HOĆE KRV "NEVERNIKA" U VREME RAMAZANA: Šta na zastrašujuće pretnje islamista kažu srpske službe bezbednosti

Ni naše područje ne može se smatrati bezbednim, sudeći po objavama islamista, jer je ostavljena poruka da teroristi nisu zaboravili Balkan, nego su "samo preokupirani"

  • 24

Portparol Islamske države pozvao je sledbenike da organizuju napade u SAD, Evropi, Rusiji, Australiji, Iraku, Siriji, Iranu i na Filipinima. Ovaj poziv je usledio ubrzo nakon poslednjeg izdanja magazina "Rumijah", u kome je Islamska država objavila tekst pod nazivom "Balkan: Krv za neprijatelje, med za prijatelje". U toj objavi džihadisti otvoreno prete i naglašavaju da "nisu zaboravili na ratna stradanja muslimana", kao i da su im glavne mete Srbi i Hrvati.

Platinasti vuk "lovi" Slovensko bratstvo: 80 američkih gardista doletelo u Beograd, dok su srpski padobranci u Belorusiji (FOTO)

PREOKRET! Zločinac Haradinaj ostaje bez fotelje? Ni drugi kandidat nije ništa bolji za Srbe

Rojters podseća da taj poziv dolazi u vreme svetog meseca ramazana, ali i navodi da se za sada ne može potvrditi autentičnost audio-poruke portparola ID Abula Hasana el Muhajira, koja je poslata putem kodirane aplikacije za slanje poruka ID.

Međutim, navodi se da je glas sa te poruke potpuno isti kao i u prethodnoj poruci za koju se pretpostavlja da pripada portparolu Islamske države.

- Lavovi Mosula, Rake i Tal Afara, neka Bog blagosilja ove čiste ruke i svetla lica, protiv odbijenih i otpadnika borite se snagom jednog čoveka - naveo je portparol ID.

Pritnsrkin: Twitter/@Nxvxskxt Pritnsrkin: Twitter/@Nxvxskxt

Podsetimo, samo u prethodnih mesec dana dogodilo se više terorističkih napada. Mančester, London, Kabul, samo su neki od gradova, oji su se našli na mesti terorista.

Ni naše područje ne može se smatrati bezbednim, sudeći po objavama islamista, jer je ostavljena poruka da teroristi nisu zaboravili Balkan, nego su "samo preokupirani".

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da nije iznenađen pretnjama ID.

- Terorizam je veliki bezbednosni izazov i za daleko razvijenije zemlje, što smo imali prilike da vidimo. U ovom trenutku nema neposredne opasnosti po Srbiju kada je reč o terorističkim napadima i građani mogu da se osećaju sigurno. Naše policijske službe su na oprezu i one ni najmanju naznaku pretnje ne uzimaju zdravo za gotovo - kaže Stefanović za "Blic".

Foto: Tanjug/MUP RS Foto: Tanjug/MUP RS

On napominje da Služba za borbu protiv terorizma u saradnji sa tužilaštvom i BIA svakodnevno analizira informacije sa terena.

- Danonoćno pratimo situaciju i u stalnom smo kontaktu sa službama u regionu i Evropi kako bismo imali pravovremene informacije radi suzbijanja pretnji. Policija je spremna da odgovori na sve bezbednosne izazove - rekao je ministar policije i potpredsednik Vlade.

I ministar odbrane Zoran Đorđević kaže da su sve službe u pripravnosti.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Srbija se odlukama najviših zvaničnika među prvima opredelila za to da u skladu sa svojim mogućnostima pruži aktivan doprinos međunarodnim naporima u suprotstavljanju terorizmu, budući da takve organizacije predstavljaju izazov bezbednosti na globalnom nivou. Građani mogu da budu mirni. Ministarstvo odbrane u saradnji sa ostalim strukturama konstantno prati situaciju, odlučno čuva mir i bezbednost građana - naglašava Đorđević.

Da je naša zemlja bezbedna veruje i profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić. On za Telegraf.rs kaže da su pretnje koje islamisti upućuju način borbe, kada nemaju drugih sredstava.

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

- Generalno, naša zemlja jeste ugrožena islamističkim terorizmom, jer oni nas doživljavaju kao neprijatelje. Međutim, kada procenjujete bezbednost nekog regiona ili države, onda morate da uzmete u obzir ne samo pretnje, veći kapacitete da se na te pretnje odgovori. Srbija te kapacitete ima, situacija se prati, i u regionu i našoj zemlji, tako da nema nikakvog razloga za paniku, Srbija je bezbedna i stabilna država - rekao je Dragišić za naš portal.

Prema podacima američkog Centra za borbu protiv terorizma, najopasnija žarišta džihadista na Balkanu su u BiH i na Kosovu. Iz BiH su se izdvojila dva grada kao regrutni centri: Zenica i Sarajevo.

Na Balkanu se nalazi više od 100 ćelija, od kojih je većina u BiH. Najozloglašenije uporište je Gornja Maoča, gde se vijorila i zastava ID. Kada je u pitanju Srbija, glavno uporište je u Novom Pazaru, ali ima ih i u Sjenici, Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Printskrin: Youtube/World NeWsTube Printskrin: Youtube/World NeWsTube

Centri za vrbovanje i obuku su otkriveni i u okolini Ljubljane, u Rijeci i Splitu, zatim u Gusinju, Plavu, Ulcinju u Crnoj Gori, kao i u Kumanovu i Tetovu u Makedoniji. Na Kosovu je regrutni centar džihadista preseljen iz Peći u Mitrovicu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Blic/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalimero

    13. jun 2017 | 16:26

    To je njima njihova borba dala ubijati sve "nevernike". Gde su sada hodze, reisi, muftije, imami i ostala verska bulumenta da tu gamad izopće, bace fetve na njih, odreknu ih se za navek i priprete im večnim paklom zbog gnusnih zločina koje čine? Samo religija i verski fanatizam mogu takve umibolnike da stvore. Bude i diktatora krvnika ali ovoliko ludaka samo versko ludilo može proizvesti.

  • cetniks

    13. jun 2017 | 16:13

    Njihove verske vodje su organizatori i pdstrekaci.

  • Realan

    13. jun 2017 | 16:19

    Koliko je merodavno to sto kazu nase sluzbe bezbdnosti, kada su dopustili da preko 100.000 dzihadista udje u Srbiju bez ikakve kontrole. Svaka eventualna zrtva ide njima na dusu i onima koji su ovde vodili pro islamisticku politiku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA