Susret Vučića i Erdogana od istorijskog značaja: Turski tok ruši snove Albancima

Turska bi mogla da promeni stav prema "Velikoj Albaniji" odnosno albanskim separatističkim i ekstremističkim idejama i prema bošnjačkom hegemonizmu

  • 60

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a glavna tema, između ostalog bila je "Turski tok".

Kako je Vučić ojačao vojsku: Svi pobednički koraci koji su Srbiju pretvorili u moćnu silu na Balkanu

Srbija očekuje da će druga linija gasovoda Turski tok proći kroz našu zemlju i Zapadni Balkan, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na 22. Međunarodnom naftnom kongresu, koji se ove godine održava u Istanbulu pod devizom “Mostovi ka našoj energetskoj budućnosti”.

- Uzimajući u obzir činjenicu da se trenutno gradi ''Turski tok'', Srbija očekuje sporazum da jedan krak krene preko teritorije Srbije i teritorije zemalja Zapadnog Balkana. Ova opcija je, naravno, u interesu Srbije i drugih zemalja regiona - rekao je Vučić u obraćanju učesnicima Naftnog kongresa.

Volim manje da govorim o tome od prijatelja iz Mađarske, da se manje radujemo unapred – istakao je Vučić koji zbog ovog sastanka nije otišao na komemoraciju u Srebrenicu.

Odlična vest za Srbiju: Vučić očekuje da će krak turskog gasovoda prolaziti kroz Srbiju (FOTO)

Inače, "Turski tok" je veoma značajan projekat koji će Turskoj omogućiti direktnu isporuku gasa, izbegavajući tranzitne zemlje, a daće i dodatne količine prirodnog gasa, za dalji ekonomski razvoj Turske.

Foto: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA REPUBLIKE Foto: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA REPUBLIKE

Ako sve bude kako treba, Turski tok će ići preko Srbije i Bugarske do Mađarske.

Inače, gradnja Turskog toka podstakla je mnoga druga politička pitanja.

Recimo, Turska bi mogla da promeni stav prema "Velikoj Albaniji" odnosno albanskim separatističkim i ekstremističkim idejama i prema bošnjačkom hegemonizmu, jer i jedno i drugo izaziva turbulencije na Balkanu, a turbulencije na Balkanu i izgradnja magistralnog gasovoda ne idu zajedno.

- Uz te teme opšteg tipa, koje se provlače u toj vrsti susreta, biće ipak važnije one koje će se podvući pod sve to, a to su teme vezane za izgradnju "Turskog toka", odnosno "Južnog toka". Turska želi da to bude magistralni gasovod većeg kapaciteta, jer samim tim veća količina gasa dolazi u Tursku i ona je tranzitna zemlja sa geopolitičkim i ekonomskim potencijalom.

- Sa druge strane, i Srbiji je jako važno da taj gasovod ide dalje, i to preko naše teritorije, odnosno da se sam projekat realizuje.

- A ako pričamo o realizaciji "Turskog toka" i "Južnog toka 2", onda možemo da shvatimo i zašto bi Turska mogla da promeni stav prema "Velikoj Albaniji", to jest albanskim separatističkim i ekstremističkim idejama i prema bošnjačkom hegemonizmu, jer i jedno i drugo izaziva turbulencije na Balkanu, a turbulencije na Balkanu i izgradnja magistralnog gasovoda ne idu zajedno - rekao je za rs.sputniknews.com politički analitičar Dragomir Anđelković.

- Moguće je da će Turska direktno učestvovati u finansiranju gasovoda, što bi za nas bilo dobro rešenje, ali pod uslovom da i Rusija bude u ceo proces ozbiljno uključena. Za nas je dobro vezivanje za Tursku, ali ne ekskluzivno vezivanje već u kontekstu rusko-turskih odnosa - istakao je Anđelković.

Gradnja Turskog toka doprinela je tome da drugi budu zaintresovaniji da prodaju gas Srbiji.

- Potrošnja gasa u Srbiji u prvih šest meseci veća za 40 odsto nego prošle godine, što govori o rastu industrijske proizvodnje, boljim plaćanjima, kao i da izmirujemo obaveze na vreme. Sada su, zbog toga, i drugi zainteresovaniji da prodaju gas Srbiji. Pitanje energetske bezbednosti Srbije je jedno od ključnih - rekao je Aleksandar Vučić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mile

    10. jul 2017 | 21:48

    Izgradja Turskog toka bi doprinela boljem snadbevaljem gasa Srbije,i obezbedila njegovu stabilnost i sigurnost.

  • mala

    10. jul 2017 | 22:02

    Velika stvar je snabdevanje gasom kako za građane tako i za industriju Srbije.

  • Žarko

    10. jul 2017 | 22:40

    Naš predsednik je ovom posetom Turskoj mnogo toga postigao za Srbiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA