KC Vojvodina.

Komentarišući jutrošnja dešavanja ispred KBC Dragiša Mišović, gde su pripadnici pokreta "7 zahteva" uzvikivali "lopovi, lopovi" i "zdravstvo nije SMS i SNS", on se zapitao kakve veze ima Vlada Srbije i SNS sa dešavanjima u Mišoviću.

- Pomogli smo mnogima kojima nisu pomogli oni koji su opljačkali njihov grad i njihovu firmu, a sada nama drže moralne pridike - rekao je Vučić.

On je upitao šta je krivica Vlade Srbije, jel to što izvršitelji nisu došli da plene imovinu bolnice i što to nisu dozvolili i što su stali na stranu zaposlenih.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Vučić pozvao Srbe sa Kosova da glasaju za Srpsku listu

Premijer Srbije pozvao je danas Srbe s Kosova da glasaju za Srpsku listu i time spreče da Kosovo dobije atribute državnosti formiranja vojske i izglasavanjem demarkacije granice s Crnom Gorom.

Podsetivši da je za Srbe garantovano 10 mesta u Skupštini Kosova, Vučić je kazao da zato albanski političari "kupuju srpske poslanike".

- Kupuju nam ljude da bi imali četiri od 10 poslanika da bi glasali da kosovske snage bezbednosti postanu vojska. Zato su nam kupovali poslanike i podmićivali ljude - jedni su Tačijevi, drugi Haradinajevi, a tu je i jedna strana ambasada - rekao je Vučić.

On je rekao da Vlada Srbije to pokušava da spreči na legalan i legitiman način.

Vanredni izbori na Kosovu biće održani 11. juna.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snezana

    22. maj 2017 | 14:08

    Na celu sluzbi bezbednosti mora da bude ovakav covek kao sto je Gasic. Podrska Bratislavu na novoj funkciji.

  • Daca

    22. maj 2017 | 14:08

    Sigurna sam da Vucic nece napraviti gresku ni kod premijera ni kod sefa BIA.

  • Giks

    22. maj 2017 | 14:47

    Pravi odabir, svaka cast.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA