≫ 

Vučić: Kasnimo 100 godina za Amerikancima. U svetu nas poštuju, ovde nas psuju zbog rada

Stvari idu na bolje, ne bacamo novac

  • 68

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje večeras na Happy televiziji u emisiji "Ćirilica". On će odgovarati na pitanja voditelja Milomira Marića.

Vučić povukao privredni potez godine: Dogovorio sa Erdoganom da dođe 150 privrednika u Srbiju

23.15 Vučić je pozvao sve, od parlamentarnih stranaka do predstavnika civilnog društva, da uzmu učešće u raspravi o Kosovu.

- Ja sam lično sve ostvario. Voleo bih jednu veliku stvar da rešim, a to je pitanje Kosova, ako možemo da ne ostavljamo deci. To svakako nije priznanje Kosova, moramo da imamo realan i racionalan pristup o Kosovu - naveo je Vučić.

Na kongresu 2019. naslednik

22.40 Vučić je rekao večeras da će na kongresu stranke koji je planiran za januar 2019. godine predložiti naslednika na čelu naprednjaka.

Printskrin: TV Happy Printskrin: TV Happy

On veruje da će većina izabrati toga koga je predložio i naveo da je pomogao stranci da ostvari najveće izborne pobede u modernoj srpskoj istoriji i da Srbija postane dobro uređena normalna zemlja.

Ne dozvoljavam utaju poreza

22.25 Predsednik Srbije se osvrnuo i na pisanja medija, kojima, kako kaže, neki njegovi prijatelji ni ime ne smeju da izgovore i pročitao neke od naslova u "Kuriru" koji su objavljivani u poslednjih 40 dana.

- Šta mislite zašto sam ja 40 dana lešinar i lažovčina? Pisali su da prodajem Vojvodinu, da preko EPS-a finansiram privatnu vojsku, Vučić je vlasnik Crvene Zvezde, penzije skrcali na jarbol, građani platili žurku za Vučića, ovo sve više liči na fašizam, sram da vas bude deca se leče SMS, a fontana je kriva za to, Vučić u patološkom strahu od Đilasa, Vučićev čovek davio novinare, pada Beograd - samo ne znam gde, valjda u lopovske ruke, e to se neće desiti! Pobedićemo ih tamo gde su najjači i opet će da kukaju - naveo je Vučić.

Printskrin: TV Happy Printskrin: TV Happy

On je siguran u pobedu jer, kako je rekao, nerad ne može da pobedi rad.

- Šta je razlog? Biznis nije jer mu pada tiraž, kao i broj poseta na sajtu! Dva su razloga - zato što neću da dozvolim utaju poreza i neću da vodim državu u kojoj možeš da od državne banke uzmeš tri miliona evra, a vratiš 300.000 i praviš se lud. Hoćeš na vlasti nekoga ko će to da pusti? Lopove i kriminalce? Ja nisam ni lopov ni kriminalac, neka pišu - poručio je Vučić.

- Narod to prestaje da kupuje jer zna kome može da veruje! Ništa nisam bgatiji nego na dan kada sam ušao u politiku! Gde je mom bratu taj restoran Franš za to su lagali - dodao je predsednik Srbije.

Poštovanje u svetu

22.20 Zbog rezultata koje je Srbija ostvarila u poslednjih nekoliko godina poštuju nas svuda u svetu, rekao je predsednik Aleksandar Vučić, ali nas istovremeno, dodaje, ovde kritikuju za sve i svasta, pa i onda kad nema baš nikakvog razloga.

Vučić naveo primer visokog funkcionera jednog novinarskog udruženja, koji je, kako je rekao, napisao "Vučiću, Zorana, Dačiću, ja vam .... sve po spisku" i to samo zato što je putovao nešto duže zbog radova na naplatnoj rampi kod Bubanj potoka.

Printskrin: TV Happy Printskrin: TV Happy

- Posle toga stanete i pitate se šta u stvari je potrebno da radite - da ne radite i ne gradite ništa, da se nikada ništa ne promeni, da nikada ništa novo ne postoji, da nemate ideje i hrabrosti da nešto radite da bi svi bili zadovoljni? - zapitao je Vučić.

Na drugoj strani, kako kaže, u svetu nas zbog rezultata cene, pa je tako predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, sedeći za ručkom, na kojoj su bili visoki predstavnici drugih zemalja, ustao i ispratio ga do kola, pokazujući time poštovanje prema Srbiji.

22.10 Sto godina kasnimo za Amerikom

Empajer stejt bilding je podignut 1931. godine, a mi ni danas, 100 godina kasnije, nismo u stanju da podignemo takvu zgradu, rekao je večeras predsednik Aleksandar Vučić, objašnjavajući da mi više nemamo ozbiljne, moćne građevinske i druge kompanije, eventualno sa izuzetkom niskogradnje.

- Sto godina kasnimo za Amerikom - rekao je Vučić.

Printskrin: TV Happy Printskrin: TV Happy

On je to naveo kao primer, ne želeći da detaljnije ulazi u slučaj Energoprojekta, osim što je naveo da se nedavno preuzimanje akcija te kompanije ne bi dogodilo da neka javna preduzeća nisu, bez konsultovanja vlade, prodala svoje akcije vlasniku firme "Napred".

22.00 Zdravstvo najveća stavka u budžetu

Predsednik Srbije je primetio da ljudi šta god da se desi počnu da pričaju o bolesnoj deci i postavljaju pitanje: zašto ovo kada imamo bolesnu decu.

- To je najprljaviji politički trik - ocenio je Vučić.

- Nažalost, bolesnu decu imamo i imaćemo ih. U svakoj zemlji se deca leče preko sms-a i to mnogo više nego u Srbiji - rekao je Vučić i dodao da prosečan osiguranik godišnje da 200 evra, a prosečno se potroši 1.200 evra.

Printskrin: TV Happy Printskrin: TV Happy

Zdravstvo je pored penzija najveća stavka u budžetu, jer se nekada tako kupovao socijalni mir, a nije se gradio sistem.

- Od 2015. godine potrošeno je 14 miliona evra na lečenje dece iz budžetskog fonda, a sms-om nije ni milion. Nemojte potcenjivati svoju državu - dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je ukazao da je 1.500 pacijenata, uglavnom dece upućeno na lečenje i kontrole u inostranstvo.

- Od 2017. svako dete može na to da računa, jer imamo sredstva za to - istakao je Vučić.

21.50 Nezaposlenost ispod 10 odsto

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da ne obećava, već garantuje da će spustiti nivo nezaposlenosti na ispod 10 odsto.

- Ne obećavam, garantujem - podvukao je on.

Vučić je kazao da smo prošli teške reforme i da je sada pitanje "tehnike" da održimo trend i da ne napravimo neke greške.

21.43 MORAMO DA REŠIMO KRALJEVO PO SVAKU CENU

- Hoćemo da u Kraljevo dođu investitori. Ulažem energiju u njega jer vidim pad u različitim oblastima. Moramo da rešimo Kraljevo po svaku cenu - istakao je on.

21.39 Lazar Krstić je imao veliku ulogu u reformama naše države.

Stao je u odbranu nekadašnjeg ministra finansija Lazara Krstića rekavši da nikada ne bismo ušli u ozbiljne reforme bez njegove dijagnoze, koja je bila precizna, pošto je upozorio da je stanje javnih finansija katastrofalno, nakon što smo ostali bez privatnog sektora, odnosno na tome da mora da se izdržava javni sektor bez privatnog.

- On je rekao da smanjimo penzije za 25 posto. Ne želim da pričam o tim stvarima, to je teško za mene. Kada čujem šta pričaju na televiziji, ugasim ga na tri minuta da bih malo došao sebi, pa ga ponovo upalim - rekao je predsednik.

21.15 - Kako kaže predsednik, Srbija ima čelično prijateljstvo sa Kinom i Rusijom i to se ne krije.

- Mi smo vojno neutralni, to je naša odluka. Ne krijemo naše čelično prijateljstvo sa Kinom i Rusijom. Ali, mi izvozimo 90% robe u Evropsku Uniju i ostajemo na tom putu - istakao je Vučić.

Kako kaže predsednik, Rusija je ogromna zemlja i ogromno tržište, prijateljska zemlja koja nam pomaže u očuvanju teritorijalnog intergiteta i to neretko zaboravljamo i ne poštujemo. Samo na jabukama imamo izvoz u tu zemlju od 200 miliona evra.

Printskrin: TV Happy Printskrin: TV Happy

Vučić je ukazao da Srbija prvi put ima suficit u trgovini s Hrvatskom, jer smo uvek bili visoko uvozno zavisni, a danas imamo mnogo toga što izvozimo.

Predsednik Srbije je ponovio da će do kraja godine biti povećane plate i penzije, te da će sledeće godine biti još više prostora za povećanje, što će posebno zančiti onima koji imaju najmanja primanja.

Srbija će, kako je dodao, smanjivati javni dug koji sada na nivou od 61, 6 odsto.

Predsednik Srbije je istakao da je u Beogradu i u Novom Sadu situacija dobra, dok problema ima u Nišu i u Kragujevcu. On je kao problematičnu izdvojio Smederevsku Palanku koja je ostavila čak 20 miliona evra duga.

Starost populacije u Srbiji je problem na kojem će se raditi, naveo je Vučić i dodao da Turska ima generaciju više radno sposobnih, zbog čega se i investitori odlučuju za tu državu.

KOŠTAĆE NAS FIJAT

- Svi mi na različite načine ulažemo u radnike u različitim fabrikama, imate i odgovornost i prema državi, uz uvažavanje potreba radnika - rekao je Vučić govoreći o štrajku u kompaniji Fijat.

- U Smederevu smo dosta toga učinili. Za koju godinu ce biti znatno povećanje plata i penzija. Pšenica će biti bolja nego što smo očekivali. Ako padne kiša u sredu ili četvrtak to bi bilo idealno za kukuruz, on nam je najznačajniji. Moramo mnogo toga da uradimo, ali koštaće nas i FIJAT. To je veliki gubitak i osetiće ga cela zemlja. Apelujem da se ti problemi još večeras reše. To je gubitak od 0,1 odsto na koji će se odraziti na rast - dodao je on.

Printskrin: TV Happy Printskrin: TV Happy

21.00 - Zamolio bih radnike, da pomognu koliko god mogu da se ti problemi reše. Svi mi u Srbiji smo pomogli da dobijete zaposlenje. Imate obavezu i prema njima. Nadam se da će se sve završiti kako treba i u najkraćem mogućem roku - rekao je Vučić.

Na pitanje o spoljnoj politici Srbije, u svetlu susreta Vladimira Putina i Donalda Trampa, Vučić je ocenio da je za Srbiju dobro ako velike sile budu izgladile svoje odnose.

MREŽA GASOVODA VAŽNIJA OD MREŽE PUTEVA

- Nije bilo govora o turskom toku već i o energetskoj bezbednosti, jer energetika postaje ključni deo razvoja. Mreža gasovoda je danas važnija od mreže puteva - objašnjava Vučić. On je dodao da snabdevanje gasa nikada nije bio problem od strane Rusije.

- Turski tok je počeo da se gradu i kažu da će ga završiti brzo, za dve godine - rekao je predsednik i rekao da će Srbija morati da izgradi kompletan gasovod, te da bi voleo da preuzmemo što veći deo zbog naplate tranzitnih taksi, jer bismo time obezbeđivali više stotina miliona godišnje.

Srbija ima zadatak da obezbedi energetsku stabilnost, a već radi na povećanju skladišnog prostora.

Daljinac baner

(Kristina Bezbradica)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirce

    10. jul 2017 | 22:25

    Na to smo ponosni, a ocekujemo jos bolje odnose.

  • Persa

    11. jul 2017 | 01:28

    Ziv i zdrav nam bio Vucicu ima nas mnogo koji vide i postuju to sto radite zajedno do kraja sa vama

  • Jelena

    10. jul 2017 | 22:59

    Rusija i Srbija su oduvek imali sjajne i čelične odnose , ipak smo mi slovenska braća.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA